23.05.2024

Murat Emir: “Belediyeyi Batık Hale Getirenler Borcun Açıklanmasından Rahatsız Olur”

Cumhuriyet Halk Partisi,CHP Grup Başkanvekili ,Murat Emir,CHP'li belediyelere bırakılan borçlar,AKP'den devralınan borçlae,şeffaf belediyecilik,chp.org.tr,halkçı belediyecilik,TBMM Genel Kurulu,hesap verilebilirlik

‘HER BİR KURUŞUN HESABINI VERECEKSİNİZ’

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, CHP’li belediyelerin AKP’li yönetimlerden devraldıkları borç batağını açıklanmasından rahatsız olduklarını dile getiren AKP Kars Milletvekili Adem Çalkın’a “Milyonlarca lira borç alıp har vurup harman savurup halkçı belediyeciliği yapmayıp kendi beldesine hizmet etmeyip, belediyeyi batık hâle getirenler bundan rahatsız olur, işte bunlar da onlardır; tanıyın bunları” diye seslendi.

TBMM Genel Kurulu’nun dünkü birleşiminde AKP’den CHP’ye geçen belediyelerde devralınan borç konusunda tartışma çıktı. AKP Kars Milletvekili Adem Çalkın, CHP’nin AKP’den devraldığı belediyelerin binalarına asılan önceki dönem borçlarının açıklanmasını eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Belediyeyi batık hâle getirenler bundan rahatsız olur, işte bunlar da onlardır; tanıyın bunları” dedi.

‘KİMSE UNUTMASIN’

CHP Grup Başkanvekili Emir konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Şimdi konuşan hatip anlaşılan son derece yaralı, yaralı olduğu için millî görüşçü eski arkadaşlarına sesleniyor ve "Siz bizden gidince biz de belediyeleri kaybettik." diyor. Bir de Filistin'e gönderme yapıyor, Filistin'i savunuyorlarmış güya. Buradan anımsatmak isterim: Kendi ağababaları 6'ncı Filonun önünde eğilirken, 6'ncı Filo İstanbul'a çıksın diye eylem yaparken Deniz Gezmişler Filistin'de özgür Filistin için mücadele ediyorlardı, antiemperyalizm mücadelesi veriyorlardı; kimse unutmasın bunu.”

‘HALKÇI BELEDİYECİLİK ŞEFFAFLIKTIR’

Çok canı sıkılmış, çok yaralı, bütün tuşlara basıyor, şimdi gecenin bu vaktinde her bir söze, saçma sapan her bir söze cevap veririm ama sabaha kadar burada kalırız; siz nasıl takdir ederseniz. Ama önemli bir nokta var; bakınız, somut bir şey söyledi. Bizim belediye başkanlarımızın belediyelerin önüne daha önce devraldıkları belediye borçlarını yazdığını söyledi; bundan rahatsız olmuş. Oysa biz size çağdaş, halkçı belediyeciliğin bazı kavramlarını anımsatmak isteriz: Bir, şeffaf; açık olacaksınız. Halkın parasının her bir kuruşunun hesabını vereceksiniz.

‘HER BİR KURUŞUN HESABINI VERECEKSİNİZ’

İki, halkla birlikte yöneteceksiniz, seçmenlerinizle, o beldede kim yaşıyorsa, birlikte yöneteceksiniz; buna Batılılar "yönetişim" diyorlar. Üç, her bir kuruşun hesabını vereceksiniz. Milletten aldığınız paranın her bir kuruşunu millet için harcayacaksınız ve bunun hesabını vereceksiniz ve bunun için de nasıl aldığınızı ve nasıl devrettiğinizin hesabını. Bundan kim rahatsız olur? Milyonlarca lira borç alıp har vurup harman savurup halkçı belediyeciliği yapmayıp kendi beldesine hizmet etmeyip, belediyeyi batık hâle getirenler bundan rahatsız olur, işte bunlar da onlardır; tanıyın bunları.”