17.05.2023

Muharrem Erkek: “Cumhurbaşkanlığı İçin, 2 Bin 269 Sandık Sonuç Tutanağında Farklılık Tespit Ettik, Bunların Hepsinin İtirazları Pazartesi 17.00 İtibariyle Yapıldı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Cumhurbaşkanlığı için, 2 bin 269 sandık sonuç tutanağında farklılık tespit ettik. Millet İttifakı’nın adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da ayrıca tabii ki tespit ediyoruz. Bunların hepsinin itirazları pazartesi 17.00 itibariyle yapıldı. Milletvekilliği için toplam 4 bin 825 sandıkta farklılık uyuşmazlık tespit ettik. 14 Mayıs’taki seçim bitti ve bu seçimin kazananı olmadı. Türkiye Cumhuriyeti’ni yöneten, yürütmenin başı Cumhurbaşkanı güvenoyu alamadı seçmenden, şimdi yeniden seçime gidiyoruz. Daha doğrusu yeni bir maça çıkılacak ve bu maç 0-0 başlıyor. Onun için lütfen herkes sandığa gitsin, özellikle gençler, özellikle kadınlar. Tek adam rejimine oy vermeyeceğiz. Demokrasiye oy vereceğiz” dedi.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bugün CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Seçim sonuç tutanaklarındaki usulsüzlüklere ilişkin itirazların yapıldığını söyleyen Erkek, şunları söyledi:

Çok teşekkür ediyorum değerli basın mensupları. Öncelikle önemli bir teşekkürle başlamak istiyorum. 14 Mayıs’ta oy kullanan tüm seçmenlerimize, sandık kurullarında görev yapan tüm sandık kurulu üyelerine, müşahitlere, okullarda, binalarda görev yapan tüm bilişim sorumlularımıza, avukatlarımıza, seçim kurullarında görev yapan tüm siyasi parti temsilcilerine, kamu görevlilerine, herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Değerli basın mensupları, bilgileriniz üzere 14 Mayıs’taki seçimde yurtiçinde 192 bin 214 sandığımız vardı. Yurtdışında 9 bin 593 sandığımız vardı. Toplam 201 bin 807 sandığımız var. Bu sandıkların tamamına yakınında yani yüzde 99.9 oranında ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarını sistemimize girdik. O küçücük oranı da kontrollerimizi yapıyoruz, yüzde 100 olarak tamamlayacağız.

Öncelikle bizim sistemimiz nasıl çalışıyor bunu paylaşayım sizlerle. Oylar kullanılıyor, sandıklar açılıyor, sayım döküm işlemleri yapılıyor, sandık sonuç tutanakları hazırlanıyor, imzalanıyor. Bu sandık sonuç tutanağını bizim sandık kurulu üyemiz ya da müşahidimiz okul sorumlumuza ulaştırıyor. Okul sorumlumuz da ilçe başkanlığımıza ulaştırıyor. İlçe başkanlığımız da bunu sisteme girdiğinde otomatik olarak Genel Merkezimiz bunu görüyor. Yani okul sorumlumuz ilçe başkanlığımız ve Genel Merkez. Ve bu sandık sonuç tutanağı girildiğinde aynı sandık sonuç tutanağı YSK’nın da sistemine girmişse ve arada bir farklılık varsa bizim sistemimizde kırmızı alarm veriyor. Sandık sonuç tutanağı bizim kendi sandık tutanağımızla YSK’nın sistemindeki tutanak arasında bir farklılık, uyuşmazlık var ise bizim sistemimizde kırmızı alarm veriyor. Kırmızıya dönüyor o sandık. Ve bunu hem Genel Merkez hem il hem de ilçe görüyor. İşte burada zaten düzeltmeler ve itirazlar başlıyor. Yani son derece sağlıklı bir altyapımız ve sistemimiz var. Çünkü bizim için seçmen iradesi, milli irade her şeyin üstündedir ve her bir oyu takip ediyoruz.

Evet, bu kırmızı alarm verildi. Size tam rakamları vereceğim. Cumhurbaşkanlığı için önce vereyim. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığı için ayrı, milletvekilliği için ayrı tutanaklar düzenleniyor. Toplam 201 bin 807 sandık. 2 bin 269 sandıkta Cumhurbaşkanlığı için sonuç tutanağında farklılık tespit ettik. Tabi 4 adayında lehine, aleyhine olabilir. Ayrıca bizim adayımız, millet ittifakının adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da ayrıca tabi ki tespit ediyoruz. Bunların hepsinin itirazları Pazartesi 17.00 itibariyle yapıldı. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığı için Pazartesi 17.00 itibariyle itirazlar son buldu.

Milletvekilliği için toplam 4 bin 825 sandıkta farklılık, uyuşmazlık tespit ettik CHP ve İYİ Parti aleyhine. Yani Millet İttifakı olarak. Ama bunların bazısı bir oydur, bazısı iki oydur, bazısı 10 oydur, bazısı 100 oydur, bazısı 300 oydur. 4 bin 825 sandıkta CHP ve İYİ Parti aleyhine farklılık tespit ettik ve bunların da itirazları dün 15.00 itibariyle bitti. Salı günü, dün 15.00 itibariyle bu itirazları da yaptık.

Şu bilgiyi de veriyim. Biliyorsunuz ilçe seçim kurullarında birleştirme tutanakları düzenlenirken bazı maddi hatalar da ilçe seçim kurulları tarafından düzeltiliyor. İtiraz olmadan da bazı maddi hatalar ilçe seçim kurullarında bulunan siyasi partilerin temsilcileri tarafından düzeltilebiliyor.

Birkaç örnek vereceğim. Kırmızı yandı, bunu biz de görüyoruz, il başkanlığımız da görüyor, ilçe başkanlığımız da görüyor ve itirazları tabi ilçe başkanlıkları ilçe seçim kurullarına yapıyor. Örneğin birkaç somut örnek vereceğim. Bunların hepsi tek tek incelenmiştir. Cumhurbaşkanlığı için İstanbul Sultangazi Gazi Mahallesi Nuri Pakdil Anadolu Lisesi 1374 nolu sandık: Kemal Kılıçdaroğlu 260 oy almış, 76 yazılmış, YSK’nın sistemine 76 olarak girilmiş. Erdoğan 72 almış sisteme 248 olarak girmiş. İtirazlar yapılmış, çünkü sandık sonuç tutanağı elimizde. İtiraz yapılmış ve seçim kurulu kararıyla itiraz haklı bulunmuş, düzeltilmiş YSK’nın sisteminde de. Bakın bu YSK’nın sistemidir. Kemal Kılıçdaroğlu 260 oy, Erdoğan 72 oy olarak girmiş. Doğru olarak düzeltilmiş.

Birkaç örnek daha vereceğim. Ankara Keçiören Aşık Veysel Ortaokulu 4137 nolu sandık. Burada Kemal Kılıçdaroğlu 137 aldığı halde 121 sisteme girmiş, Erdoğan 177 aldığı halde 201 sisteme girmiş, sistem kırmızıyı vermiş. Bu şekilde biliyorsunuz toplam 2 bin 269 tutanakta farklılık tespit edildi hepsi tek tek incelendi. Sandık sonuç tutanağı burada, itiraz üzerine seçim kurulunun kararı burada ve YSK’nın sisteminde de girmiş durumda. Düzeltilmiş durumda.

Bir örnek daha. Elazığ Merkez İlçe 1005 nolu sandık. Kemal Kılıçdaroğlu’nun 95 oyu tutanakta var ama sistemde bu oy Muharrem İnce’ye yazılmış. İtiraz edilmiş, Elazığ Merkez Birinci İlçe Seçim Kurulu kararıyla düzeltilmiş sistemde. Tekrar o 95 oy Kemal Kılıçdaroğlu’na, Muharrem İnce’ye sıfır olarak yazılmış.

Malatya Battalgazi Birinci İlçe Seçim Kurulu. İki sandıktan örnek vereyim, çok örnek var. 1050 nolu sandıkta Kemal Kılıçdaroğlu 228 oy almış ama bu oylar Muharrem İnce’ye yazılmış. Kemal Kılıçdaroğlu’na sıfır yazılmış. İtiraz üzerine ilçe seçim kurulu kararıyla düzeltilmiş. Yine Malatya Battalgazi Birinci İlçe Seçim Kurulu 1053 nolu sandık. Kemal Kılıçdaroğlu’nun 50 oyu Muharrem İnce’ye yazılmış. Bu da itiraz üzerine düzeltilmiş. Tabi hepsini tek tek saymayım. Bütün sandıkların sonuçları hem bizim tutanaklarımız hem YSK’nın tutanakları karşılaştırılarak tek tek kontrol edildi ve gerekli tüm itirazlar yapıldı. Ve itiraz süreçleri de takip ediyor. Milletvekilliği için itirazlar dün 15.00 itibariyle bitti. Cumhurbaşkanlığı için zaten Pazartesi 17.00 itibariyle bitmişti.

Genel sonuçları değiştirmeyecek nitelikte de olsa her bir oyu takip ediyoruz. Memleketin her köşesindeki, her sandıktaki her bir oyu takip ediyoruz arkadaşlar. Milletvekilliğinde bazı yerlerde 100 oyla, 200 oyla farlılıklar olabilir onları da takip ediyoruz. Örneğin Maraş’ta ikinci milletvekilliğimiz için, İstanbul 3. Bölgede milletvekilliğimiz için itirazlar var. Diğer tarafta yapıyor, AK Partide yapıyor. Bizde yakından takip ediyoruz. Her oy yakın bir şekilde takip ediliyor. Bu konuda herkes müsterih olsun. Tek tek size rakamları da verdim.

Tabi yanlış bilgilendirmede maalesef hepimizi çok yoruyor. Örneğin; Almanya Bremen’e ilişkin paylaşılmış. “Efendim Bremen’de şu kadar seçmen var ama şu kadar geçerli oy çıkmış nasıl olur? İşte 1138 seçmeni var Bremen’in geçerli oy nasıl 10 bin 680 olur?”

Saygıdeğer basın mensupları, bir kere Bremen’de kayıtlı bir seçmen yok, sıfır. Hepsi Hannover’e bağlı. Hannover’in toplam seçmeni 114 bin 119. Bremen’de sandık kuruldu. Bremen’de kullanılan oy da 12 bin 151 ve Hannover seçmenine bağlı bunlar. Hannover’in seçmeni 114 bin 119. Bunların hepsi tek tek takip ediliyor. Biliyorsunuz yurtdışındaki seçmenler her yerde oy kullanabiliyor. Bremen’in seçmeni gidip Köln’de de kullanabilir. Köln’ün seçmeni gidip İngiltere’de de kullanabilir, Fransa’nın seçmeni gidip Amerika’da da kullanabilir. Veya Türkiye’de bulunuyorsa buradaki gümrük kapılarında da kullanabilir. Çünkü orada bilgisayar sistemi var. Nerede oy kullanırsanız kullanın sisteme giriyor ve sizin oy kullandığınız görülüyor. Yurtdışındaki oylarda tek tek takip edilmiştir.

İstanbul’dan örnek vereyim. İstanbul’da ilçe ilçe hepsi tespit edildi. İstanbul’da cumhurbaşkanlığı için toplam 117, milletvekilliği içinde 396, toplam 513 sandıkta itirazlar yapıldı ve bunların da sonuçları takip ediliyor.

Değerli basın mensupları, biliyorsunuz 64 milyonun üzerinde seçmenimiz var. 55 milyon 833 bin 172 seçmen oy kullanmış. Bu oyların da 1 milyon 37 bin 103’ü geçersiz. Sandığa gitmeyen 8 milyon 295 bin 595 seçmen var. Geçersiz oylarla birlikte topladığımızda sandığa gitmeyen seçmeni 9 milyon 332 bin 698 seçmen yani 9,5 milyona yakın seçmen iradesini ortaya koymamış. Sandığa gitmemiş ya da gitse de geçersiz oy kullanmış.

Bu seçim, önümüzdeki seçim 28 Mayıs’taki seçim çok daha basit bir seçim olacak. 14 Mayıs’taki seçim bitti ve bu seçimin kazananı olmadı. Yürütmenin başı Cumhurbaşkanı seçmenden güvenoyu alamadı. Şimdi yeniden seçime gidiyoruz. Daha doğrusu yeni bir maça çıkılacak ve bu maç sıfır sıfır başlıyor. Onun için lütfen herkes sandığa gitsin. Özellikle gençler, özellikle kadınlar. 14 Mayıs’ta sandığa gitmeyen milyonlarca seçmen, 1 milyonun üzerinde geçersiz oy kullanan seçmen, bu seçim çok daha basit. İki aday; küçük normal bir oy pusulası ve biz sağ taraftaki adaya oyumuzu verirken şuna da oy vereceğiz aslında. Eşitliğe, özgürlüğe, adalete, kardeşliğe, liyakate, hakkaniyete, demokrasiye oy vereceğiz. Tek adam rejimine oy vermeyeceğiz. Demokrasiye oy vereceğiz. Bugün maalesef liyakatsizliği, adaletsizliği, baskıları istikrar diye pazarlamak isteyen bir zihniyet var. Öyle ya bütün gücü bir kişiye verdiğinizde sonuç ortada, tablo ortada, ekonomik kriz ortada, eğitim, adalet, sığınmacılar, Türkiye’nin bütün temel sorunları daha da derinleşiyor. Neden? Çünkü bütün güç bir kişide toplanmış ve bunu istikrar diye pazarlamaya çalışıyorlar. Evet, 28 Mayıs’ta bunun kararını da verecek milyonlarca seçmen. Bu adaletsiz düzen devam mı etsin, bu adaletsiz düzen değişsin mi? 28 Mayıs’ta iki aday var. Bir adaya, sağ taraftaki adaya oy vereceğiz ve demokratik hukuk devletini hep birlikte tesis edeceğiz. Tek adam rejimine değil demokrasiye oy vereceğiz ve Türkiye’nin yarınını hep birlikte inşa edeceğiz.

Değerli basın mensupları, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır’. CHP olarak kurtuluşun ve kuruluşun partisi olarak bizim temelimizde, CHP’nin temelinde Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk vardır. CHP’nin temelinde Kuvayı Milliye vardır ve biz hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik, yitirmeyeceğiz. 28 Mayıs’ta demokrasiyi, baharı, mutluluğu hep birlikte yakalayacağız çocuklarımızın geleceği için gelecek nesiller için.

Çok teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum.


Gündem'den Öne Çıkan Haberler