14.04.2022

Onursal Adıgüzel: “Cengiz’e Tolerans, Öğrenciye Kredi Kesintisi”

TBMM Genel Kurulunda üniversite öğrencilerinin sorunlarının araştırılması için verilen grup önerisi üzerine konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Türkiye’de 207 üniversitede 8 milyon 240 bin öğrencinin eğitim gördüğünü bunun da nüfusun yüzde onuna denk geldiğini belirterek; gençlerin beslenme, barınma, hayat pahalılığı ve gelecek kaygısıyla karşı karşıya bırakıldığının altını çizdi. Konuşmasında öğrencilerin beslenme problemlerine ağırlık veren Adıgüzel “Gönül isterdi ki bugün 21’inci yüzyıla yakışır meseleleri konuşalım ama Avrupa'da öğrenciler ‘Nereye gitsem, hangi eğitimi alsam?’ diye düşünürken Türkiye’de öğrenciler akşam ne yesem? diye kara kara düşünüyor. Kimya mühendisliğinde laboratuvar yok, tıp fakültesinde kadavra yok, mühendislik fakültesinde ekipman yok, sosyal bilimlerde kitap yok ama biz bunu konuşamıyoruz, biz öğrencinin akşam ne yiyeceğini düşündüğü ortamları konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, mahkeme kararlarına rağmen geçinemiyoruz eylemlerine katılan öğrencilerin kredilerinin kesilmesini eleştiren Adıgüzel, “12 Eylül'ün ceberut uygulamalarına devam ediyorlar. Cengiz İnşaata, Demirörene gösterdikleri toleransı, bonkörlüğü öğrencilere göstermiyorlar” dediAKP sıralarına seslenen Adıgüzel, “Yirmi yıl önce, üniversite önlerinde yaptığınız eylemlerle övünürken bugün öğrencilerin burslarını kesmeye hiç mi utanmıyorsunuz?” diye sordu. Son olarak AKP sıralarından gelen İETT ulaşım zamları hakkındaki sataşmalara “Gelin mazottaki vergiyi kaldıralım, öğrenciye ulaşımı ücretsiz yapalım” diyerek cevap verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, dün TBMM Genel Kurulu’nda üniversite öğrencilerinin sorunlarına ilişkin yaptığı konuşmada şu değerlendirmelerde bulundu:

“Öğrenci Bayramda Otobüs Bileti Parasını Denkleştirme Derdinde”

Konuşmasında Cumhurbaşkanı’nın gençlere verdiği yurtdışına çıkın tavsiyesine değinen Adıgüzel, “Sizin Genel Başkanınız çıkıyor, diyor ki gençlere: ‘Yurt dışına gidin’ Herhâlde farkında değilsiniz, Adalet ve Kalkınma Partisi öğrencilere fiilî bir yurt dışına çıkış yasağı koydu; dövizle, harçlara yaptığı zamlarla öğrenci yurt dışına çıkamıyor. Ama şaşıyorum, bu öneriyi yaparken sokaktan, öğrenciden bihabersiniz. Türkiye'de öğrenciler ‘Bayramda annemin babamın yanına nasıl giderim?” diye, ‘Otobüs bileti parasını nasıl denkleştireceğim?’ diye düşünüyor ama siz bihabersiniz. Çünkü çevrenizdeki bütün öğrencileri AK gençler gibi keyfi yerinde zannediyorsunuz”ifadelerini kullandı.

“Yirmi Yıllık İktidarın Sonucu: Menemen Lüks Oldu”

Son günlerde AKP’li milletvekili ve yöneticilerin öğrenci evlerine giderek menemen yapmaları üzerine; domates, biber ve yumurta fiyatlarında yaşanan fahiş artışlara değinen Adıgüzel, “850 lira bursa menemen lüks. Tabii, öğrenci içine bir iki tane sucuk atmış, alkış bekliyorlar. Ama Türkiye'yi getirdikleri noktadan tek kelime bahsetmiyorlar. Yirmi yıllık iktidarınızda Türkiye'yi açlıkla, yoksullukla baş başa bıraktınız” dedi.

“Mesele Tam da Az Yemek ya da Çok Yemek”

Genel Kurulda KYK’ya bağlı bir yurttaki bir sahur menüsünü gösteren Adıgüzel, “Türkiye’de 17 milyon vatandaşımız beslenememe sorunuyla baş başa. 10 çocuktan 2’si yatağa aç giriyor. Mesele tam da az yemek ya da çok yemek meselesi. Tuzu kurular 30-40 çeşit kahvaltılıkla sahur yaparken KYK yurdundaki öğrencilerin hâli. Sizin öğrencilere reva gördüğünüz menü bu” diyerek son günlerde kamuoyuna yansıyan AKP Ağrı İl Gençlik Kollarının sahur görüntülerini eleştirdi.

“Bırakın Sinemayı, Kafeyi Öğrenci Markete Gidemiyor”

Yemekhanelere dair sorunların yurtlarla sınırlı olmadığını ve üniversitelerde de aynı sorunların yaşandığının altını çizen Adıgüzel, “Vakıf üniversitelerindeki öğrenciler diyor ki: ‘60-70 liraya geliyor günlük beslenmemiz. Artık, masraflardan okula gidemiyoruz.’ Makarnaya öğrenci yemeği derler; makarna 7 lira oldu. Artık, öğrenci markete gidemiyor ki makarna alsın. Sinema, kafe demiyorum, markete gidemiyor. Yirmi yıl sonunda ustalık eseriniz: Öğrenci artık, 3 öğünü 2 öğüne düşürdü; kahvaltı yaparsa öğle yemeği yemiyor, öğle yemeği yerse kahvaltı yapmıyor. Türkiye'nin geldiği hâl bu” dedi.

“Cengiz’e Tolerans, Öğrenciye Kredi Kesintisi”

Son dönemde geçinemediklerini dile getiren öğrencilerin kredilerinin kesilmesine değinen Adıgüzel, “Üniversitelerde bu büyük sorunlar varken iktidar diyor ki öğrencilere: ‘Uysal koyun olun, ‘barınamıyoruz’ demeyin, ‘beslenemiyoruz’ demeyin; bursunuzu keseriz, sizi yurttan atarız.’ Çünkü öğrencilerin haklı talepleri karşısında söyleyecek sözleri yok. Ne yapıyorlar? Bursların kesilmesi karşısında mahkeme kararına rağmen 12 Eylül’ün ceberut uygulamalarına devam ediyorlar. Cengiz İnşaat’a, Demirören’e gösterdikleri toleransı, bonkörlüğü öğrencilere göstermiyorlar. Antalya’da genç bir öğrenci kardeşimiz, kardeşleriyle birlikte kalıyor, evi elektrikle ısınıyor, bundan kaynaklı olarak da Cengiz İnşaatı protesto etmek için eyleme gidiyor. Adalet Kalkınma Partisi’nin yöneticileri bursunu kesiyorlar. Siz nasıl bu hâle geldiniz, siz nasıl bu kadar vicdansızlaştınız, siz nasıl bu kadar muktedir oldunuz? Yirmi yıl önce, üniversite önlerinde yaptığınız eylemlerle övünürken bugün öğrencilerin burslarını kesmeye hiç mi utanmıyorsunuz?” diye sordu.

“Parası Olmayanın Eğitim Alamadığı Düzen Bitecek”

“Öğrencinin bursunu kesmeye utanmıyorlar ama Cengiz’in, Kolin’in vergi borcunu silmekle büyük bir gurur duyuyorlar. Üniversite öğrencisine ‘Senin KYK borcundan ÜFE üzerinden vergi alırım’ diyorlar. Ben buradan bütün öğrenci arkadaşlarıma söylüyorum: Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında KYK borçlarının faizini sileceğiz. Bütün gençler çağdaş eğitim alabilecek; parası olanın eğitim aldığı, parası olmayanın eğitim alamadığı düzen bitecek.”

“Hodri Meydan: Mazottaki Vergiyi Kaldırın, Öğrenciye Ulaşımı Ücretsiz Yapalım”

Adıgüzel konuşmasında, İETT’de toplu ulaşıma yapılan zamlara yönelik eleştiriler üzerine de AKP’ye çağrıda bulundu. Adıgüzel, “Toplu taşımada mazottaki vergiyi kaldırın biz de öğrenciye ücretsiz yapalım. Önergeyi biz yazacağız. Hadi hodri meydan. Ekrem İmamoğlu adına söz veriyorum” dedi.


Gündem'den Öne Çıkan Haberler