26.02.2026

Sezgin Tanrıkulu, İsrail'le Ticaret Verilerini ve ‘Gizli Ülke’ Kategorisini Meclis Gündemine Taşıdı

Sezgin Tanrıkulu,İsrail ile ticaret,TÜİK gizli ülke kategorisi,Ömer Bolat soru önergesi,Türkiye İsrail ihracat verileri 2026,İsrail ile ticaret durduruldu mu?,TÜİK dış ticaret istatistikleri gizli ülke nedir?,İsrail ile ticaretin devam ettiği iddiaları ,2025 yılı İsrail ihracat rakamları,Türkiye ve İsrail istatistik kurumları veri farklılığı,Ticaret Bakanlığı İsrail ticareti açıklaması 2026

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İsrail ile ticaretin durdurulduğuna dair kamuoyu açıklamalarına rağmen ihracatın sürdüğü iddialarını ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerindeki “gizli ülke” kategorisini Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a sordu.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu. Tanrıkulu, önergesinde, 2 Mayıs 2024 tarihinde hükümet tarafından İsrail ile ticaretin durdurulduğu yönünde yapılan açıklamayı hatırlatarak, güncel veriler ve uygulamadaki hukuki duruma ilişkin bilgi talep etti.

Tanrıkulu, Bakan Bolat’a ilettiği önergede şu sorulara yanıt istedi:

1- Hükümet tarafından 2 Mayıs 2024 tarihinde İsrail ile ticaretin durdurulduğu yönünde kamuoyuna yapılan açıklamaya rağmen, 2025 yılı içerisinde İsrail’e yönelik toplam ihracat tutarı ne kadardır? Bu ihracat hangi ürün gruplarını kapsamaktadır?

2- 2025 yılı içerisinde İsrail’e yönelik gerçekleştirilen ve özellikle gıda ürünlerini kapsayan ihracatın toplam değeri ne kadardır? Bu ihracat hangi firmalar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir?

3- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan dış ticaret istatistiklerinde bazı ülkelerin 'gizli ülke' kategorisi altında gösterilmesinin yasal dayanağı nedir? Bu kapsamda İsrail’e yönelik ihracat verileri hangi gerekçeyle kamuoyundan gizlenmiştir?

4- TÜİK tarafından yayımlanan veriler ile İsrail’in resmi istatistik kurumunun yayımladığı veriler arasında farklılık bulunmakta mıdır? Bulunmakta is, bu farklılığın nedeni nedir?

5- 2026 yılı Ocak ayında İsrail’e yönelik ihracatın toplam tutarı ne kadardır? Bu ihracat hangi ürün kalemlerini kapsamaktadır?

6- İsrail ile ticaretin durdurulduğu yönündeki kamuoyu açıklamalarına rağmen ihracat faaliyetlerinin devam ettiği iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise, bu ticaret hangi hukuki ve idari düzenlemelere dayanılarak sürdürülmüştür?

7- İsrail ile ticaretin tamamen durdurulması yönünde alınmış bir Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı kararı veya Bakanlık kararı bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise, bu kararın kapsamı ve uygulanma durumu nedir?

8- İsrail’e yönelik ihracat faaliyetlerinin uluslararası yaptırımlar, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı ve kamuoyu beyanları ile uyumu nasıl sağlanmaktadır? Bu konuda yürütülen idari denetimler nelerdir?