03.12.2022

Prof. Yüksel Taşkın’dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Yüksel Taşkın, Uluslararası Engelli Hakları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, CHP’nin engelliler konusundaki temel ilkelerini kamuoyuna hatırlattı.

Uluslararası Engelli Hakları Zirvesi, (International Summit on Disabled Rights) Birleşmiş Milletler’in desteğiyle, USIDHR iş birliğiyle ve Avcılar Belediyesi’nin katkılarıyla, 1-5 Aralık tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Zirveye 6 kıtadan ve 55’ten fazla ülkeden temsilciler katılıyor. Zirveden BM dahil ilgili kuruluşların politikalarını da etkileyecek önerilerin çıkması bekleniyor.

Açılış konuşmalarından birisini gerçekleştiren CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Yüksel Taşkın, partisinin engelliler konusundaki temel ilkelerini paylaştı:

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin engelliler alanına bakışını şekillendiren temel ilkelerden birisi, sosyal devletin, her yurttaşın hayata adil ve etkin katılımı önündeki engelleri ortadan kaldırması gereğidir. Engelliler de diğer yurttaşlar gibi hayata etkin ve adil katılabilmelidirler.

Mevcut anayasamızda yukarıda işaret edilen ilkeyi destekler nitelikte önemli maddeler vardır. Biz bu maddelerin gereğinin yapılmasıyla bile pek çok sorunun ortadan kalkabileceğine inanıyoruz.

Anayasa’nın 49. Maddesi çalışma herkes için hak ve ödevdir demektedir. 52. Madde, her yurttaş için eğitim hakkını düzenlerken, 56. Madde sağlık hakkını ortaya koymaktadır. 60. Madde ise tüm yurttaşlar için sosyal güvenlik hakkını vurgular.

Demek ki sosyal devlet bireylerin eğitim, çalışma, sağlık haklarını düzenlemekle yükümlüdür. Çalışsın veya çalışmasın her birey sosyal güvenlik hakkına da sahiptir.

Biz tüm yurttaşları yukarıda bahsedilen haklara sahip bireyler olarak gördüğümüz için, engellilerle ilgili sorunlara yaklaşımımızı da bu ilkeler şekillendirmektedir.

Bu bağlamda önemsediğimiz başka ilkelerin de altını çizmekte yarar var:

Ülkemizin iç mevzuatını, BM Engelli Hakları Komitesi’nin Nihai Gözlem Sonuç Raporu doğrultusunda geliştireceğiz.

Ayrımcılık türlerinin de tanımlanacağı ayrımcılıkla mücadele yasasını çıkaracağız. Ayrımcılıkla ilgili davalarda ispat yükünü tersine çevireceğiz.

Partimiz engelli sorunlarının çözüm yolunun birlikte politika oluşturmak, birlikte yönetmek ve denetime açık olmak ilkelerinden geçtiğine inanmaktadır. Buradan hareketle engelliler alanında çalışan STK’ları da politika oluşturma ve karar alma süreçlerine katacağız. Bu amaçla Engelsiz Politikalar Başkanlığı’nı hayata geçireceğiz.

Denetime açık olmak, kamu yönetimi felsefemizin olmazsa olmazlarındandır. Kamu Denetçiliği Kurumu’na en az bir Engelli Denetçi atayacağız. Denetçilik kurumunu engelli uzmanların istihdamıyla güçlendireceğiz.

Sağlıklı politika oluşturmanın yolu, güvenilir ve güncel bilgi ve veriden geçer. Engellilere dair verileri belirli aralıklarla güncellemek ve kamuoyuyla paylaşmak, en önemli önceliklerimizden olacaktır.

Kamu ve özel sektörde engelliler için ayrılan kotaları dolduracağız. İktidarın ihmali yüzünden kamuda biriken engelli atamalarını hızla gerçekleştireceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17 Şubat 2022’de söz verdiği ama on aydır gerçekleştirilmeyen 4B statüsündeki 12000 atamanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Atamalar için seçimlerin yaklaşmasının beklenmesi ve engellilerin hak ettikleri kadrolardan keyfi biçimde uzak tutulmaları kabul edilemez bir ayıptır.

Çalışma hayatındaki engellilerin kendi eğitim, meslek ve yeteneklerine göre istihdam edilmelerini sağlayacağız.

Engelli istihdamı konusunda engelli grupları arasında dengeli bir politika belirlenmesini sağlayacağız. Engelli kadınlar, işitme engelliler ve zihinsel engellilerin engelli istihdamından eşit oranda faydalanmaları için gerekenleri yapacağız.

Yine çok önemli bir ilkemiz de engelli maaşlarının belirlenmesinde uygulanan gelir testiyle ilgilidir. Engelli aylıklarını ve bakım yardımlarını belirlerken, engellinin hane içinde fert başına düşen gelirini değil, kendi gelir durumunu esas alacağız.

Bakım yapan kişilerin sigorta sistemine dahil edilmelerini sağlayarak emekliliklerini güvence altına alacağız.

Bu konuşmada vaatlerimizden çok temel ilkelerimizi paylaştım. Elbette vaatlerimiz bu ilkeler çerçevesinde ve engelli camiasını sürekli dinleyerek şekillenmektedir.

2022 yılında gerçekleştirdiğimiz CHP Ulusal Engelliler Çalıştayı’na katılan çok sayıda STK, uzman, aktivist ve yöneticinin katkılarıyla hazırlanan Çalıştay Sonuç Bildirgemizi de ilgililerin dikkatine sunmuş bulunmaktayız.

Bu vesileyle 3 Aralık Engelliler Günü’nü, katkı verdiği Uluslararası Engelli Hakları Zirvesi’yle en anlamlı biçimde değerlendiren ve bu alanda çok önemli çalışmaları hayata geçiren Avcılar Belediye Başkanımız Turan Hançerli’ye çok teşekkür ediyorum.”