19.09.2022

Onursal Adıgüzel: Bakan Başarısızlığı İtiraf Etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Türkiye’deki telekom altyapısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun “Fiber hat uzunluğumuz yeterli değil çok daha arttıracağız” açıklamalarına değinen Adıgüzel, “20 yıllık AKP iktidarının telekom altyapısındaki başarısızlığının itirafıdır bu açıklama. 20 yıldır iktidardasınız, fiber altyapımızı güçlendirmenin önemi konusunda yıllardır uyarıyoruz sizi. Şimdi çıkmış, sanki 20 yıldır bu ülkeyi tek başınıza yönetmemişsiniz gibi açıklamalarda bulunuyorsunuz. 20 yıldır sizi tutan, engelleyen neydi? 20 yılda güçlendirmediğiniz altyapı, ne oldu da şimdi aklınıza geldi?” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Adıgüzel, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dijital dönüşüm için güçlü bir telekom altyapısına ihtiyaç var. Ancak son 20 yılda telekom altyapısı ihmal edildi, iktidarın çizdiği pembe tablolara rağmen telekom sektöründe birçok sorun halen çözüm bekliyor. Yıllardır sektörün en önemli beklentilerinden biri olan ortak altyapı bile hayata geçirilemedi. Her eve, her okula fiber optik erişim sağlanamadığı gibi, 20 yılda fiber optik altyapıyı 500 bin km’ye dahi çıkaramadı bu iktidar. Öte yandan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı 5G’yi, 6G’yi konuşuyor, ama internet değişim noktalarından bahseden yok.”

“İnternet Hızında 182 Ülke Arasında 107. Sıradayız”

“Son verilere göre Türkiye, sabit internet hızında 182 ülke arasında 107. sırada yer alıyor. OECD ülkeleri arasında ise sonuncu sırada. Türkiye’de nüfusa göre sabit genişbant yaygınlık oranı %21,7 iken, OECD ortalaması %33,8. Öte yandan, dijital dönüşüm için gerekli olan fiber altyapıda 20 yılda bir arpa boyu yol kat edemedik. Örneğin; rakamlara baktığımızda 2012 yılından sonra Türk Telekom’un fiber km artış oranının yavaşladığını görüyoruz.”

“Dijital Dönüşümde Türkiye’nin Yapamadığı Atağı Yunanistan Yapıyor”

“Öte yandan, Türkiye’nin stratejik konumu, Afrika, Ortadoğu ve uzantısında Uzak Doğu, Kafkaslar, Avrupa arasında bir internet kavşağı olma fırsatı veriyor. Ancak AKP döneminde bu fırsat heba edildi. Türkiye bölgenin ‘hub’ı olma fırsatını Yunanistan’a kaptırmak üzere. Daha geçtiğimiz haftalarda Suudi Arabistan Yunanistan’ı bölgenin ‘hub’ı yapacak, denizaltı veri koridoru projesine yatırım yapacağını açıkladı. Yunanistan sektörde iddialı bir konuma doğru ilerlerken, biz ise yerimizde sayıyoruz. Türkiye’nin yapamadığı atağı Yunanistan yapıyor.”

“CHP Ne Yapacak?”

“Türkiye’nin 478.000 km’lik mevcut fiber optik altyapımızınen az 4 milyon km uzunluğa ulaştırılması gerekiyor. Bunun için de daha fazla vakit kaybetmeden ortak altyapının hayata geçirilmesi şart. Öte yandan, CHP iktidara geldiğinde yapacaklarını bugünden planlıyor. Bunlardan bir tanesi de telekom altyapısı ve Türk Telekom’un mevcut durumu. Bunu yaparken de ortak aklı egemen kılmak için kolektif bir süreç yürütüyoruz. Çünkü sektörü, sektör temsilcilerini dışlayarak dünyadaki dijitalleşme rekabetinde yol kat edebilmemiz mümkün değil. Aksine tüm paydaşların her aşamasına dahil olduğu, görüş ve önerileri ile katkı sunduğu bir sürecin varlığının büyük kıymet taşıdığına inanıyoruz. Saraylarda, talimatla hazırlanmış kuru metinler ve bu metinlere serpiştirilmiş gerçeklikten uzak hedefler yerine, sektörün, sokağın talep ve önerilerinin yer aldığı, inandırıcı, sektörü şahlandıracak, gerçekleştirilebilir hedeflerle, plan ve projeler ile iktidara adayız. Uzmanlarla birlikte yaptığımız çalışmayı da yakın zamanda kamuoyuna sunacağız.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler