29.05.2024

İlhan Uzgel, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Görüştü... İlhan Uzgel: “Yapıcı ve Tamamlayıcı Bir Diplomasi Önerdik”

CHP,İlhan Uzgel,Dışişleri Bakanı,Hakan Fidan,Gölge Kabine,Yapıcı diplomasi,dış politika,AB büyükelçileri,Schengen vizesi,Türkiye dış politikası,CHP Genel Başkanı Özgür Özel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Görüşmesi

CHP Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, 24 Mayıs Cuma günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin yapıcı ve verimli geçtiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, yaptığı açıklamada, “Yapıcı ve tamamlayıcı bir diplomasi önerdik. Dış politika alternatifi de önerdik. Dolayısıyla bu kanalları çalıştırmamızın iyi olacağı konusunda mutabakata vardık. Her türlü itirazımızı dile getirdik. Kendisini buraya davet ettik. ‘Gelip Genel Başkanımıza bilgi verebilir’ dedik. ‘Biz yurt dışı seyahatlerimizde önceden bilgi alabiliriz ve sonra da önemli konularda, o görüşmelerle ilgili gelişmeleri sizinle de paylaşabiliriz’ dedik. Bunu da pozitif karşıladığını söyleyebilirim.” ifadesini kullandı.

PROTOKOL KURALLARINA UYULDU

Yaklaşık bir saat süren toplantının samimi bir atmosferde gerçekleştiğini belirten Uzgel, “Bu görüşmenin çıkış noktası ve genel çerçevesi, Genel Başkanımızın 2 Mayıs'ta Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmede çizilmişti. Genel Başkanımız, gölge bakanlar arasında bir diyalog kapısının açılmasının iyi olacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı da bunu olumlu bulduğunu ifade etmişti. Hakan Fidan beni gayet iyi karşıladı ve tüm protokol kurallarına uyuldu.” dedi. Uzgel, şunları kaydetti:

DIŞ POLİTİKA KONULARINDA BİLGİ PAYLAŞIMI

“Dış politika konularında bilgi alışverişi ve iş birliği yapmamızın Türkiye'nin genel çıkarları için önemli olduğunu vurguladık. Yalnızca eleştirmek için değil, yapıcı ve tamamlayıcı bir diplomasi anlayışıyla hareket ettiğimizi belirttik. Her türlü itirazımızı dile getirip, Türkiye'nin genelini ilgilendiren konularda iş birliği yapabileceğimizi söyledik.”

FİLİSTİN VE SCHENGEN VİZESİ KONULARI

“Genel Başkanımız, Filistin'in devlet olarak tanınması ve Gazze'deki insanlık dışı saldırılar konusundaki görüşlerini dile getirdi. Schengen vizesi konusunda yaşanan sıkıntıları da gündeme getirdik.”

AB BÜYÜKELÇİLERİ İLE GÖRÜŞME

Uzgel, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in dün akşam Avrupa Birliği (AB) Büyükelçileri ile yaptığı görüşmeye ilişkin, “Katılım çok yüksekti ve çok üst düzeydi. Görüşme verimli geçti, büyükelçiler sorularını samimi bir ortamda sordular ve net cevaplar aldılar. Türkiye'nin iç ve dış politikasına dair önemli konular ele alındı” açıklamasında bulundu.