03.01.2025

Suat Özçağdaş, Yunus Emre Vakfı’yla İlgili Soru Önergesi Verdi

CHP Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, 05.05.2007 tarihli ve 5653 sayılı kanunla kurulmuş olan Yunus Emre Vakfı hakkında basına yansıyan yolsuzluk haberleriyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması üzerine TBMM’ye soru önergesi verdi

KAMU KAYNAĞI KULLANAN BİR VAKIF VE MİLYONLARCA LİRA YOLSUZLUK

Özçağdaş soru önergesinde, Yunus Emre Vakfı’nın; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla kurulduğundan ve 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü’nün yurt dışında 80'den fazla kültür merkezi bulunduğundan bahsetti. Önergede, kamu kaynağı kullanan Yunus Emre Enstitüsü ile ilgili yüz milyonlarca TL’lik yolsuzluk haberlerinin basına yansıdığından bahsedildi. Enstitü Başkanının görevden alındıktan hemen sonra yurt dışına çıktığına ve Enstitü Başkan Yardımcıları, bazı daire başkanları ve personelin görevden alındığına değinilen önergede yapılan soruşturmaya dair sorular soruldu.

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ’NDE HANGİ TARİHTEN BU YANA İNCELEME-SORUŞTURMA YAPILMAKTADIR?

Önergesinde “Yunus Emre Enstitüsü’nde hangi tarihten buyana inceleme-soruşturma yapılmaktadır? Yapılan inceleme-soruşturma sonucunda hangi bilgi, bulgu ve belgelere ulaşılmıştır?” diye soran Özçağdaş, kimlerin görevden alındığına dair ise “Yunus Emre Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyelerinden hangileri görevden alınmıştır? Yunus Emre Enstitüsü’nde çalışan hangi daire başkanları ve personeller görevden alınmıştır?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş ayrıca görevliler hakkında gözaltı kararı olup olmadığını sordu ve “Yunus Emre Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeleri ve çalışanları hakkında verilmiş olan herhangi bir gözaltı ya da tutuklama kararı var mıdır? Bu kişiler hakkındaki iddialar nelerdir?” sorularının yanıtlanmasını talep etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş’ın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması üzerine TBMM’ye verdiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. Maddeleri uyarınca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Suat ÖZÇAĞDAŞ

İstanbul Milletvekili

Yunus Emre Vakfı; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 05.05.2007 tarihli ve 5653 sayılı kanunla kurulmuş bir kamu vakfıdır. Vakfın bütçesi, genel bütçeden ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından aktarılan kaynaklarla oluşturulmaktadır. Yunus Emre Enstitüsü ise Vakfa bağlı bir kuruluş olarak bu Kanunun amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmek ve bilimsel çalışmalara destek vermek amacı ile 2009 yılında kurulmuştur. 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü’nün yurt dışında 80'den fazla kültür merkezi bulunmaktadır.

Kamu kaynağı kullanan Yunus Emre Enstitüsü ile ilgili yüz milyonlarca TL’lik yolsuzluk haberleri basına yansımıştır. Enstitü Başkanının görevden alındıktan hemen sonra yurt dışına çıktığı, öte yandan Enstitü Başkan Yardımcıları, bazı daire başkanları ve personelin görevden alındığı bilgilerine ulaşılmıştır. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın suç duyurusu sonrası Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı ve bazı enstitü yöneticileri ile ilişki kurulan şirket yöneticileri hakkında gözaltı kararı verildiği basına yansımıştır.

Bu bilgiler doğrultusunda;

1. Yunus Emre Enstitüsü’nde hangi tarihten buyana inceleme-soruşturma yapılmaktadır? Yapılan inceleme-soruşturma sonucunda hangi bilgi, bulgu ve belgelere ulaşılmıştır?

2. Yunus Emre Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyelerinden hangileri görevden alınmıştır?

3. Yunus Emre Enstitüsü’nde çalışan hangi daire başkanları ve personeller görevden alınmıştır?

4. Yunus Emre Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeleri ve çalışanları hakkında verilmiş olan herhangi bir gözaltı ya da tutuklama kararı var mıdır? Bu kişiler hakkındaki iddialar nelerdir?