17.05.2024

Volkan Demir: “Esnafın Ödediği Faiz Yükümlülükleri İki Katına Çıkartılmış ve Esnaf Zor Durumda Bırakılmıştır”

Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, yaptığı yazılı açıklamada; hükümetin, desteklemesi gereken kesimleri yine karşısına alarak yanlışlarının maliyetini o maliyeti kaldıramayacaklara yüklemek istediğini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, “Esnafın ödediği faiz yükümlülükleri iki katına çıkartılmış ve esnaf zor durumda bırakılmıştır. Hükümet esnafın boğazını sıkarak ekonomiyi düzlüğe çıkarmayı hayal etmektedir.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Demir yaptığı yazılı açıklamada, esnafın, küçük işletmelerin, işçinin ve emeklilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Geniş işsizliğe neden olacak kararlardan kaçınılmalı ve esnaf sorumlu görülmemelidir. Ekonomik karar alırken önünü göremeyenler esnafın önünü kapatıp kendi karanlığını halka yansıtmaktan vazgeçmelidir. İşçinin, emeklinin, esnafın, dar gelirlinin çilesine son verilmeli, alın terlerine saygı gösterilmeli ve adil bir ortam sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

CHP Ticaret Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir’in yazılı basın açıklaması şöyle:

HÜKÜMET ESNAFIN BOĞAZINI SIKARAK EKONOMİYİ DÜZLÜĞE ÇIKARMAYI HAYAL ETMEKTEDİR

Hazine destekli esnaf kredileri için gerçekleştirilen ve geriye dönük uygulanan faiz artışı geçmiş yıllarda uygulanan ve bütün uyarılara rağmen ısrarla devam ettirilen yanlış ekonomi politikalarının faturasının işçiye, esnafa ve düşük gelirlilere kesilme kararının bir uzantısıdır. Alınan krediler için gerçekleştirilen fahiş faiz artışı ile esnafın katlandığı finansman maliyetlerinin öngörülebilirliği kalmamış ve hali hazırda zor durumda olan esnaf iyice zora sokulmak istenmiştir. Karar göstermektedir ki yıllardır uygulanan yanlış ekonomi politikalarının halkta oluşturduğu tahribat hala idrak edilememiştir ve hükümet esnafın boğazını sıkarak ekonomiyi düzlüğe çıkarmayı hayal etmektedir.

ESNAFIN ÖDEDİĞİ FAİZ YÜKÜMLÜLÜKLERİ İKİ KATINA ÇIKARTILMIŞ VE ESNAF ZOR DURUMDA BIRAKILMIŞTIR

Alınan karar ile esnafın ödediği faiz yükümlülükleri iki katına çıkartılmış ve esnaf zor durumda bırakılmıştır. Geriye dönük faiz artışı finansman maliyetlerini önemli ölçüde artırırken, esnafın ayakta kalmasını ve AKP’nin yanlış politikalarına rağmen faaliyet gösterme çabalarını daha da zorlaştırmaktadır.

Yapılan eleştirileri ve uyarıları yıllarca kulak arkası ederek yanlış politikalarda ısrar edenlerin, bugün de hiçbir paydaşın görüşünü almadan, esnafın durumunu kavrayamadan, “Dediğim dedik” mantığı ile aldıkları hatalı kararlar halkın refahına hiçbir saygının kalmadığını tasdiklemeye devam etmektedir.

HÜKÜMET, DESTEKLEMESİ GEREKEN KESİMLERİ YİNE KARŞISINA ALARAK YANLIŞLARININ MALİYETİNİ O MALİYETİ KALDIRAMAYACAKLARA YÜKLEMEK İSTEMEKTEDİR

Hükümet, yeni vergi düzenlemeleri, esnafa karşı aldığı önlemler, emekliyi ve asgari ücretliyi aldığı abluka ile desteklemesi gereken kesimleri yine karşısına alarak yanlışlarının maliyetini o maliyeti kaldıramayacaklara yüklemek istemektedir. Görülmektedir ki hükümet esnafımızın çilesini umursamıyor, onların alın terini yok sayıyor!

ESNAFIN, KÜÇÜK İŞLETMELERİN, İŞÇİNİN VE EMEKLİLERİN DESTEKLENMESİ GEREKMEKTEDİR

Düşük faiz garabetinin yarattığı yıkımı düzeltme çırpınışları, bu politikaların yarattığı servet transferinden olumsuz etkilenenlerin pahasına yapılmamalı, esnafın, küçük işletmelerin, işçinin ve emeklilerin desteklenmesi gerekmektedir.

GENİŞ İŞSİZLİĞE NEDEN OLACAK KARARLARDAN KAÇINILMALI VE ESNAF SORUMLU GÖRÜLMEMELİDİR

Geniş işsizliğe neden olacak kararlardan kaçınılmalı ve esnaf sorumlu görülmemelidir. Ekonomik karar alırken önünü göremeyenler esnafın önünü kapatıp kendi karanlığını halka yansıtmaktan vazgeçmelidir. İşçinin, emeklinin, esnafın, dar gelirlinin çilesine son verilmeli, alın terlerine saygı gösterilmeli ve adil bir ortam sağlanmalıdır.