29.06.2022

Veli Ağbaba, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı Öncesi Yıllık Fiyat Artışlarını Açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba asgari ücret tespit komisyonunun ek zam talebiyle toplanması üzerine Haziran ayı fiyat artışları ve asgari ücretlinin alım gücü kaybını açıkladı. Ağbaba, "Resmi TÜİK verilerinde dahi 4 bin 253 TL asgari ücret, alım gücü olarak geçtiğimiz yıla kıyasla 2 bin 750 TL’ye gerileyerek, geçtiğimiz yılki asgari ücretinde gerisine düştü. Haziran ayında ortalama açlık sınırı 6 bin 500 TL’yi geçti. Son bir yılda temel besin fiyatlarındaki artış yüzde 200’leri, yüzde 300’leri aştı. Asgari ücretliye göstermelik değil ailesi ile birlikte insanca geçinebileceği bir ek zam yapılmalıdır" dedi.

TÜİK’İN karartması bir aylık fiyat artışlarını gölgeleyemedi

TÜİK, madde sepetini Mayıs ayı itibariyle açıklamayı bırakmasına rağmen geçtiğimiz ay dâhil olmak üzere her ay ‘’madde sepetini’’ açıklayacağımızı söylemiştik. Araştırmalarımıza göre son bir ayda beyaz peynir ve makarnanın fiyatları yüzde 25 civarında artarken, şeker fiyatlarında yaşanan bir aylık artış oranı yüzde 29’u buldu. Et ve tavuk ürünlerinde bir aylık artış oranları yüzde 4 ile 5 arasında gerçekleşirken, kuru bakliyat ürünlerindeki aylık artış yüzde 15 oranında arttı.

Asgari ücretlinin sofrasındaki bir yıllık kayıp; 93 ekmek, 206 paket makarna, 704 kg patates ve 1345 adet yumurta

4253 TL asgari ücret geçtiğimiz yılki 2825 TL asgari ücretin karşısında hemen hemen bütün temel besin maddeleri karşısında alım gücü olarak kayba uğradı.

Asgari ücret geçtiğimiz yıl yüzde 50 oranında artarak 4253 TL olmasına rağmen ekmekte ki bir yıllık kaybı 93 adet olurken, en temel besin maddelerinden olan makarnada 206 paket kayba uğradı. Asgari ücretlinin en çok kayıp yaşadığı ürünlerin başında ise yumurta geldi. Günlük besin öğünü olan yumurtada asgari ücretli 1345 adet kayba uğradı.

Asgari ücretin kaybı ette 17 kg olurken, tavukta ise 60 kg oldu. Bu kayıp domateste 354 kg olurken patateste ise 704 Kg oldu.

Tartışılan tüm rakamlar asgari ücretlinin derdine derman olmaz

Asgari ücrete yüzde 20 ile yüzde 40 arasında bir zam yapılacağı öne sürülmektedir. Sendikaların açıkladığı Haziran ayı ortalama açlık sınırı 6500 TL’ye yükselmişken verilecek zam yine açlık sınırı altında kalacaktır.

Asgari ücretlinin sofrasındaki son bir yıllık kayıplar yerine gelmeyecektir. Asgari ücretin açlık sınırının üzerinde belirlenmesi ve bundan sonraki aylarda da asgari ücretin açlık sınırı altında kalmaması için aylık enflasyon farkı kadar zam verilmelidir.

Sebzedeki yıllık artış oranları yüzde 384’ü bulmuşken, süt ve süt ürünlerinde ki artış yüzde 280’lere dayanmışken, Türkiye’de resmi enflasyonda dahi üç hanelere gitmişken; asgari ücretliye göstermelik değil ailesi ile birlikte insanca geçinebileceği bir ücret verilmelidir.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler