20.05.2024

Ulaş Karasu, SHGM Yemekhanesinde Pilotluk Sınavını Meclis Gündemini Taşıdı

PİLOT ADAYLARI YEMEKHANEYE İNİŞ YAPTI

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce (SHGM) düzenlenen pilotluk sınavı, genel müdürlüğün yemekhanesinde gerçekleştirildi.

Bir sınav salonunun da bulunduğu ve milyonlarca lira kaynak aktarılarak “Kurumsal Dönüşüm Modeli” adı altında milyonlarca liranın aktarıldığı pilot adaylarının personel yemek yerken sınavı tamamlamaya çalışması, CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu tarafından TBMM gündemine taşındı.

“Kurumsal Dönüşüm Modeli” adı altında milyonlarca liranın aktarıldığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce (SHGM) yapılan pilotluk sınavı, genel müdürlüğün yemekhanesinde gerçekleştirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Pilot adaylarının, pilot olma amaçlarına yönelik yolun en önemli bölümlerinden birini oluşturan PPL Lisansı sınavı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yemekhanesinde gerçekleştirildi. SHGM’nin İstanbul, Antalya ve Ankara’da değişik tarihlerde yaptığı sınavan 14-15 Mayıs tarihlerinde Genel Müdürlük’te PPL Lisansı sınavı düzenledi. yapılan “Ticari olmamak kaydıyla” pilotluk yapılmasına olanak sağlayan ve 14-15 Mayıs tarihlerinde Genel Müdürlük asma katta bulunan sınav salonunda gerçekleşeceği belirtildi.

YEMEKHANEYE YÖNLENDİRİLDİ

14 Mayıs’ta yapılan sınavda herhangi bir sorun olmadı, ancak 15 Mayıs'ta gerçekleştirilen sınavda ise bir gariplik yaşandı. Pilot adayları, sınav salonu yerine kurumun yemekhanesine alındı. Sınavın aşçıların ve çalışanların sesleri ve yemek arabaları eşliğinde yemek kokuları arasında gerçekleştirildi. Bunun nedeni olarak “Katılımın yüksekliği” öne sürülürken, adaylar sınava konsantre olmakta büyük zorluklar yaşadı. Ayrıca adayların beraberinde getirdikleri ve hakları olan hesap makinası, flight computerin de sınava alınmadığı belirtildi.

“KİM KARAR VERDİ?”

Sınava giren adaylar, yaşanan gayrı ciddi uygulamaya büyük tepki gösterirken, konu TBMM gündemine taşıdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, sınavda yaşananlara açıklık getirilmesi için Bakan Abdulkadir Uraloğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. CHP'li Karasu, önergesinde özetle şu sorulara yanıt aradı:

  • 14-15 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen PPL Sınavına kaç aday müracaat etmiş, kaçı sınava girmiştir?
  • SHGM Genel Müdürlük binasındaki kazan dairesi ve deponun da bulunduğu -2'nci katta yapılmasının gerekçesi nedir? Gençlerin kaderini etkileyecek bir sınav neden böyle bir ortamda gerçekleştirilmiştir?
  • Duyurusunda, PPL Pilot Sınavlarının Ankara'daki Genel Müdürlüğün adresinde ve sınav salonunda yapılacağının duyurulmasına karşın, gayri ciddi bir uygulamayla yemekhanede yapılmasının sorumlusu kim ya da kimlerdir? Sınav yeri değişikliğine ne zaman, kim tarafından karar verilmiş, karar kim ya da kimler tarafından onaylamıştır?
  • Sınava giren adayların hakkı olmasına rağmen beraberlerindeki hesap makinası ve flight computerin sınava alınmamış olmasının gerekçesi nedir?
  • Sınav arasında, konsantre bozukluğu yaşadığı için başarısız olan adayların başarısızlığının sorumlusu kim ya da kimler olacaktır?
  • Sınavda kamera kaydı tutulmuş mudur? Tutulmamış ise sınavda yaşanan usulsüzlükler nasıl belirlenecek, itirazlar nasıl değerlendirilecektir?