05.05.2022

Veli Ağbaba: “AKP, Enflasyonda Kendinden Önceki Döneminde Rekorunu Kırmaya Aday Oldu’’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Ağbaba TÜİK tarafından açıklanan yüzde 69,97’lik enflasyon oranı Şubat 2002’den beri görülen en yüksek enflasyon oldu. Ağbaba; “AKP iktidarı enflasyonda artık kendi iktidar dönemi rekorunu değil kendinden önceki döneminde rekorunu kırmaya aday oldu” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba’nın tespit ve değerlendirmeleri şöyle:

Enflasyon emin adımlarla üç haneye doğru gidiyor

Enflasyon Nisan ayında aylık yüzde 7,25, yıllık yüzde 69,97 yani yüzde 70’i buldu. Yüzde 69,97’lik yıllık enflasyon ile Şubat 2002 yılından beri görülen en yüksek yıllık enflasyon oldu. Şubat 2002’de yıllık enflasyon artışı yüzde 73,2 olarak kayıtlara geçmişti. Türkiye’de yüzde 7,25 ile bir aylık enflasyon artışı; son 40 yılın,30 yılın en yüksek enflasyonu olarak değerlendirilen Almanya’nın ve İngiltere’nin yıllık enflasyon artışına denk durumda. AKP enflasyonda sadece kendi iktidarı döneminin değil adım adım kendisinden önceki döneminde rekorunu kırmaya aday oldu.

Gıdada üç haneli enflasyona bir adım kaldı

TÜİK, gıda enflasyonunda yıllık artış oranını yüzde 89 olarak açıkladı. TÜİK’İN adrese teslim ayarlı verilerinde dahi gıda enflasyonunda üç haneleri görmemize sadece bir adım kaldı. Akaryakıta neredeyse her iki günde bir gelen zamlar neticesinde enflasyon ulaştırmada yüzde 105’i buldu ve üç haneye tırmandı. Üretici fiyat endeksindeki yıllık artış ise %121’e tırmanarak kendi rekorunu kırmaya devam etti. Üretici fiyat endeksinde her ay yaşanan artış, resmi enflasyonunda birkaç ay sonra üç haneleri görmesine neden olacaktır. Bu yüzde iktidarın enflasyonda yılsonuna doğru kalıcı düşüş beklentisi ise hayal olacaktır.

Halkın enflasyonu ile TÜİK’in enflasyonu arasında fark 86 puan

TÜİK verilerine rağmen halkın hissettiği gerçek enflasyon oranında yıllık artış yüzde 156’ya yükseldi. Halkın enflasyonu ile TÜİK enflasyonu arasındaki fark tam 86 puan. Resmi verilerde dahi her ne kadarda geçmiş döneme ait enflasyon rekorları kırılmaya devam ediliyor olsa da TÜİK verileri gerçek enflasyon verilerini açıklamaktan uzaktır.

İktidar kanadından 1 Mayıs’ta emeklilere ve çalışanlara bir müjde sunulacaktı. Lakin ne emekliler ne çalışanlar müjdenin ‘’m’sini’’ dahi duymadı. Resmi verilerde dahi enflasyon üç hanelere doğru giderken ne emeklini ne asgari ücretlinin ne de memurun maaşından eser kalmadı. Kur Korumalı Mevduatta milyarca TL kaynak aktaran iktidar, başta asgari ücret olmak üzere ücretler derhal yeniden belirlemelidir.