30.11.2022

Lale Karabıyık’tan Bakan Özer’e ‘Kişiye Özel İlan’ Sorusu!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle üniversitelerdeki kişiye özel ilanları sordu.

Önerge gerekçesinde “Yükseköğretim kurumlarında kişiye özel açılan ilanlara her gün bir yenisi eklenmekte ve bu durum zaman zaman kamuoyuna yansımaktadır. Akademik kadro alımlarında yaşanan liyakatsizliklerin ardından yükseköğretim kurumlarının akademik kadro istihdamında liyakat ve fırsat eşitliğini artırmak amacıyla ihtiyaç duyulan Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere rağmen, halen kadro ilanlarına eklenen kişiye özel bir ibare ile bu tarz atamalar yapılmaktadır. Açılan bu ilanlara yapılan atamalarda genellikle AKP üyeleri ve yakınlarının bu kadroya “uygun olduğu” dikkat çekmektedir. Hatta kimi örnekte, akademik kadro alımı şartı olan ALES’in yüzde 70’i ve lisans puanının yüzde 30’u alınarak belirlenen başarı puanı daha yüksek olan adaylar elenirken, puanı düşük olan adayın kadroya alındığı görülmektedir.” ifadelerine yer veren Karabıyık’ın yanıt aradığı sorular şöyle:

1.     Son 5 yılda kaç kişi kişiye özel ilanlar ile üniversite kadrosuna alınmıştır?

2.     Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği neden uygulanmamaktadır?

3.     Mevzuata aykırı ilan veren kurumlarla ilgili kaç soruşturma açılmış bu soruşturmaların sonucunda kaç ilan iptal edilmiştir?

4.     ALES ve lisans puanı ortalaması daha yüksek olan adayların elenme nedeni nedir?

5.     Bu şekilde başarı puanı yüksek olduğu halde kaç aday elenmiştir?


Gündem'den Öne Çıkan Haberler