17.07.2024

Özgür Karabat’tan Emekli Maaş Zammına İlişkin Açıklama: Her Emekliyi Taban Ücrette Buluşturacaklar

Muhalefetin uzun zamandır gündemde tuttuğu emekli maaşları konusunda hükümet sonunda adım atmak zorunda kaldı. Dün yapılan açıklamaya göre en düşük emekli maaşı 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseldi. Bu düzenlemeden 3,7 milyon emeklinin etkileneceği açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak; en düşük emekli aylığının tüm emekliler arasında genele yayıldığını ifade etti.

CHP’li Karabat, bu düzenlemenin 3,7 milyon emekliyi etkilediği belirtilerek, geriye kalan 12 milyon 476 bin 212 emeklinin adeta yok sayıldığını söyledi. Açıklamasının devamında, yaşanan durumun utanç duyulacak bir hal aldığını ifade ederek, söz konusu zam açıklamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yerine, AKP’nin grup başkanına yaptırılmasını da sert sözlerle eleştirdi.

Karabat’ın sosyal medya hesabında yaptığı açıklama şöyle:

"HER EMEKLİYİ TABAN ÜCRETTE BULUŞTURACAKLAR

Emeklilere müjde diye sunulan düzenleme, aslında büyük bir projenin göstergesi. Nasılki asgari ücreti çalışma hayatında genel ücret haline getirdiler, en düşük emekli aylığını da tüm emekliler arasında genele yayıyorlar.

AKP’li yetkililer en düşük emekli aylığını 12.500 TL’ye çıkardılar ve bundan 3 milyon 703 bin 788 emeklinin faydalanacağını söylediler. Toplam emekli sayısını 16 milyon 180 bin civarı dediler.

Emekliler arasında geriye kalan 12 milyon 476 bin 212 kişi ne yapacak? Öyle saçma ve utanılacak bir durum ki bu açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yerine, AKP’nin grup başkanına yaptırıyorlar.

On milyonlarca insanı doğrudan etkileyen emekli maaş kararlarını Vedat Işıkhan tweet atarak kutluyor.

AKP’nin 2024’ü “Emekli Yılı” ilan etmesi kadar saçma bir durum.

Yapılan maaş düzenlemesinden 3,7 milyon emekli doğrudan etkilenecek. Peki, halihazırda 12.500 TL maaş alan kaç kişi vardı? 3,7 milyon kişi eklenince toplam en düşük emekli maaşı alanlarında sayısı kaç oldu?

Buradan hep beraber Çalışma Bakanı Işıkhan’a çağrı yapalım. Kaç emekli ne kadar maaş alıyor? Biner liralık maaş dilimleri ile bu verileri kamuoyu ile paylaşsın. Neden verileri saklıyorsunuz ve daha şeffaf olmuyorsunuz?

Bizim tahminlerimiz, emeklilerin en az yarısı artık taban maaş alıyor. Daha yüksek prim ödemesine karşın milyonlarca emekli en düşük maaş verilerek aşağılanıyor.

Şimdi halkımız “Yüksek prim ödemeye ne gerek var, zaten en düşük emekli maaşını veriyorlar” demeye başlıyor. Sosyal güvenlik sistemine güvensizlik büyüyor ve bu durum kayıt dışı ekonomiyi besliyor."