03.10.2024

Ulaş Karasu’nun “Rant Kuleleri” Sorusu Yanıtsız Kaldı; Ulaştırma Bakanı “Şatafat” Sorularına Sessiz Kaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu; CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu’nun çiftçinin arazisine emsal artırılarak yüksek rantla yapılan YDA kulelerinin devlete satılması için pazarlık yapıldığı ve süreci YDA şirketi tarafından lüks daire aldığı öne sürülen bürokratların yürüttüğüne dair önergesindeki iddialara sessiz kaldı. Karasu, "Bakanlığı, bürokratları rant ile anılıyor, bakan buna sessiz kalıyor. Sükut ikrardan gelir. İşte devletteki çürümüşlük tam da budur" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu’nun Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bürokratları ile son derece içli dışlı olan YDA şirketi tarafından dikilen 6 kuleden 2’sinin devlete satılmak amacıyla gizli pazarlık yürütüldüğüne dair iddiaları yanıtsız bıraktı.

Ankara’nın en değerli Bölgesi’nde Cumhurbaşkanlığı sarayının çok yakınında yer alan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne (TTKK) ait 49 bin 134 metrekarelik arsaya YDA şirketi tarafından dikilen 6 kuleden 2’sinin devlete satılmak amacıyla gizli pazarlık yürütüldüğü iddia edildi. İddiaları haziran ayında verdiği soru önergesiyle Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu’ya geçen zaman içinde yanıt verilmedi.

CHP’li Karasu, 2 kulenin DHMİ’ye satılmasıyla ilgili pazarlık ve değer tespit çalışmalarının daha önce YDA şirketinden 60 milyon liralık lüks daire aldıkları ileri sürülen bürokratlar DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Gül ile Hukuk Müşaviri Ayfer Kara’nın yürüttüğüne dair bilgileri önergesinde paylaşmıştı. DHMİ’de Daire Başkanı ve Bakan Danışmanı olan Murat Gül, lüks daire iddialarının ardından DHMİ Genel Müdür Yardımcılığı görevine terfi ettirilmişti.

ŞATAFAT SORUSU

DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Gül ile Strateji Geliştirme Daire Başkanı ve 1. Hukuk Müşaviri Vekili Kara hakkındaki iddiaları gündeme getiren Karasu, önergesinde “Emeklilerin açlık ve yoksulluk sınırının altında maaş aldığı, Hazine ve Maliye Bakanı’nın ‘kamuda tasarruf’ genelgesi açıkladığı bir dönemde, DHMİ’nin üst düzey bürokratları aracılığıyla savurganlık, şatafat ve anılması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?” diye sormuştu.

İddiaların takipçisi olacağını vurgulayan Karasu, “Bakanlığı, bürokratları rant ile anılıyor, bakan buna sessiz kalıyor. Sükut ikrardan gelir. İşte devletteki çürümüşlük tam da budur” dedi.

KULELERE RANT DAVASI AÇILMIŞTI

YDA’nın çiftçi örgütü Tarım Kredi’den alarak üzerine 6 bloktan oluşan lüks gökdelenler diktiği Söğütözü’ndeki 49 bin 134 m2’lik arsanın inşaat emsal alanını sonradan 1.5’ten 2.30’a yükselttiği, bu yolla elde ettiği rantı ise arsa sahibi ile paylaşmadığı için dava edilmişti. Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, inşaat emsal alanı artışından doğan farkın dava açılış tarihindeki değeri üzerinden TTKK’ya ödenmesine karar verirken, plan notlarıyla elde edilen kazancın paylaşılması talebini ise geri çevirmişti. TTKK, bu kazançtan pay almak için davayı istinafa götürdü. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ayrıcalıklı imar hakkı verildiği gerekçesiyle bu proje için dava açmıştı.