05.06.2023

Özgür Özel: “Soma’da, Çorlu’da, Hendek’te Mağdurların ve Adaletin Yanında Durmuş Olan Can Atalay Bir An Önce Tahliye Edilmelidir”

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen ve hala cezaevinde tutuklu olan Can Atalay için, “Atalay’ın Anayasanın 83’üncü maddesine rağmen tahliye edilmemesi, hukuk devleti ilkesinin çiğnenmesi yanında geçen her gün yeni bir hak gaspına neden olmaktadır. Soma’da, Çorlu’da, Hendek’te mağdurların ve adaletin yanında durmuş olan Can Atalay bir an önce tahliye edilmelidir” açıklamasını yaptı.

TBMM 28’inci Dönem, geçtiğimiz cuma günü Genel Kurul’da yapılan Ant İçme Töreni ile başladı. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Marmara Cezaevi’nde tutuklu olduğu için törene katılamadı.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, yaptığı yazılı açıklama ile, Atalay’ın tutukluluğunun Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çekerken, tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti.

Özel’in açıklaması şöyle:

14 Mayıs seçimlerinin ardından oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi, çalışmalarına bir milletvekili eksiğiyle 2 Haziran Cuma günü gerçekleştirilen andiçme töreniyle başlamıştır. Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, seçilmesine karşın, tahliye edilmemiş olması nedeniyle milletin vekâletini üstlenme görevine başlayamamıştır.

Ülkemiz “tutuklu milletvekili” gerçeğiyle yargının alabildiğine siyasallaştırıldığı Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında tanışmıştır. Can Atalay’ın halen tutuklu olması ülkemizin demokrasiye ve adalete olan ihtiyacında yıllardır milim ilerleme sağlanamadığını göstermektedir. Can Atalay’ın tahliye edilmemiş ve dolayısıyla görevine başlayamamış olması, sadece kendisinin ve partisinin değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve TBMM’de temsil edilen tüm siyasi partilerin sorunudur.

Halihazırda tartışmalı ve siyasallaşmış bir yargı kararıyla tutuklu bulunan Can Atalay’ın millet iradesine rağmen tahliye edilmemiş olmasını kabul etmiyor, anayasaya aykırı bu tutumdan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 30’uncu Başkanının 7 Haziran Çarşamba günü seçilmesi öngörülmektedir. Can Atalay’ın Çarşamba gününe kadar tahliye edilip yemin etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Meclis Başkanlığı seçimi sakatlanacaktır ve seçilecek olan Meclis Başkanının meşruiyeti tartışmaya açılabilecektir.

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Anayasanın 83’üncü maddesine rağmen tahliye edilmemesi, hukuk devleti ilkesinin çiğnenmesi yanında geçen her gün yeni bir hak gaspına neden olmaktadır. Soma’da, Çorlu’da, Hendek’te mağdurların ve adaletin yanında durmuş olan Can Atalay bir an önce tahliye edilmelidir.


Gündem'den Öne Çıkan Haberler