19.05.2023

Tuncay Özkan: "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Olacağına Yüzde 100 İnanıyoruz"

Tuncay Özkan: "Sayın yurttaşlarımız, değerli yurttaşlarımız, sevgili yurttaşlarımız sizinle birlikte sağ salim güvenli limana ulaşacak gemi bu gemidir. Sizden rica ediyoruz, aman ola ki denge sağlamayı, aman ola ki ekonomik felaketi durdurmayı aklınızdan, gönlünüzden çıkartmayın. Denge çok önemlidir. Ekonomide denge çok önemlidir, siyasette denge çok önemlidir. Kaostan kaçmanın yolu dengedir. Bir denge oluşturulursa biz bu denge içerisinde Türkiye'yi güvenli limanlara götürürüz. Ama eğer kaos olursa, buhran devam ederse, biz tercihimizi güvenoyu gibi değil de takım taraftarı gibi yaparsak, dengeyi, ekonomik sorunların çözülmesini bir kenara iter kaostan yana, sorundan yana oy kullanırsak ülkemiz için kötülük yapmış oluruz. Biz her biriniz için hizmetinizdeyiz. Biz sizin hizmetkarınızız. Bizim bir tek amacımız var. Bakın ben 6 yıl cezaevinde kaldım. 40 yılım siyasette dayak yemekle geçti. Bir tek şey için; çocuklarımız daha güzel bir ülkede, daha özgür bir ülkede, hiçbir gencin dışarı gitmediği, hiçbir gencimizin yurt dışında çalışmak istemediği, Türkiye'de kalmak için mücadele ettiği bir düzeni yaratmaya çalışıyoruz. Hepimiz bu ülkeyi seviyoruz. Yurttaşlarımızdan tek istediğimiz sevgiyle, kardeşlikle, dostlukla ama kararlılıkla, teröre karşı kararlılıkla bir denge yaratmasıdır. Kazanacağız. Bize inansın yurttaşlarımız, sandıklara gitsinler. Kazanacağız, yüzde yüz kazanacağız."

CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Habertürk TV canlı yayınında, Kübra Par'ın sorularını yanıtladı:

CHP'nin seçim stratejisinin toptan değiştiğini anlatan Özkan, "Bundan sonraki süreçte Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı olacağına yüzde 100 inanıyoruz. Halka neyi eksik anlattıysak onu düzelteceğiz" diye konuştu.

Kübra Par- Evet, şimdi yayını biz devralıyoruz Mehmet Akif Ersoy'dan sonra. Ankara stüdyolardan merhabalar. Konuğumuz, son günlerde adı çok da konuşulan CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan. Tuncay Bey hoş geldiniz, nasılsınız iyi misiniz? Zor günler biraz…

Tuncay Özkan- Zorluk Türkiye için. Biz, ikinci seçimin Türkiye'ye yepyeni bir başlangıç getirmesini umut ediyoruz ve bunun için çok büyük bir çalışma içindeyiz. İlk seçimde Sayın Genel Başkanımız, 13. Cumhurbaşkanı Adayımız; Recep Tayyip Erdoğan'ı iki buçuk puan kadar aşağı indirdi. Bu seçimde onu yenerek Türkiye'nin yeni bir başlangıç yapmasına izin verecek.

Kübra Par- Bunun detaylarını konuşacağız ama daha önce sizinle ilgili birkaç gündür bir iddia var, görevden alındığınız ya da istifa ettiğinize dair. Bu iddia doğru mu?

Tuncay Özkan- Şimdi Tuncay Özkan tartışması kadar boş, yanlış bir tartışma yok. Ben İzmir Milletvekiliyim zaten. Ben MYK üyesi değilim, Parti meclis üyesi de değilim. Sayın Genel Başkanımızın teveccühüyle 5 yıldır aynı görevi yürütüyorum.

Kübra Par- Danışmanı olarak…

Tuncay Özkan- Danışmanı olarak. Sayın Genel Başkanımızla konuşuruz, ne istiyorsa o. Ben milletvekili iken de zaten Sayın Genel Başkanının danışmanıyım. Yani bu o kadar boş ve içi doldurulamayacak bir tartışma ki. Bununla zaman kaybetmek istemiyorum, siz çok ciddi bir gazetecisiniz, programlarınızda çok güzel konular konuşuluyor, zaman kaybetmeyelim lütfen.

Kübra Par- Peki. Hepsini konuşacağız zaten. Şimdi biraz seçim gecesini konuşarak başlayalım. Seçim gecesi CHP Genel Merkezinde neler yaşandığını çok merak ediyoruz. Pazar gününden bu yana sonuçlar kadar o gün CHP'de veri akışı doğru sağlandı mı, sandık tutanakları vaktinde geldi mi, neden İmamoğlu ve Yavaş çıktı, ‘biz öndeyiz’ dedi, sonra sonuç tersi çıktı gibi tartışmalar var. O gün nasıl bir takip sistemi kurmuştunuz? Takip sisteminde bir eksiklik var mı?

Tuncay Özkan- Takip sisteminde hiçbir eksiklik yok. Zaten sonuçlar açısından karşılaştırdığımızda, bir eksiklik olmadığını birebir sonuçların eşleşmesinden görürsünüz. Sorun şuradan kaynaklanıyor. Bir kere niye Ekrem Bey ve Mansur Bey çıktılar? Onlar zaten Cumhurbaşkanı Yardımcısı, seçim iletişiminin en önemli unsurları, zaten seçimi iletişimini onlar yapıyorlar parti içinde, Sayın Genel Başkanımızın başkanlığında onlar yürütüyorlar. Yani onları çıkıp anlatması kadar daha doğal hiçbir şey yok.

Sonuçlar neden böyle? Yani onlar biz… Evet, biz öndeydik orada yani biliyorsunuz açılan sandık sayısı sizin aldığınız oy oranlarını veriyor. Anadolu Ajansıyla bizim sandık sistemimiz arasında, yani partinin ilk gelen ıslak imzalı birleştirme tutanakları arasında çok büyük bir fark vardı. Recep Tayyip Erdoğan 60'la başlamıştı, e bizde 50’yle başladı zaten. Yani…

Kübra Par- Peki bu fark neden kaynaklanıyor, sonunda eşitlendiğine göre. Anadolu'dan seçilen illerle sizin önde olduğunuz illerden gelen tutanaklar arası fark gibi bir şey?

Tuncay Özkan- Anadolu Ajansı’nın manipülasyonundan kaynaklanıyor. Neden bunu söylüyorum? Anadolu Ajansı 60'la başlatamaz. Aynı sonuçları alıyoruz; açılan sandık sayısı aynı, verilen sonuçlar aynı. İşte bizim sistemimize gelen şey, ıslak imzalı olarak bize ulaşan şeyle Anadolu Ajansı’na ulaşan şey aynı. Ama Anadolu Ajansı manipülasyon yaptığı için, Recep Tayyip Erdoğan'ın psikolojik üstünlüğünü artırmak için 60'tan başlattığı için oradan geliyor. Ama biz hakikati, gerçeği takip ettiğimiz için, o zaman diliminde açılan sandık sayısıyla eşleşen rakamlar bizi önde gösterdiği için bizi önde gösterdik. Biz hiçbir zaman manipülasyon yapmadık.

Kübra Par- Peki mesela ANKA, CHP'den mi alıyordu verileri?

Tuncay Özkan- Hayır.

Kübra Par- Çünkü biz bir yandan göz ucuyla ANKA’yı da takip ettik seçim gecesinde. ANKA’da da şöyle bir durum yaşandı; ANKA, Anadolu Ajansı'ndan önce başladı verileri aktarmaya, sonra uzunca bir süre durdu ve akışı ANKA’dan, yaklaşık bir saat, çok dikkatimi çekti benim gece.

Tuncay Özkan- 48 dakika.

Kübra Par- Evet 48 dakika. Sonrasında da Sayın İmamoğlu ve Yavaş açıklamaları yaparken dahi ANKA'da da Cumhurbaşkanı Erdoğan öndeydi, ANKA'nın sonuçlarında da…

Tuncay Özkan- Şimdi birincisi, ANKA bizim dışımızda bir olay. Yani piyasada sahibi belli, bizim CHP verileriyle çalışmıyor. ANKA'nın çalıştığı veriler, sandık başındaki 1000 kişinin gönderdiği veriler. Niye durduğunu yani o anda bir niye şey olmadığını ANKA'ya sordum, ‘ne oldu’ dedim, yani ‘sizin sisteminizde mi manipülasyon…’ İtirazlar nedeniyle açılan sandıklardaki netleşmeme, kesin sonuç alamama yüzünden veriler yükselememiş, yani veri girişi olmamış. Biliyorsunuz, bu hakikat yolculuğu zor bir yolculuk. 60'tan başlayıp aynı yerde bitirebilmek için Anadolu Ajansı’nın sergilediği performansla ANKA'nın sergilediği performans çok başka. ANKA bize göre daha gerçekçi. ANKA'nın sunduğu velilerle Anadolu Ajansı’nın sunduğu veriler zaten bir saatten sonra aynı verilere dönüştü. Çünkü hakikat orada. Ama Anadolu Ajansı, 60'tan başlayın böyle gıdım gıdım gıdım gıdım psikolojik üstünlük sağlayınca… Tabii ki onun amacını da biliyoruz. O da sandık başında milletvekili seçimini izlemekte olan yurttaşlarımızı, müşahitlerimizi, görevlilerimizi ‘ya zaten bu seçim bitti, bak 60’la başlıyor…’ falan diye uzaklaştırmak için.

Kübra Par- Onların da açıklaması şöyle; Anadolu'da özellikle Cumhur İttifakının güçlü olduğu illerdeki sandıklar önce açıldığı için, oradan akış önde geliyor, önce geliyor diyorlar.

Tuncay Özkan- Vallahi Kübra Hanım; sandık aynı sandık, biz de aynı sandığın sonucunu alıyoruz. Aynı sandığın sonucunu aldığımızda gördüğümüz şey, bir kere açılan ilk sandıklarda Sayın Genel Başkanımız yüzde 50 öndeydi. Orada bizim elimizde rakamlar var ama sandıklar açıldıkça bu sonuç ortayaçıktı.

Kübra Par- Tuncay Bey, peki önce şunu sorayım, çok iddia ediliyor, ANKA’yla sizin bir şeyiniz var mı, bir ilişkiniz var mı?

Tuncay Özkan- Hayır.

Kübra Par- Tuncay Özkan'ın ANKA deniyor.

Tuncay Özkan- Şimdi sizinle birlikte bu binaya girdim. Beni bu binada tanımayan kimse var mı?

Kübra Par- Yok. Bütün medyada uzun yıllar 14 yıl çalıştığınızı…

Tuncay Özkan- 1982 yılından beri medyanın içindeyim. Bu arkadaşlarımın çoğu ya benimle çalıştı, ya benim asistanım, ya benimle birlikte çalışan muhabir arkadaşlar. En eski arkadaşım, 35 yıllık arkadaşım. Şimdi bakın, ANKA ajansının sahibi olan Ali Fırat Atabaş, benimle Kanal D'de ve Kanaltürk'te çalışmış bir arkadaş.

Kübra Par- Bu iddialar oradan mı kaynaklanıyor?

Tuncay Özkan- Yok efendim, oradan kaynaklanıyor. Ali Fırat, benim çok sevdiğim bir kardeşim. Bana bazen soru sorar, şu şöyle mi olmalıdır der, ben de kendisine söylerim. 40 kere bunu açıkladı, ticaret sicili gazetelerini koydu, bütün verileri önlerine belgeleri açtı, her şeyi koydu. Yok, yani o söylese dahi benim böyle bir ajansım yok, benim böyle bir televizyon kanalım yok efendim.

Kübra Par- Peki, bu iddialara da yanıt vermiş oldunuz. ANKA verilerini neden CHP, ya da kendi sisteminizdeki verileri neden bir internet sitesi veya bir uygulama üzerinden kendi seçmeninize açmayı tercih etmediniz? Sayın İmamoğlu ve Yavaş o akşam çıktılar, ilk çıktıklarında veri açıklayamadılar. Sayın Yavaş dedi ki, ‘biraz daha birikmesini bekliyoruz.’ Sonrasında ya CHP'den bir sağlıklı veri alsak diye muhalefet seçmeninde en azından büyük bir beklenti oluştu. Böyle bir sistem neden kurmadınız?

Tuncay Özkan- Şimdi efendim… Ben, Cumhuriyet Halk Partisi’nde sorumluluk alanı, Medya ve Kurumsal İletişimle sınırlı bir insanım, veri girişi ve diğer uygulamalar başka bir arkadaşımızın sorumluluğu altında ve orada yapılan çalışmaları Onursal Bey yaptı ama benim arkadaşlarıma sorduğum ve o gece orada yaşadığım şey de herhangi bir aksaklık olmadığı. Verilerde gecikme oldu, sizin söylediğiniz, benim de altını çizdiğim. Bunun sebebi AK Parti'nin itirazları. Sandık başlarında bizim önde çıktığımız her sandığa itiraz ettiler ama biz en sonunda bugün Sayın Genel Başkanımızın da söylediği gibi, Sayın Muharrem Erkek’in de açıkladığı gibi ıslak imzalı tutanaklarla YSK verilerini karşılaştırdığımızda itiraz ettik. Ettiğimiz noktalar sonucu değiştirebilecek bir oy oranını kapsamıyor.

Kübra Par- Bunun altını çizer misiniz? Çünkü Sayın Muharrem Erkek bunu söyledi, ‘evet itiraz ettiğimiz belli sandıklar var ama bunlar seçimin sonucunu değiştirmiyor’ dedi. Fakat hem sosyal medyada, hem de muhalefet cephesinde benim arkadaşlarım da dahi, ya biz aslında çok daha yüksek almışız, tırnak içinde oylar çalınmış diyorlar. Böyle bir durum yok anladığımız kadarıyla.

Tuncay Özkan-  Hayır efendim. CHP, bugün Sayın Genel Başkanımızın açıkladığı gibi, bir tek oyun dahi çalınmasına izin vermez. Bunlar dışarıdan kaos olsun diye yapılan manipülasyonlar. Biz, bir tek oyun bile peşindeyiz. Sayın Genel Başkanımızın dediği şey; bir tek oy için dahi itiraz ediyoruz ve oyun peşindeyiz, o oy doğru yere konulana kadar biz onu takipçisiyiz. Biliyorsunuz, adalet nedir diye sormuşlar Mevlana'ya, ‘layık olanı zulüm gördüğü yerden, layık olmadığı yerden alıp layık olduğu yere koymaktır’ demiş. Biz, bir tek oyun dahi nelere yol açtığını bilecek kadar tecrübeliyiz. Biz, 100 yaşında bir partiyiz. 100 yaşındaki bir parti, bir tek seçmeninin dahi oyunu zayi etmez. Bütün itirazlarımızı yaptık, takipteyiz, o konuda bütün yurttaşlarımız emin olsunlar.

Kübra Par- Ama bunların da seçimin sonucunu değiştirmeyeceğinin altını çiziyoruz.

Tuncay Özkan-  Sayın Muharrem Erkek arkadaşımızın açıkladığı -onlar çünkü o alanla ilgililer- o bu oran onu değiştirmez diyorlar.

Kübra Par- Peki. Madem veri akışında bir problem yoktu, Sayın Onursal Adıgüzel neden istifa etmeyi tercih etti? Ya da görevden mi alındı?

Tuncay Özkan- Onursal Adıgüzel açıklamasında, kendi açıklamasında belirttiği gibi bir kamuoyunda linç yaşıyoruz. Onursal Adıgüzel, Tuncay Özkan, işte başka arkadaşlarımız… Bugün en son gördüğüm Fethullahçı linç Genel Başkanımıza uzanmıştı. Şimdi bakın efendim, siyasi partiler toplumla diyalogları geniş, açık olmak zorundadır ama bu toplumsal linç önü alınabilir bir şey değil. Çünkü duygusal bir bakış açısı var. Onları da anlayışla karşılıyorum, masum olanlarını; Fethullahçıları, bir amaca dönük olarak çalışanları değil. Sizin arkadaşınız, size ne diyor? Biz daha çok kazandık diyor. Benim 8 yaşındaki oğlum, evde bir saat ağlamış. Şimdi böyle baktığınız zaman onun her bir gözyaşı… Benim ağlamadığımı kim söyleyebilir ki yani?

Kübra Par- Ağladınız mı?

Tuncay Özkan- Niye ağlamayım ya? Dünyanın emeği var orada. Bugünün, yarının emeği değil; 6 yıl cezaevi var orada. Bütün bu süreçleri niye yaşıyoruz, neden yaşıyoruz? Öyle basit İki tane tweetle olacak şeyler değil. Biz varlığımızı koyuyoruz…

Kübra Par-  Burada isyanınız neye ve kime?

Tuncay Özkan- Efendim burada İsyanım Fetullahçıya, alçağa, namussuza, bu emekleri görmeyen, Cumhuriyet Halk Partisi'nin nasıl büyük bir mücadele ile buralara geldiğini görmeyenlere. Böyle şey olur mu? 8 yaşındaki çocuk da, 57 yaşındaki adam da oturup ağlıyoruz niye alıyoruz? Daha güzel bir Türkiye için, daha iyi bir Türkiye için. 

Kübra Par-  Başaramadık ağlaması mı bu?

Tuncay Özkan- Hayır efendim, başaramadıkla alakası yok, biz mücadeleden geliyoruz. Ben Cumhuriyet Mitinglerini yapan insanım. Ben Mustafa Kemal'in sancağını yüreğinde taşıyan adamım. Bunun için 6 yıl hapis yatan adamım. 6 yıl hapis yatırılmış, beraat ettin kardeşim git hadi denilmiş bir adamım. Ben Fethullahçısıyla, PKK’sıyla mücadele etmiş bir adamım.

Kübra Par- Size haksızlık mı yapılıyor seçim sürecine dair?

Tuncay Özkan- Arkadaşlarımızın duygusal tepkilerini anlarız. Onlar bizim canımız, biz onlarla beraber varız. Biz bugün yokuz ki. 30 yıllık bir mücadelenin önündeyim ben. Ben, devrimci gelenekten geliyorum. Ben Cumhuriyet Halk Partiliyim, altı ok benim sinemde kazılı. Fetullahçıların alçaklıklarına, diğer terör örgütlerinin alçaklıklarına pay bırakacak bir insan mıyız biz?

Kübra Par- Fethullahçılar ne yaptı da bu kadar öfkelisiniz? FETÖ terör örgütünün bu süreçte ne yapmış… Pek çok şey yapmaya çalıştılar da… Tam aksine CHP’nin onlarla bir takım işbirliklerine girdiklerini iddia edenler oldu.

Tuncay Özkan- Fethullahçılar eşittir alçaklıktır. Ben evimin önünden alınırken de söyledim, Fethullah'ın itleri yıldıramaz bizleri. Biz Fethullah terör örgütüyle bugün mücadele etmiyoruz ki! Biz Fetullah terör örgütüyle yıllardan beri mücadele ediyoruz. AK Parti sarmaş dolaşken, onlarla birlikte ülkeyi talan ederken ben Fethullah terör örgütünün hedefindeydim. Beni aldılar götürdüler, evinde Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutku çıktı diye tutukladılar. Senin adın, ismin şemada var dediler, şema 5 yıl 4 ay sonra açıldı, benim adım dışında herkes var ama ben yokum. Ben öyle bir mücadeleden geliyorum. Ama bugün benim annemin bakkalı, bugün Kars'tan, bugün Keşan'dan insanlar beni arayıp ya bunlar sen… Geceden belgeleri almışım, ıslak imzalı belgeleri, götürmüşüm saraya, karşılığında da 95 milyon dolar almışım. Bu ahlaksızlığı kim yayıyor biliyor musunuz Mesut Yılmaz diye benim tutuklanmamda polis olarak imzası olan namussuz FETÖ'cü yayıyor. Bunlar 15 kişi toplanmışlar, yarın bu konuda çok güzel belgelerle yanıt vereceğim, bir video olacak, toplanmışlar bu yalanları yayarak Cumhuriyet Halk Partisi'ni, Türkiye'yi kaosa sürüklemek istiyorlar. Seçime gidiyoruz, bunlar tartışılır mı? İkinci seçim için koşacağız.

Kübra Par- Şimdi seçim gecesine döneceğim ama FETÖ ile ilgili de Sayın Muharrem İnce'nin de iddiaları oldu. Kendisine bir iftira atıldığını, bu iftiranın da FETÖ'cüler tarafından atıldığını, CHP'nin de bu konuda kendisine yeterli desteği vermediğini söyledi. Ne dersiniz, haklı mı Muharrem İnce?

Tuncay Özkan- Bakın efendim, Sayın Genel Başkanımız derhal, böyle karanlık, böyle kaotik, böyle alçakça şeyleri reddettiğimizi; böyle namussuzca yapılan iftiralara ve kumpaslara asla ve asla prim verilmemesi gerektiğini söyledi.

Kübra Par- Hatta bu kumpasta aslında CHP’nin de payı var mı soruları bile yükseltildi.

Tuncay Özkan- Efendim biz öyle bir partiyiz ki, bizim habitatımızda FETÖ terör örgütünün yaşaması mümkün değildir. Biz Mustafa Kemal'in sancağına sarılıp yatan insanlarız. FETÖ terör örgütü bize yaklaşamaz bile. Bizim içimizde duramaz bile. Bizim yaptığımız şey insan hakları mücadelesidir. KHK ile atılanlar. Şimdi size bir olay anlatayım; Konak’ta ilçe binamızda duruyorum, iki tane çocuğuyla birlikte bir hanım geldi, ‘iki çocuğum var, kocam FETÖ'den içeride yatıyor, açım abi, bize yardım edin’ dedi. Ben yardım etmeyecek miyim? Hanımefendi, FETÖ terör örgütü beni cezaevinde, 4 yıl hücrede tuttu. Hücrenin duvarlarındaki küflenmiş ve küflerin çiçek açtığını orada gördüm, orada tanıklık ettim. Ben öyle bir mücadeleden geliyorum. Ama şimdi orada FETÖ'cü birisi yatıyorsa o insan haklarına aykırıdır, ben insan haklarını savunurum, Cumhuriyet Halk Partisi insan hakkını ve onurunu savunur. O insanlar orada kalamazlar dediğimiz zaman FETÖ'cü mü oluyoruz yani?

Kübra Par- CHP iktidara gelirse FETÖ’cüleri hapisten çıkaracak, FETÖ'cüler Türkiye'ye geri dönecek diye bir iddiada bulunuyorlar.

Tuncay Özkan- Hayır efendim, bu külliyen yalandır ve bu Fethullahçılar tarafından da köpürtülen bir balondur, bu alçaklığın kendisidir! Öyle şey olur mu efendim? Kim haksız, hukuksuz, adaletsiz yatıyorsa; kimin hakkı, hukuku, adaleti çiğnenmişse biz onun elinden tutar kaldırırız, onun FETÖ'cü olup olmadığına bakmayız. Ama FETÖ terör örgütünden içeride yatıyor… Biz onu ne yapabiliriz efendim? Terör örgütlerinin PKK'lısına da, FETÖ'cüsüne de bizim acımamız mümkün değildir. Biz onlarla müzakere etmek için oturmuyoruz Cumhuriyet Halk Partisi'nde, biz onlarla mücadele ediyoruz. Bu kadar net söylüyorum.

Kübra Par- Gelelim dönelim seçim gecesine. Sayın İmamoğlu ve Sayın Yavaş’la sizin aranızda bir gerilim oldu mu?

Tuncay Özkan- Hiçbir şey efendim. Bakın efendim; Ekrem Bey, bizim ilçe başkanlığımızdan geliyor, Mansur Bey yılların politikacısı, biz niye tartışalım? Sonra benim bulunduğum konumla onların bulunduğu konum, karşılıklı saygıyla sevgiyle… Biz Cumhuriyet Halk Partisi'nde birbirine öyle ses yükselten, bağıran, hakaret eden, böyle bir şey asla olamaz.

Kübra Par- Keşke çıkıp biz öndeyiz açıklamaları yapmasalardı, muhalefet seçmeni de çok umutlandı ve sonunda gecenin sonunda hayal kırıklığı yaşadı diyor musunuz? 

Tuncay Özkan- Hayır efendim, niye diyeyim? Sayın Başkanlarım, elindeki veriyle konuştu. Biz o an, o dilimde Anadolu Ajansı yüzde 60 gözükürken, biz bizim elimizdeki verileri…

Kübra Par- Son açıklamalarında, son çıktıklarında ANKA’da Cumhurbaşkanı öndeydi, ANKA’da ama buna rağmen…

Tuncay Özkan- Efendim, ANKA bizi ilgilendiren bir şey değil, ANKA bizim yayın organımız değil ki. ANKA bizim dışımızdaki Anadolu Ajansı neyse ANKA da o bizim için. Ama Anadolu Ajansı verileri yüzde 60’la verirken ANKA yüzde 45’le 49’la veriyordu ve biz burada ANKA'nın verisidir veya Anadolu Ajansının verisi deyip kabul etmeyiz, bizim kendi sistemimiz var efendim.

Kübra Par- İkinci turda bu sistemi açacak mısınız? Açılmalı mı halka? Ben sorumlu değilim ondan dediniz. En azından önerinizi alabiliriz.

Tuncay Özkan- Ben şahsen iletişimin mümkün olduğunca açık olmasını, paylaşılmasını isterim. Ama bu olanaklı mıdır, değil midir bu konuda bilgi sahibi değilim. Onu Onursal Adıgüzel arkadaşımız bilir.

Kübra Par- O da ayrıldı, yerine yeni bir arkadaşınız geldi.

Tuncay Özkan- Başarılar diliyorum, Devrim Barış Çelik arkadaşımız geldi. O bilir, onlar bilirler yani. Ve bu bizim benim vereceğim bir şey değil, MYK’mızın merakımızı vereceği bir karardır.

Kübra Par- Şimdi sonuç itibariyle sonuçta CHP ve Sayın Kılıçdaroğlu, seçimde öngördüğü başarıyı yakalayamadı. Nerede hata yapıldı ya da nerede eksik yapıldı? Sizin için sürpriz oldu mu bu sonuçlar? Ve Tuncay Özkan olarak siz, şunu şunu şunu yapmadığımız, eksik yaptığımız için böyle bu halk bu sonucu bize verdi diyor musunuz?

Tuncay Özkan- Hayır efendim. Biz seçim gecesi iki buçuk puan, iki milyon oyla Recep Tayyip Erdoğan'a aşağıya getirdi Sayın Genel Başkanımız. 25 yılda ilk kezdir. Ve biz bundan sonraki süreçte, Sayın 13. Cumhurbaşkanı Adayımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı olacağına yüzde yüz inanıyoruz. Şimdi bakın, PKK'lılarla bizi yan yana gösteren videoları televizyonlarda, seçim meydanlarında şuursuzca ve yasalara aykırı olarak suç işleyerek yapan, yayınlayan bir Cumhurbaşkanı var ve Cumhurbaşkanı Adayı var. Bunun centilmenlikle, bunun demokratik yarışla ne alakası var? Biz aynı şeyi yapsak Kübra Hanım… Gözünüzü kapatın, ben bir miting meydanında –Sayın Cumhurbaşkanı Adayımızı söylemeyeyim- ben bir miting meydanında PKK'nın teröristlerinin yanına, lider kadrosunun yanına Sayın Cumhurbaşkanını koysam ve onun kampanya şarkısını söyletsem ne olur? Kıyamet nerede kopar?

Kübra Par- Doğru. Bunu o zaman yani seçimden önce bu PKK suçlamasına Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları var. Yani ‘vatan ve bayrak kırmızı çizgimizdir’ dedi. ‘Ben bütün terör örgütlerine karşıyım’ dedi Sayın Kılıçdaroğlu. Fakat PKK meselesine daha kuvvetli bir vurgu yapması gerekir miydi sizce, bu konuda bir iletişim eksikliği oldu mu sizce?

Tuncay Özkan- Efendim bakın. Şavşat’ta PKK’nın öldürmek istediği tek siyasi lider var Türkiye'de, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu. Ve bir askerimiz şehit düştü orada, Erzincan'da yatıyor kendisi, şehidimiz yatıyor Erzincan'da. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, her konuşmasında terör örgütlerine lanet okuyan bir genel başkan. Biz, bakın ben söylüyorum; PKK lanet bir terör örgütüdür, Allah belalarını versin. FETÖ'nün, de PKK'nın da Allah belasını versin Bu milletin yakasından düşmediler ama onlara ben milletime bir kurşun sıkana, her türlü cezanın her türlü karşılığın verilmesinden yana olan bir insanım. İHA, SİHA operasyonları sınır ötesinde… Meclis bütçe konuşmamda da söyledim, biz bunları destekliyoruz efendim, biz bunların kesintisiz sürmesini istiyoruz.

Kübra Par- Kandil’e yapılan terör operasyonlarını destekliyorsunuz.

Tuncay Özkan- Efendim, her türlü… Allah Mehmetçiğe zeval vermesin diyoruz, Allah Mehmetçiğin ayağına taş değdirmesin diyoruz. Her demokrasiyi bir ordu korur, her vatanı bir ordu korur. Biz ordumuzun, güvenlik kuvvetlerimizin yanındayız ama güvenlik endişesini yaratan bir iktidar var efendim. Güvenlik endişesi nasıl yaratılıyor Kübra Hanım? Sizin fotoğrafınızı alıyorlar, PKK yöneticileriyle montajlıyorlar ve diyorlar ki ‘gelirse iktidara Abdullah Öcalan'ın serbest bırakacak’ E o zaman demek ki şimdi iktidara gelirse Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Öcalan'ı serbest bırakacak.

Kübra Par- Neden, nasıl bir çıkarım yaptınız?

Tuncay Özkan- Abdullah Öcalan'la görüşmeleri yapan Recep Tayyip Erdoğan. Oslo’da protokol imzalatan Recep Tayyip Erdoğan. Habur’dan teröristleri içeri getiren Recep Tayyip Erdoğan. Hendek savaşlarını yapan, kazdıran, onları toplayan Recep Tayyip Erdoğan. Demek ki Recep Tayyip Erdoğan ikinci turda Cumhurbaşkanı olursa, olacak şey Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasıdır.

Kübra Par- Çözüm sürecinden sonra tam tersi bir çizgiye geldiğini biliyoruz AK Parti'nin. Biz de aslında…

Tuncay Özkan- Biz hep o çizgideydik Kübra Hanım. Biz hep terörle mücadelede onların başının ezilmesi çizgisindeydik.

Kübra Par- PKK elebaşlarının her gün Millet İttifakının desteklenmesi ya da destekleyeceklerine dair açıklamaları geliyor, bugün de geldi bu açıklama. Ne düşünüyorsunuz bunlarla ilgili?

Tuncay Özkan- Bizi seçtirmemek istiyorlar. Uzlaşma yapacakları, masaya oturacakları AK Parti'yi seviyorlar. AK Parti seviciliğinden yapıyorlar bunu. Bakın Kübra Hanım, Duran Kalkan diyor ki konuşmasında, ‘bizim bugüne kadar en iyi anlaştığımız parti, AK Partidir’ diyor. ‘Biz AK Parti ile birlikte çok yol katettik’ diyor. ‘AK Parti bize olağanüstü olanaklar sağladı’ diyor. Şimdi o zaman AK Parti, Duran Kalkan’la işbirliği mi yapıyor? AK Parti Osman Öcalan'ın konuştuğunu… Duran Kalkan’ı da mı AK Parti konuşturuyor? Duran Kalkan'ın açıklaması, PKK'nın lideri.

Kübra Par- Peki neden Sayın Kılıçdaroğlu bu açıklamalar Kandil’den yapıldığında, ‘Ey Kandil sen kimsin be, sen bu süreci niye kirletmeye çalışıyorsun’ dememeyi tercih ettim?

Tuncay Özkan- Hayır efendim. Bu konuda ben size hemen yanıt vereyim. Cumhuriyet Halk Partisi 100 yıllık geleneği var. Milli Savunma Bakanlığı sitesine bakar partimiz, orada PKK terör örgütü deniyor mu denmiyor mu diye bakar. Bugün bizim yaptığımız şey terörün propagandasına…

Kübra Par- Bölücü terör örgütü…

Tuncay Özkan- ‘Bölücü terör örgütü, Allah bin belasını versin’ diyen de Kemal Kılıçdaroğlu, bununla mücadelede Kandil’e yapılan harekatları destekleyen de Kemal Kılıçdaroğlu. Burada bir sorun yok.

Kübra Par- Bu konuda netiz diyorsunuz.

Tuncay Özkan- Efendim Cumhuriyet Halk Partisi'nin en net lideri Kemal Kılıçdaroğlu bu konuda ama Sayın Recep Tayyip Erdoğan işte Duran Kalkan söylüyor, diyor ki ‘bizim en iyi anlaştığımız partidir’ diyor, ‘en iyi anlaştığımız liderdir’ diyor. İmralı’da Abdullah Öcalan'a her türlü konforu sağlayan Kemal Kılıçdaroğlu mu? İmralı da kendisine sekreter tahsis ettirip seçim çalışması yaptıran, Osman Öcalan'ı televizyona çıkartıp konuşturan Kemal Kılıçdaroğlu mu? Recep Tayyip Erdoğan.

Kübra Par- Peki. Bu HDP'nin Sayın Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması, bu algıyı sizce pekiştiriyor mu? Burada nasıl bir strateji izliyor CHP?

Tuncay Özkan- Neden bu açıklamayı yaptığına bakmak lazım. Ben daha özgür, daha refah içinde bir toplumda yaşamak istiyorum diyor. HDP parlamentoda olan bir parti. ‘HDP ile PKK arasında ilişki var, siz de onlarla birliktesiniz…’

Kübra Par- Evet, bütün mantık bu.

Tuncay Özkan- Kimin ilişkisi varsa Allah belasını versin. PKK ile kim ilişki kuruyorsa, PKK ile kim masaya oturuyorsa, protokol imzalıyorsa, PKK ile kim yolculuk yapıyorsa Allah belasını versin. Savcılar niye uyuyorlar, neden duruyorlar savcılar, niye duruyorlar? Duran Kalkan’ın açıklamaları nedeniyle AK Parti hakkında soruşturma atacaklar mı? Niye duruyorlar?

Kübra Par- CHP hakkında da açarlar ama o zaman.

Tuncay Özkan- Efendim Cumhuriyet Halk Partisi Oslo’da görüşme yapmadı. Oturup protokolü imzalamadı. Gidip Öcalan'a sekretarya sunmadı. Bunları yapmadı Cumhuriyet Halk Partisi. Olmayan şeyler üzerinden siyaset yapmaya başladığımızda bu iş sadece alçakça bir politik kavgaya dönüşüyor.

Kübra Par- Son bir sorum daha var, bu da çok dillendiriliyor HDP'ye ne söz verdiler, destek karşılığında ne söz verdiler?

Tuncay Özkan- Ben size Cumhuriyet Halk Partili bir Milletvekili olarak diyorum ki; CHP’de Genel Başkandan milletvekiline hiç kimse, HDP'ye hiçbir söz gizli kapaklı veremez. Bizim geleneklerimizde yoktur. Gizli kapılar ardında görüşme yapmak, söz vermek, protokol imzalamak; onlar AK Parti'nin geleneğinde var. Bizde böyle şeyler yok. Biz her şeyin Meclis’te, Kürt sorununun çözümünün Meclis’te olduğunu söylüyoruz ve biz diyoruz ki her şey açık olmalıdır. Biz kimseyle kapalı kapılar ardında görüşmeyiz. Biz hiç kimseye kapalı kapılar ardında söz vermeyiz.

Kübra Par- Bakanlık sözü verildi HDP’de iktidarda eğer kazanırlarsa görev alacak gibi iddialarda var.

Tuncay Özkan- Yalan efendim. Onlar başka bir ittifak. Emek ve Özgürlük ittifakı. Biz Millet İttifakıyız burada Cumhur ittifakı var. Bizim herhangi bir bakanlık sözü vermemiz, herhangi bir siyasi sözde bulunmamız mümkün değildir.

Kübra Par- Bunları söylediğiniz için HDP tabanının ikinci turda Sayın Kılıçdaroğlu’na oy vermemesi endişesi taşıyor musunuz?

Tuncay Özkan- Hayır taşımıyorum efendim. Benim için Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan herkesin oyu kutsaldır, her yurttaşın görüşümüze katılan, kendini özgür, demokratik bir Türkiye’de yaşamak için ben buna hazırım diyen her yurttaşımızın oyuna talibiz. Biz yurttaşlarımızı etnisitesine göre, dini inancına göre falan bölmeyiz. Her bir yurttaşımız ve her bir yurttaşımızın oyu bizim için kutsaldır. Biz Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi halkın sesini hakkın sesi olarak biliriz. Biz halkı hak olarak görürüz ve halkımızın verdiği her bir kutsaldır onun seçtiğinin başımızın üstünde yeri vardır efendim.

Kübra Par- Anketlerde Sayın Kılıçdaroğlu'nun kimi anketlerde özellikle muhalefete yakın diye geçen veya başka anketlerde pek çok ankette de Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu yarışı 1 turda açık ara farkla önde bitireceğini iddia edenler oldu CHP'den gelen ya da muhalefet kanadından gelen genel açıklamalarda böyleydi. Sayın Kılıçdaroğlu'nun yüzde 45'ler seviyesinde kalması Sizin için de sürpriz oldu mu?

Tuncay Özkan- Oldu.

Kübra Par- Bu anketler niye yanıldı?

Tuncay Özkan- Efendim Bizim hemkendi sistemimizde, simülasyonlarda hem de anketlerde Sayın Kılıçdaroğlu'nun birinci turda geçeceği mutlaktı. Ancak iktidar inanılmaz bir şey yaptı terör örgütleriyle bizi bir araya getiren görüntüleri servis edip bunları her miting konuşmasını… Kübra Hanım Recep Tayyip Erdoğan her televizyona çıktığında, konuşma yaptığında arkada o video oynadı. Her televizyon onu 15'er dakikalık sürelerle yayına soktu. Saniyesi 27 bin lira televizyonda reklamın. Reklam parası verdi mi? Hayır vermedi. Ama iki konuşma üç konuşma yaptı günde 15'er dakikadan 30-45 dakika boyunca propaganda yaptı. Neyin propagandasını yaptı? Bunlar terör örgütleriyle iç içedir yan yanadır. Bu dayanılır bir şey mi? Halkımız güvenliğinde bir tehdit oluştuğunu düşündü ve bu tehdidi gidermek için ya bu böyle davranmak gerekiyor dedi milliyetçi bir refleks diyoruz. Biz böyle bir şeyi hiçbir ölçümde görmedik, hiçbir anket göstermedi. Ama bunu yapay olarak Recep Tayyip Erdoğan yarattı. Böyle bir güvenlik endişesini o yarattı ve bunun sonucunu aldı. Ama şimdi halkımızla bu konuda konuşacağız bizim PKK'ya da FETÖ'ye de, diğer terör örgütlerine de asla ve asla müsamahamız yoktur. Biz onlarla müzakere etmeyiz biz CHP'yiz onlarla mücadele ederiz. Bu kadar net söylüyorum.

Kübra Par- Şimdi ikinci turu biraz konuşalım. Sinan Oğan’a giden oyların ve Sinan Oğan’ın yüzde 5 alması sürpriz oldu mu sizin için?

Tuncay Özkan- Hayır olmadı. Şöyle, biz bu kadar büyük bir milliyetçi dalga beklemiyorduk. Ama hem Sayın Sinan Oğan’ın, hem Sayın Ümit Özdağ'ın özellikle göçmenler, göçmen politikaları konusundaki çok hassas duruşları ve güvenlik yani Türkiye'nin terör örgütleri karşısındaki varlığını gösteren açıklamaları halkımız tarafından çok olumlu karşılanmış ve biz de aslında bu politikalar konusunda onlardan farklı bir şey söylemedik. Yani hem biz, Sayın Genel Başkanımız göçmenlerin iki yıl içerisinde insan haklarına uygun, onların koşulları düzeltilir düzeltilmez hemen gönderileceğini açıklıyordu. Aynı şeyi Ümit Özdağ Bey’de söylüyordu, Sinan Oğan Bey de söylüyordu. Ve terör örgütleri konusunda hemen hemen aynı şeyleri söyledik. Onlar daha hassas bazı açıklamalar yaptılar.

Kübra Par- Çok daha net açıklamalar yaptılar.

Tuncay Özkan- Biz mutlaka ve mutlaka terör örgütleriyle tartışmada, çatışmada, mücadelede en az onlar kadar hassasız. Eğer eksik bir şey varsa tamamlayacağız. Birlikte olabiliriz hiçbir sıkıntı yoktur. Hiçbir sıkıntı, hiçbir görüş ayrılığı yoktur.

Kübra Par- Biz yayına girerken yeni bir son dakika düştü. Sayın Kılıçdaroğlu Ümit Özdağ'la görüşecekmiş. Sayın Davutoğlu’da Sinan Oğan’la görüştü. Burada nasıl bir görüşme trafiği işleyecek? Bir de Sinan Oğan daha önce geçmişte yani seçimden daha önceki bir açıklamasında başkan yardımcılığı gibi bir pozisyon isteyeceklerini söylemişti. Buna açık mı millet ittifakı?

Tuncay Özkan- Efendim bu tür konular, yani makam, koltuk, mevki bunların hiçbir önemi yoktur. Mücadele esastır. Hem Sinan Bey için aynı duygudurzannediyorum hem Ümit Bey için. Sorun Türkiye'yi birlikte bu beladan bu ekonomik buhrandan… Bakın açlık kol geziyor. Deprem bölgesindeki insanlarımızın o büyük oy verme potansiyelinin altında yatan şeyi size söyleyebilir miyim? Her aileden bir kişiyi işe almış olması ve hangi propagandanın kamu görevlileri tarafından deprem bölgesine yapıldığını söyleyebilir miyim? Cumhuriyet Halk Partisi geldiğinde hepsini işten çıkaracak. Biz bu insanların işine, aşına engel olmayacağız.

Kübra Par- Deprem bölgesinde cumhur ittifakına çıkan yüksek desteğin sebebi bu muydu?

Tuncay Özkan- Bu efendim, bu propaganda. Devlet memurlarının yaptığı, kamu görevlilerinin yaptığı bu propaganda. Bakın ben buradan açıkça söylüyorum. Asla ve asla terör örgütleri başını kaldıramayacak. Asla o yurttaşlarımız enkaz altında çaresiz, enkaz dışında sahipsiz kalmayacaklar. Bir yıl içerisinde onlara evlerini teslim edeceğiz üstelik bir kuruş dahi onlardanalmayacağız.

Kübra Par- Proje nerede? Çünkü AK Parti şöyle bir strateji izledi. Evet depremin ilk üç gününde enkaz çalışmalarının çok eksik olduğunu bu televizyon kanallarından biz de açıkça söyledik. Fakat AK Parti sonrasında şöyle bir strateji izledi. Bakanları bölgeye bölgede yoğun bir biçimde çalıştı, yapılacak konutlarla ilgili hemen projeleri hazırladılar. Bedava değil ama çok uzun süre ucuz taksitlerle vereceklerini söylediler ve bayramda da köy evlerinin bir kısmını teslim ettiler. Sizce muhalefet tarafı bu kadar somut bir şekilde deprem konutlarını ücretsiz vereceğiz demenin dışında o vatandaşı ikna edecek somut proje ortaya koyabildi mi?

Tuncay Özkan- Kübra Hanım siz orayı çok iyi takip eden bir gazetecisiniz. Orada ilk gün elektrikler yokken, enkaz altından inleme sesleri gelirken, orada insanlar vinç diye, kepçe diye bağırırken o insanların sarılıp ağladığı lider kimdi? Kemal Kılıçdaroğlu Hatay'da, Defne'de, Adıyaman'da…

Kübra Par- Peki neden dönüp size oy vermediler sizce?

Tuncay Özkan- Efendim söylüyorum tekrar. Bakın, kamu gücünü böyle pervasızca kullanan başka bir siyasal iktidar yok. Biz projemizi köy evlerini bitirdik. biz orada kaç konteynır kent yaptık biliyor musunuz? İzmir Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara. Kahramanmaraş Ankara Büyükşehir Belediyemizin yaptığı konteyner kentlerle dolu.

Şimdi bakın yiğidi öldüreceğiz hakkını inkar etmeyeceğiz. Elimizi vicdandan kaldırmayacağız. O insanlar bizim baş tacımız. Deprem bölgesindeki her yurttaşım için ağlıyorum. O neydi o görüntüler…

Kübra Par- Ki sosyal medyada sonrasında AK Parti'ye oy verdikleri için çok terbiyesizce hakaretlere maruz kaldılar.

Tuncay Özkan- Onlara hakaret eden herkes terbiyesiz, ahlaksız, erdemsizdir. Erdemsizdir. O insanların travması, o insanların yaşadıkları sorunlar… Orayı bir tek kere gören, o insanları bir kere gören gider ellerini öper kime oy verirlerse versinler hiç önemli değil. Biz o yurttaşlarımız için yeniden Sevgi Yolu yapacağız, Sevgi Evi yapacağız, insanlarla köprü kuracağız. Bizim projemiz onların bir yıl içerisinde bir kuruş ödemeden ev sahibi olmasıdır. Bizim projemiz onların hepsine iş ve aş sağlamadır. Ki bunu bütün belediye başkanlarımız, 11 büyükşehir belediye başkanımız orada çalışarak gösterdi.

Kübra Par- Meclisi cumhur ittifakı aldı çoğunlukla. Bu durumda vatandaş istikrar olsun diyerek iktidar olarak da onları getirmeyi düşünür mü? Bu sizin için önemli bir engel m?

Tuncay Özkan- Efendim, biz mecliste Kesin Hesap Komisyonu kuracağız yolsuzluğu önlemek için. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyük projelerinden biri. Kesin Hesap Komisyonu bütçeden harcanan her rakamı kontrol edecek. Başkanı kim olacak biliyor musunuz? Ana muhalefet Partisinden bir milletvekili olacak.

Kübra Par- Yani AK Parti. Eğer siz kazanırsanız.

Tuncay Özkan- Biz cumhurbaşkanlığını kesin kazanacağız. Bu millet denge arar. Türk milletinin aradığı şey dengedir. Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkanının…

Kübra Par- Kaos değil denge mi olur o zaman?

Tuncay Özkan- Bizim halkımız uzlaşı arar, denge arar. Bakın göreceksiniz, 13. Cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olacak ve meclis çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti ile o kadar güzel çalışacak ki dünyaya Türkiye Cumhuriyeti'nin ne kadar demokratik bir ülke olduğunun örneğini göstereceğiz.

Kübra Par- Tuncay Bey, son günlerde çok konuşulan konulardan biri de DEVA, Gelecek, Saadet Partisi'nin CHP listelerinden bu 4 partinin girmesi Demokrat Parti ile beraber ve bunları epeyce bir sayıda yaklaşık 40 milletvekilliğinin verilmesi. Toplamı tam 40 ediyor 4 Parti artı Sarıgül ve İyi Parti. 38 artı 2. Böylelikle bunlar sizden ayrıldığında CHP'nin milletvekili sayısı 40 azalacak. Buna dair muhalefet seçmenin de son günlerde ciddi bir kızgınlık var. Ne dersiniz?

Tuncay Özkan- Efendim demokrasi cephesi oluşturuyorsunuz. Bir ittifak var bunu anlayışla karşılamak lazım. Zorlukları çok ama anlayışla karşılanması gereken bir şey. Mustafa Sarıgül Cumhuriyet Halk Partili birisi.

Kübra Par- Onu ayırıyoruz zaten. O zaten büyük bir başarı yakaladı. 8 yıl sonra Erzincan'da tekrar milletvekili çıkardınız.

Tuncay Özkan- Ama diğer partilerin bizimle birlikte olması ve partilerin aldığı oy oranı kadar oyla bize katkı sunması çok büyük bir şey.

Kübra Par- O kadar o kadar katkı sunabildiler mi?

Tuncay Özkan- Evet efendim. Aldıkları oylara bakın, cumhurbaşkanlığındaki oy oranına bakın.

Kübra Par- Mecliste? Yani şimdi siz 22,5’tunuz, 25’tiniz. Sizi 25'e çıkaran o 4 Parti mi? Yoksa CHP mi oylarını arttırdı?

Tuncay Özkan- CHP oyları tabi. Ama bizi şöyle görün. Biz cumhurbaşkanlığını aldığımızda parlamento ile cumhurbaşkanlığı arasında denge oluştuğunda, 13. Cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olduğunda bu partilerin hepsinin oluşturduğu demokratik cephe müthiş olacak. Belki parlamentoda…

Kübra Par- Yeterince çalışmadılar diye iddialar var.

Tuncay Özkan- Hayır hayır çok çalıştılar sizi temin ederim.

Kübra Par- Bugün kimi köşe yazarları da yazmıştı.

Tuncay Özkan- Saadet Partisinin inanamazsınız yani nasıl çalıştığı konusunda gözlerimle tanığım. Diğer partiler. Şimdi hepsi sahaya inecekler tekrar. Bu 10 gün herkesin sahada olduğu bir şey olacak. Bir seçim yarışı olacak. Bunu zayıflatmak için yapılan şeyler. Asla buna bizim bir şeyimiz yok. Çünkü biz bu süreci çok doğru yönettik, demokratik bir cephe kurduk. Demokratik cephede Recep Tayyip Erdoğan'ı 2 milyon oy aşağı getirdik ve biz onun yenilebileceğini gösterdik ve yeneceğiz.

Kübra Par- Gelelim ikinci tura. Arada yaklaşık iki buçuk milyon fark oy var. Bunu kapatabileceğinizi düşünür müsünüz?

Tuncay Özkan- Hiç fark etmez kapatırız. Yüzde 100 kapatırız. Bu güvenlik politikaları. Bakın HDP'ye bakanlık verecek misiniz? Vermeyeceğiz diyoruz değil mi? Peki HDP'ye kim bakanlık verdi? HDP’ye AK Parti bakanlık verdi. HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan AK Parti tarafından bakan yapıldı.

Kübra Par- Bakanlık teklif edildi kabul etmedi. 2015 geçiş hükümeti.

Tuncay Özkan- Hayır efendim bakan oldular.

Kübra Par- Bakan olmuş mu?

Tuncay Özkan- Oldular efendim. Bakanlık kim verdi Müslüm Doğan’a? Ben mi verdim? Müslüm Doğan orada.

Kübra Par- Geçici hükümette tüm partilere verilirken ona da verdik gibi bir açıklama yapıyor.

Tuncay Özkan- Efendim HDP’ye verdiler. CHP’den kimse var mıydı orada?

Kübra Par- Kabul etmediniz.

Tuncay Özkan- Yoktu. Ama HDP ile birlikte oldular. Şimdi bize diyorlar ki siz HDP’ye bakanlık vereceksiniz. Yani kendileri yaparken hiçbir sıkıntı yok ama biz düşünemeyiz bile dahi. İki yüzlü siyaset bunun adı. HDP'ye bakanlığı veren AK Partidir. Bu önümüzdeki dönemde HDP ile PKK ile anlaşacak olan Parti AK partidir bu kadar açık söylüyorum. Çünkü geçmişte yaptılar, örneklerini gösterdiler. Bunu yapacak olan AK Parti.

Size bir şey söyleyeceğim. Terörle mücadele partiler üstü bir şeydir. Ben 90'lı yılların o Hizbullah vahşetinde Gonca Kuriş diye bir kadının bugün milletvekili olan bir HÜDAPAR’lı tarafından, o HÜDAPAR’lı bugün milletvekili. Abi ben de Müslümanım la ilahe illallah muhammeden resulullah diye bağıran bir kadının bir bıçakla kıtır kıtır doğrandığını izledim. O parça parça kesilen kadının Müslüman kadının, kelime-i şehadet getiren kadının, abi ben de sizdenim diyen kadının beton içine gömüldüğünü izledim. O teröristi, onu yapan adamı bugün milletvekili yaptılar.

Kübra Par- Şimdi bu bir doğrudan iddia ve cevap hakkı doğuyor.

Tuncay Özkan- Kişi, ismini vermiyorum bakın. Ama o kişi bugün parlamentoda. Şimdi ben soruyorum ya ben bu görüntüleri izleyen 7 gazeteciden biriyim. Muharrem Sarıkaya var mıydı acaba onların arasında, izleyenler arasında. Bu vahşete tanık olduk biz. Biz şimdi terör şu parti bu parti diyebilir miyiz? Terör ve teröriste acırsak zalime acırsak, zulmüne ortak olmaz mıyız? Ben mi acıdım, Cumhuriyet Halk Partisi mi acıdı zalime? Hayır AK Parti acıdı. Açtı kapılarını soktu ittifaka girdiler meclise. Gonca Kuriş’i kıtır kıtır kesenler mecliste. Kıtır kıtır kesip betonların içine gömenler mecliste. Ben miyim terör destekçisi, Cumhuriyet Halk Partisi mi terör destekçisi? Kemal Kılıçdaroğlu mu, Sayın 13. Cumhurbaşkanımız mı terör destekçisi?

Kübra Par- HDP sizi destekliyor, HÜDAPAR onları destekliyor gibi bir şeye dönüşüyor bu o zaman. Tahterevalliye dönüşüyor. HDP'li Müslüm Doğan'a bakanlık veren ben değilim. Kandilde Duran Kalkan tarafından en iyi anlaştığımız, çözüm ortağımız, birlikteher işi yaptığımız, protokol imzaladığımız diye yere göğe sığdırılamayan AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan'dır.

Kübra Par- Aynı övgüleri şimdi size yapıyorlar. Her ikisini de reddetmesi lazım siyasetsin.

Tuncay Özkan- Terör kimden gelirse gelsin, ister Hizbullah olsun, ister PKK olsun, ister FETÖ olsun. Kimdengelirse gelsin reddediyoruz, lanetliyoruz, bunların hepsini alçaklık olarak görüyoruz. Her kim bayrağımıza, vatanımıza bir tek kurşun sıkarsa ona bütüngücümüzle, bombamızla mermimizle, İHA’mızla, SİHA’mızla yeminle söylüyoruz karşılık vereceğiz.

Kübra Par- Çok net. 9 gün kaldı ikinci turda seçmene vadediyorsunuz? İkinci tura giderken birde moral bozukluğu olan seçmeni tekrar sandığa çekmek için ne yapacaksınız? Stratejiniz değişiyor mu bu 9 gün?

Tuncay Özkan- Değişti. Stratejimiz toptan değişti. Kampanyayı yürüten arkadaşlarımızda değişti. Her şeyi değiştirerek, yenileyerek…

Kübra Par- Sayın İmamoğlu’mu devraldı kampanyayı?

Tuncay Özkan- Yo hayır hayır. Sayın İmamoğlu İstanbul’da çalışacak. Belediye başkanlarımız illerinde çalışacaklar. Sayın İmamoğlu ile Sayın Yavaş zaten kampanyanın doğal bir parçası.

Kübra Par- Ama kontrolü Sayın İmamoğlu'nda diye iddia edildi.

Tuncay Özkan- Sayın Genel Başkanımızda kontrolü. Birinci kontrol noktası o sonra tabii ki cumhurbaşkanı yardımcılarımız onlarda yer alıyorlar. Ama burada en önemli olan şey şu; biz halka neyi eksik anlattıysak, neyi yanlış anlaşıldıysak onu düzelteceğiz.

Deprem bölgesindeki yurttaşlarımıza söylüyorum. Başımızın üstünde yerleri var. Onların ayağının türabıyız biz. Biz onlar için, onların çektiği acılar için ağlayan, onlar için Sayın Genel Başkanımız onlarla birlikte kalan, çadırda kalan, karanlıkta onlarla birlikte olan, kepçeyi, dozeri, vinci oraya götüren kişi. Biz onlar için bundan sonra ev yapacağız, bu evleri bir yıl içinde teslim edeceğiz ve bir kuruş dahi anlayacağız. Onların işe alınan çocuklarını kamuda istihdam etmeye devam edeceğiz ve onların ev hanımlarını, tarlada çalışanlarını, gençlerini aile destekleri sigortası programımızla sigortalı yapacağız, emekliliklerini sağlayacağız, sağlık güvencelerini sağlayacağız.

Güvenlikten endişesi olan bütün yurttaşlarımıza sesleniyoruz. Bizim her birimizin gövdesi terörün karşısında bir duvardır. Ben Cumhuriyet Halk Partisinin bir yöneticisi, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili olarak söylüyorum, bir kararlılıkla söylüyorum. Sayın Genel Başkanımızın bu konudaki kararlılığını ifade ederek söylüyorum. Terörün, teröristin başı nerede görülürse orada ezilecek. Terörle teröristle kim ilişki kurarsa o bitirilecek. Bunun yaşamasına asla müsamaha edilmeyecek. Biz Genelkurmay’ın bugün kabul ettiği hangi konseptse biz aynı konsepte mücadeleye, terörle mücadeleye devam edeceğiz.

Göçmen politikamız çok net. Göçmenleri iki yıl içerisinde Türkiye'den göndereceğiz. Yani onlar geçici sığınmacı statüsünde gelenler onların hepsini ülkelerine göndereceğiz.

Kübra Par- Nasıl?

Tuncay Özkan- 2 yıl içerisinde. Avrupa Birliği’yle, Birleşik Milletlerle, Suriye’yle ilişki geliştireceğiz. Onların ülkelerinde yaşaması için gerekli koşulları yaratıp otobüslere doldurup davulla zurnayla geri göndereceğiz. Bu kadar basit. Yani Sinan Oğan ne diyorsa, Ümit Özdağ ne diyorsa biz de aynı şeyi söylüyoruz.

Kübra Par- Sinan Oğan’a az önce başkan yardımcılığı, bakanlık gibi taleplerini sorduğumuzda makam mevki önemli değil, önemli olan Türkiye'nin geleceği dediniz. Ama onlar da sonuçta yüzde 5 oy aldılar ve dönüp size şunu söyleyebilirler. Yüzde kaç ay oy aldığı belli olmayan Saadet, DEVA, Gelecek, Demokrat Partisine onlarca milletvekilliği verdiniz, biz yüzde 5 aldık bize de verin derlerse?

Tuncay Özkan-

Efendim öyle değerli iki politikacıya, Türkiye için yola çıkmış, bu sonuçlara ulaşmış öyle iki değerli politikacıya aramızda niye bir yer vermeyelim. Böyle bir şey olabilir mi?

Kübra Par- Bu durumda 8 Başkan Yardımcısı mı olacak?

Tuncay Özkan- Efendim bunların hiçbirisi Türkiye'nin büyüklüğü karşısında bir şey ifade etmez.

Kübra Par- İstikrarsızlık vurgusu tehlikesi, riski?

Tuncay Özkan- Şöyle düşünün, ben size şöyle çizeyim. Burada Sayın Cumhurbaşkanımız, burada Bakanlar Kurulu, burada yardımcıları olacak. Burada herhangi bir sorun yaşanmaz efendim. Yönetememek sorunu bugünkü iktidarın sorunu. Bizim yönetememek diye bir sorunumuz yok. Biz Türkiye'yi çok iyi tanıyoruz. Biz Türkiye'nin sorunlarını biliyoruz. Biz Türkiye'yi yönetmeye talibiz. Biz Türkiye'de denge oluşturmaya, vatandaşlarımızın dengesini kurmaya talibiz.

Kübra Par- Kim Cumhurbaşkanı adayı olacak tartışmasında masada derin bir kriz yaşanmış, Sayın Akşener masadan kalkmıştı, sonrasında geri döndü. Bu durum seçmende, bunlar seçildikten sonra da seçilirlerse yönetirken de bu şekilde tartışırlarsa arada, büyük kavgalar çıkarsa istikrarsızlık doğar endişesi ortaya çıkardı. Bunu da sonuçta görüyoruz. Bu endişeye karşı yanıtınız nedir?

Tuncay Özkan- Bardağın hangi tarafı dolu?

Kübra Par- Yani şu an az içtiğiniz için dolu tarafı daha fazla.

Tuncay Özkan- Boş tarafını konuşuyoruz şuanda. Bardağın dolu tarafı…

Kübra Par- Bir yudum daha alsanız eşitlenir yalnız.

Tuncay Özkan- Olur, olur. Sorunumuz şu; başarılı tarafları değil, tartışma yaratan tarafları konuşuyoruz. Sayın Meral Akşener müthiş bir cesaretle, müthiş bir açık sözlülükle geri geldi masadaki yerine oturdu ve sahada en çok çalışan insanlardan biri oldu. Saygıyla karşılıyorum kendisini. Bir kadın siyasetçinin erkekler karşısındaki tutumu alkışlanacak bir tutumdur. Bir partinin diğerleri karşısındaki tutumu alkışlanacak bir tutumdur. Biz kimse konuşmasın tartışmasın demiyoruz ki tam tersine aile içerisinde konuşulur, tartışılırsa doğru yol bulunur. Kimsenin ne Sayın Meral Akşener’in, ne Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun şahsi bir talebi yok. Memleket meselesi. Mevzu bahis olan memleketse gerisi teferruattır.

Kübra Par- Eğer Sayın Kılıçdaroğlu ikinci turda alamazsa, millet öyle takdir ederse görevi bırakır mı, bırakmalı mı?

Tuncay Özkan- Efendim biz alacağımıza yüzde yüz inanıyoruz. İlk turda sağladığımız başarı yüzde 50'nin üstüne çıkmamıza yetmedi. Bu bir başarıdır bizim kazandığımız şey. İkinci turda Recep Tayyip Erdoğan'ı geçecek ve mutlak başarı bayrağını dikeceğiz. Aksine inanmıyoruz, düşünmüyoruz.

Kübra Par- Aksini düşünmediniz ama olursa millet ittifakı dağılır mı?

Tuncay Özkan-  Hiçbir şey dağılmaz efendim. Sorun şudur demokrasiyi ve cumhuriyeti korumak için bir araya gelen insanların makamla, mevkiiyle, koltukla işi olmaz. Mevzu bahisvatan olursa gerisi teferruat olur. Bunların hiçbirisi sorun olmaz. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu mütevazılığıyla, yaşantısıyla, örnek kimliğiyle, dürüstlüğüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin 13. Cumhurbaşkanı olacak.

Kübra Par- Seçmene mesajınız varsa alabilirim.

Tuncay Özkan- Her bir yurttaşımızı canı gönülden kucaklayarak şunu söylüyoruz. Daha refah içinde, zenginlik içinde, özgürlükiçinde…

Kübra Par- Ki ekonomi çok da konuşamadık.

Tuncay Özkan-  Efendim olağanüstü bir kasırga geliyor. Türkiye bir buhranın içinde. Bakın bugün kredi kartlarında peşin ödemeyi kaldırdılar. Bankalar kredi vermeyi durdurdular. Bütün bu sorunların içinde biz Türkiye'yi 22. yüzyıla güvenle taşıyacak olan gemiyiz. Biz kaptanlarımızla, bu geminin büyük başarısıyla…

Kübra Par- Kaptanlarınızı açıklayacak mısınız bu iki haftada? Yani bakanlar ya da ekonomi kadrosu?

Tuncay Özkan- Efendim ekonomi kadrosu zaten açıklandı. Her parti ikişer kişi verdi. Ekonomi kadromuz İstanbul'daki büyük miting öncesinde ilk toplantısını yaptı.

Kübra Par- Kimler olacak bir isimlerin üzerinden geçelim.

Tuncay Özkan- Şimdi partilerden gelen arkadaşlarımız var. Bunların içinden bakanlar olacak, üst düzey yöneticiler olacak. Size şunu söylemek istiyorum. Ekonomiyi sağ salim düzlüğe çıkartacak olan biziz.

Sayın yurttaşlarız, değerli yurttaşlarımız, sevgili yurttaşlarımız sizinle birlikte sağ salim güvenli limana ulaşacak gemi bu gemidir. Sizden rica ediyoruz, aman ola ki denge sağlamayı, aman ola ki ekonomik felaketi durdurmayı aklınızdan, gönlünüzden çıkartmayın. Denge çok önemlidir. Ekonomide denge çok önemlidir, siyasette denge çok önemlidir. Kaostan kaçmanın yolu dengedir. Bir denge oluşturulursa biz bu denge içerisinde Türkiye'yi güvenli limanlara götürürüz. Ama eğer kaos olursa, buhran devam ederse, biz tercihimizi güvenoyu gibi değil de takım taraftarı gibi yaparsak, dengeyi, ekonomik sorunların çözülmesini bir kenara iter kaostan yana, sorundan yana oy kullanırsakülkemiz için kötülük yapmış oluruz. Biz her biriniz için hizmetinizdeyiz. Biz sizin hizmetkarınızız. Bizim bir tek amacımız var. Bakın ben 6 yıl cezaevinde kaldım. 40 yılım siyasette dayak yemekle geçti. Bir tek şey için çocuklarımız daha güzel bir ülkede, daha özgür bir ülkede, hiçbir gencin dışarı gitmediği, hiçbir gencimizin yurt dışında çalışmak istemediği, Türkiye'de kalmak için mücadele ettiği bir düzeni yaratmaya çalışıyoruz. Hepimiz bu ülkeyi seviyoruz. Yurttaşlarımızdan tek istediğimiz sevgiyle, kardeşlikle, dostlukla ama kararlılıkla, teröre karşı kararlılıkla bir denge yaratmasıdır.

Kübra Par- Sevgili Tuncay Özkan CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Baş Danışmanı. Bu akşam pek çok soruyu sorduk kendisine. Çok teşekkürler yayınımıza katıldığınız için. İkinci turda başarılar.

Tuncay Özkan- Kazanacağız. Bize inansın yurttaşlarımız, sandıklara gitsinler. Kazanacağız, yüzde yüz kazanacağız.