07.05.2022

Özgür Özel: Bahçeli, Çiller Erdoğan İttifakının Adı Enflasyon İttifakıdır

-“TUTTURMUŞLAR 2053 HEDEFLERİ, 2023 HEDEFLERİNİZE NE OLDU?”

-“GELİR ADALETSİZLİĞİ SORUNUNA EL KONULMALIDIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Tüketici fiyatlarında son 22 yılın, üretici fiyatlarında son 36 yılın zirvesindeyiz. Erdoğan, Tansu Çiller’in yüksek enflasyon dönemini yakalamıştır, geçmiştir. Tansu Çiller’in Cumhur İttifakı’na verdiği destek boşuna değildir. Bahçeli, Erdoğan, Çiller’in yeni ittifakının adı olsa olsa enflasyon ittifakıdır. Bu ittifakın sembolü de vatandaşın unuttuğu enflasyon canavarının resmidir” ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özel, Antalya İl Başkanlığında yaptığı basın toplantısında, “Bir süredir memleketimizin ve vatandaşlarımızın esas sorunlarının konuşulması yerine bir başka gündemin dayatılmaya çalışıldığını görüyoruz. İktidar partisi, her gün bir başka seçilmişe hakaretler etmeye, küfürler etmeye devam ediyor. Bunun bir tükenmişlik göstergesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Umudun siyasetini yapamayanlar, korkunun, küfrün siyasetini yapmaktadırlar” dedi. Özel, “Onlar küfrediyor, ülkede zam oluyor. Onlar gerilimi yükseltiyor, ülkede fiyatlar yükseliyor. Onlar hayat pahalılığı konuşulmasın diye tansiyonu yükseltiyor. TÜİK’in açıkladığı rakamların tamamı manipüle edilmiş rakamlardır. Tayyip Erdoğan’ı üzmeyen istatistik kurumu TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 69,97 olarak açıkladı. Bu resmi rakam az değildir ama gerçek de değildir. Bağımsız ENAG, yıllık enflasyonu yüzde 157 olarak ilan etmiştir. Antalya’nın Kemer’inde Kumlucası’nda vatandaşlara sorduğumda vatandaşın enflasyonu çok daha yüksek hissettiği görülmektedir. Mızrak çuvala sığmamaktadır. Tüketici fiyatına TÜİK yüzde 70 demektedir. Bu resmi rakamlar bile şunu ortaya koymaktadır. Tayyip Erdoğan geldiğinde devraldığı enflasyon yüzde 29’du. Üretici fiyat endeksi Erdoğan iktidara geldiğinde yüzde 30’du, şimdi yüzde 121. Tüketici fiyatlarında son 22 yılın, üretici fiyatlarında son 36 yılın zirvesindeyiz. Erdoğan, Tansu Çiller’in yüksek enflasyon dönemini yakalamıştır, geçmiştir. Tansu Çiller’in Cumhur İttifakı’na verdiği destek boşuna değildir. Bahçeli, Erdoğan, Çiller’in yeni ittifakının adı olsa olsa enflasyon ittifakıdır. Bu ittifakın sembolü de vatandaşın unuttuğu enflasyon canavarının resmidir” diye konuştu.

-“ÇALIŞMA BAKANINA SÖZÜNÜ HATIRLATIYORUZ”

Özel, “Tayyip Erdoğan ve Nebati sınıfta kalmıştır. Enflasyon düşük gelir seviyesindekiler için bir meseledir. DİSK diyor ki, emekliler için gıda enflasyonu yüzde 113’tür diyor. Tayyip Erdoğan’ın ailesi ve etrafındaki mutlu zümrü için enflasyon sorun değildir. Enflasyon düşük gelir seviyesindeki insanlar için büyük sorundur. Erdoğan’ın kıymetlileri, kendilerini bu krizden iki maaşla, üç maaşla korumaktadırlar. Emekli zam almadı, asgari ücretli zam almadı. Asgari ücretliye, emekliye yapılan zam 3 ayda eridi. Sendikalar ayağa kalkmalıdır, hükümeti masaya çağırmalıdır. Hesabın, kitabın yeniden yapılması gerekmektedir. Emekli maaşına, işçi emeklisine, memur emeklisine zam yapılmaksızın bu krizin altından hiçbirinin kalkması mümkün değildir. Toplumun en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik kısmı, milli gelirin yüzde 47’sini almaktadır. Toplumun en fakir yüzde 20’si pastanın yüzde 6’sını alıyor. Bu, nasıl bir gelir adaletsizliğiyle karşı karşıya olduğumuzu ortaya koymaktadır. Bu sorunlara el konulması gerekmektedir. Çalışma Bakanı, Kadir Gecesi’nde Bayburt’ta 1 Mayıs’ta müjde verileceğini açıklamıştı. Bugün 7 Mayıs. Çalışma Bakanı’na sözünü hatırlatıyoruz. Tutturmuşlar 2053 hedefleri, 2071 vizyonu. 2023 hedeflerinize ne oldu? Ne demişlerdi 2023’te gayri safi yurt içi hasıla 2 trilyon dolar olacak. Kaç oldu? 720 milyon dolar. Türkiye, 2023’te dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecek demişlerdi, şu an 21’inci sıradayız. Kişi başına düşen milli gelir 20 bin dolar olacak diyorlardı, bugün 8 bin 538 dolarda bu rakam. İhracat 500 milyar dolar olacak diyorlardı, bugün 240 milyar dolar seviyesindedir” ifadesini kullandı.

-“ESAD’LA HANGİ İNATLA GÖRÜŞMÜYORSUNUZ”

Özel, “Sığınmacılar meselesinde iki yanlışın arasında doğru çizgimizi korumak zorundayız. Bir tarafta faşizme kayan bir yabancı düşmanlığı, ırkçı söylemler, diğer tarafta iktidar partisinin vurdumduymazlığı var. CHP, ırkçılık temelli yabancı düşmanlığı yapmaz. CHP, göçmen yaratan yanlış politikaların karşısındadır. Bugün bu ülkede bulunan her bir sığınmacının müsebbibi Tayyip Erdoğan ve onun hatalı politikalarıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı kurarak, başta Suriye Ortadoğu’ya barış getirmeyi vadediyoruz. Siz Esad’la oturup anlaşmazsanız, başta BM, dünyadaki uluslararası örgütlerin elini taşın altına sokmazsanız, doğru bir müzakere masası kurmazsanız bu sorun çözülmez. Esad’la hangi inatla görüşmüyorsunuz. BAE için 15 Temmuz darbesinin sponsoru diyordunuz. El ele, göz göze dolarcıklar için anlaşma imzaladınız. Ne değişti? Suudi gazeteci Kaşıkçı cinayetinin sorumlusu veliaht prensine, kendi evladına sarılmadığın gibi sarıldın. O sarılmanın anlamı nedir? Esad’la görüşmek, Suudi prensle sarılmaktan daha mı zor? Bu yaklaşım Türkiye’nin menfaatine değildir” diye konuştu. Özel, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en seviyesiz, en beceriksiz İçişleri Bakanı, Suriyeli sığınmacılar için mazeret üretiyor. Soylu, Suriyelilerin kaçak, ucuz işgücü olduğunu açık açık ilan etmiştir. İçişleri Bakanı olarak görevinizi yapın. Toplumda birilerinin germeye çalıştığı hattı, başka bir yerden germeye çalışmayın. Cumhuriyet Halk Partisi, vicdani ve kararlı bir tutumla bu sorunu çözme noktasında irade ortaya koymaktadır” dedi.

-“KİRA ARTIŞLARI İÇİN MECLİS’TE KOMİSYON KURULMASINI ÖNERECEĞİZ”

Özel bir soru üzerine, “Meclis açıldıktan sonra CHP Grup önerisiyle tüm siyasi partilere artan kiralar, kiraların yarattığı sorunlar ve mülk sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunların tespit edilmesi ve çözüm getirilmesine yönelik önerilerin tartışılacağı bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif edeceğiz. Bu soruna Meclisin el koymasını öneriyoruz. Mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasını, siyasi partilerin araştırma komisyonlarında temsil edilmesini ve hızlı şekilde bu sorunu Meclisin bir komisyon eliyle ele alıp sonra da çözüm önerilerini Türkiye gündemine getirmesini öneriyoruz" ifadesini kullandı.