06.06.2024

Pınar Uzun Okakın’dan Kripto Düzenlemesine Eleştiri: "Öncülüğü Seyirci Kalarak Kaçırdık"

Türkiye’nin kripto varlık düzenlemesinin yasalaşmasına yönelik süreç devam ederken, CHP'den önemli bir eleştiri geldi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye bu alanda öncü olma ihtimalini uzun bir süre tamamen seyirci kalarak kaçırdı. Kripto varlıkların avantaj ve risklerine dair bulanıklığın giderilememesinin de salt seyirci kalmayı tercih eden yaklaşımın olağan bir sonucu olduğunu ifade edebiliriz" dedi.

CHP Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

DIŞLAYICI BİR DÜZENLEME

“Türkiye bu alanda öncü olma ihtimalini uzun bir süre tamamen seyirci kalarak kaçırdı. Kripto varlıkların avantaj ve risklerine dair bulanıklığın giderilememesinin de salt seyirci kalmayı tercih eden yaklaşımın olağan bir sonucu olduğunu ifade edebiliriz.

Bankacılık alanındaki düzenlemeler kripto varlıklara uyarlanırken yükümlülükler tokenizasyon aleyhine artıyor ve bu bakımdan dışlayıcı görünüyor.

Düzenlemenin “şahsi sorumluluk” düzeyinde tutulmasını eleştiren Genel Başkan Yardımcısı Uzun Okakın, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

YÜKÜMLÜLÜKLERİN ŞAHSİ SORUMLULUK DÜZEYİNDE TUTULMAMASI GEREKİR

“Teknolojik dönüşümü anlamaya çalışmanın başlangıç aşamasında kripto varlıklarla ilgili düzenlemelerin karşısına, devleti paranın üretiminde tekel olma kimliğiyle koymaktan öteye geçememek, parayı takasla ikame etmeye benzer.”

“Dijital, sanal, konvertibl, merkezi olmayan ve kripto olarak sınıflandırdığımız paranın saklanabilme, transfer edilebilme, dış dünyaya açık olabilme, reel ekonomiyle iletişimde olabilme ve diğer tüm yönleriyle çalışılması ve yatırımcı-kamu güven ortamının tüm yükümlülüklerinin şahsi sorumluluk düzeyinde tutulmaması gerekir.”