14.08.2024

Ulaş Karasu: Yap-İşlet-Devret Projeleri Bütçeyi Bitiriyor

İktidarın “Vatandaşın cebinden tek kuruş çıkmayacak” diyerek savunduğu Yap-İşlet-Devret projelerini yürüten şirketlere bu yılın ilk 6 ayında 36 milyar TL üzerinde bir ödeme gerçekleştirdi.

Emekliye yapılan zammın bile üstüne çıkan bu miktara CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, “İşte sizin soygun düzeniniz. Yere batsın anlayışınız” diyerek tepki gösterdi.

İktidarın “Vatandaşın cebinden tek kuruş çıkmayacak” diyerek savunduğu Yap-İşlet-Devret projelerini yürüten şirketlere bu yılın ilk 6 ayında 36 milyar TL üzerinde bir ödeme gerçekleştirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, “İşte sizin soygun düzeniniz. Yere batsın anlayışınız” diyerek tepki gösterdi.

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 2024 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, Yap-İşlet-Devret projelerini yürüten şirketlere Hazine'nin yaptığı yüklü ödeme gözler önüne serildi. Hazine, 2024 yılının ilk 6 ayında YİD kapsamında 36 milyar TL üzerinde bir ödeme gerçekleştirdi.

2024'ÜN İLK 6 AYINDA 36 MİLYAR TL ÖDEME

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), "2024 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu"nu yayımladı. Rapor ise Hazine'nin 2024 yılının ilk ayında YİD kapsamında yapılan garanti ödemelerini ortaya çıkardı. Rapora göre KGM, 2024 yılının ilk altı ayında 92 milyar 307 milyon 299 bin 841 TL gideri oldu. Bu giderlerden, 36 milyar 109 milyon 378 bin 774 TL’si Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerini yürüten şirketlere yapıldı. Bu ödemenin nedeni ise araç geçiş garantisinin gerçekleşmemesinden dolayı yapıldı. Yani, KGM yaptığı her 10 liralık harcamanın 4 lirasını YİD projelerini yürüten şirketlere yapmış oldu.

“YERE BATSIN ANLAYIŞINIZ”

CHP’nin Ulaştırma ve Altyapıdan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu’nun tepkisi ise sert oldu. “İsraf nedir Recep Tayyip Erdoğan!” diye soran Karasu, 36 milyar 109 milyon liralık ödemenin YİD projelerini yapan firmalara olduğunu hatırlatarak, “İşte size israf, işte sizin soygun düzeniniz. Emekliye reva gördüğünüz zammın toplamı bile 33 milyar lira. Yere batsın anlayışınız!” dedi.