04.07.2024
04.07.2024
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi komisyon görüşmelerinde, kanun tekliflerini Meclis’e milletvekillerinin getirebileceğini hatırlatarak iktidarın Anayasa’yı çiğnendiğini söyledi.
Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi; TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in daha önce “ben yazdım” dediği kanun teklifinin görüşmelerine katılmaması muhalefetin tepkisini çekti. Sendika ve eğitim camiasının görüşü alınmadan alelacele meclise getirilen kanun teklifine ilişkin komisyonda konuşan CHP Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Murat Emir, Anayasa’nın adeta çiğnendiğini söyledi.
KOMİSYONLAR TOPLANMADAN TEKLİF GETİRİLİYOR
Söz konusu kanun teklifinin 1 milyonun üzerinde öğretmeni ve onları yetiştiren öğrencileri ilgilendirdiğini söyleyen Emir, “Daha önce Sayın Bakanın ifade ettiği, bu teklifin sahiplerinin ifade ettiği gibi bu yasa tasarısı Bakanlığın koridorlarında hazırlanmış, kimlerden görüş alındığını biliyoruz ve sonuçta da komisyonumuzun önüne getirilmiş. Yine Komisyonumuzun önüne getirildikten sonra da âdeta kaçırır gibi Tali Komisyonlara göndermiş olmasına rağmen yeterli süre verilmediği için Tali Komisyon Başkanları, aslında yetki aşımı yaparak Komisyonlarını toplamadan karar vermişler ve "Bizim böylesine bir kanun teklifine vereceğimiz bir katkı yoktur." demişler. Dolayısıyla da alelacele yürütülen bir kanun süreciyle karşı karşıyayız” dedi.
KANUN TEKLİFLERİNİ BAKANLIK DEĞİL MİLLETVEKİLLERİ GETİRİR
Anayasanın 88. maddesine göre kanunun tekliflerinin yalnızca milletvekillerinin verebileceğini hatırlatan Emir, “Anayasanın 88. maddesine göre kanun teklifleri ancak milletvekilleri tarafından verilebilir ve kanun teklifi verme tekeli milletvekillerindedir. Kanun teklifini ancak milletvekilleri hazırlayabilir. Dolayısıyla, Bakanlıktaki Sayın Bakanın ilgili bürokratların, ilgili size yakın sendikaların "Biz kanun teklifini hazırladık, bitirdik, inşallah, Meclis de görüşecek." gibi sözleri Anayasa'ya açık bir aykırılık içermektedir, yasamanın devredilmezliği ilkesi açıkça çiğnenmiştir” vurgusu yaptı.
TEK ADAMA DEVREDİLEMEZ
Emir açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Anımsayanlar olacaktır içinizde, 2017 ucube Anayasa değişikliği getirildiğinde, tek adam rejimi Türkiye'ye dayatıldığında biz "Böylesine geniş yetkiler, yasama, yürütme ve yargının birinci elden belirlenmesi yetkisi bir kişiye verilemez" dediğimizde demişlerdi ki: "Sandığınız gibi değil, aslında parlamenter sistemde kuvvetler birliği vardır, yasama ile yürütme birbirine iç içe geçmiştir. Dolayısıyla, biz yasamayla yürütmeyi tamamen birbirinden ayırıyoruz."
KARANLIK ODAKLARDA ÜRETİLMİŞ KANUN
Hatta o sizin Bülent Arınç'ın da beğenmediği, sert eleştirdiği Mehmet Uçum o zaman "Biz, Meclisten hükûmeti kovuyoruz." demişti ama öylesine bir noktaya geldik ki, bırakın hükûmeti kovmayı, hükûmet her şeyiyle burada, bakan burada, bakanın kanun teklifleri, tasarıları burada, biz de bunu milletvekilleri hazırlamış gibi görüşüyoruz, üzerinde çalışıyoruz. Bakınız, elimde daha önce çıkarılmış, yine aynı yöntemlerle hazırlanmış, yine arka kapılarda, karanlık odaklarda üretilmiş Öğretmenlik Meslek Kanunu var.
20.11.2024
20.11.2024
20.11.2024
20.11.2024