26.09.2024

Suat Özçağdaş: "Hangi Kurum ve Kuruluşlarda Çalışan Usta Öğreticilerin Görevlendirmeleri Sonlandırılmıştır?"

Cumhuriyet Halk Partisi Milli Eğitim Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesiyle usta öğreticilerin görevlendirilmesinin sonlandırılmasını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, önerge ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Tasarruf tedbirleri kapsamında bazı kurum ve kuruluşlarda çalışan usta öğreticilerin görevlendirilmesinin sonlandırılmıştır. Sadece protokol yapılmış olan kurumlardaki usta öğreticilerin görevlendirmeleri yapılacaktır. Halk Eğitim Merkezleri üzerinden çeşitli kurum ve kuruluşlara (Belediyelerin şevkat evleri gibi) usta öğreticiler görevlendirilmekteydi. Görevlendirilen usta öğreticilerin ücretleri ve sosyal güvenlik ödemeleri Halk Eğitim Merkezleri Müdürlüklerince yapılmaktaydı. Tasarruf tedbirleri kapsamında bu uygulamadan vazgeçildi. Sadece MEB’in protokol yaptığı kurum ve kuruluşlardaki usta öğreticilerin görevlendirilmesine devam edilecek. Bu protokol yapılan kurum ve kuruluşların kimler olduğu tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu uygulaması nedeniyle binlerce usta öğretici işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır.”

Milli Eğitim Bakanı’nın cevaplaması üzerine TBMM’ye verdiği önergesinde, “Tasarruf tedbirleri kapsamında bazı kurum ve kuruluşlarda çalışan Usta Öğreticilerin görevlendirilmesinin sonlandırılacağı, sadece protokol yapılmış olan kurumlardaki Usta Öğreticilerin görevlendirmelerinin yapılacağı bilgilerine ulaşılmıştır. Ayrıca bazı il ve ilçelerde Usta Öğreticilerin Ağustos ayı ücretlerinin ödenmediği tespit edilmiştir?” bilgilerini paylaşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanı Tekin’e şu soruları yönetti:

1. Bakanlığınıza bağlı kurumlarda kadrolu toplam kaç usta öğretici çalışmaktadır?

2. 2024 yılı içerisinde Bakanlığınız tarafından kaç usta öğretici, hangi kurum ya da kuruluşlarda görevlendirme usulü ile çalıştırılmıştır?

3. Hangi kurum ve kuruluşlarda çalışan usta öğreticilerin görevlendirmeleri sonlandırılmıştır?

4. Usta öğreticilerin çalıştığı, protokol yapılan kurum ve kuruluşlar hangileridir? Bu kurum ya da kuruluşlarda kaç usta öğretici çalışmaktadır?

5. Usta öğreticilerin ağustos ayı ücretlerinin ödenmemesinin nedenleri nelerdir?