11.07.2024

Gökhan Günaydın’dan Kadın Cinayetleri İçin Araştırma Önergesi… Günaydın: ‘2021’de 280, 2022’de 334, 2023’te 424 Kadın Öldürüldü’

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istemiyle önerge verdi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; TBMM Başkanlığına sunduğu önergede AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren kadınlar aleyhine belirgin bir ayrım olduğunu vurguladı. Günaydın; önergenin gerekçesinde “Kadınlara yönelik ayrımcılık günümüzde de kadınların sosyal statüsünde ve topluma katılımında sistemli ve bilinçli bir şekilde hızla geri gidiş yaşanmasına yol açmaktadır” ifadelerine yer verdi.

CHP'li Günaydın önergenin gerekçesinde şunları dile getirdi:

“Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin uluslararası ilk belge, BM Genel Kurulunda 20 Aralık 1993 yılında kabul edilen İstanbul Sözleşmesi (Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Bildirge)’dir. Avrupa Konseyinde de – Türkiye’nin de üyesi olduğu- kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla kapsamlı çalışmalar yürütülmüştür. 11 Mayıs 2011 tarihinde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin İstanbul’da yapılan toplantısında imzaya açılmıştır. Türkiye, Sözleşmeyi ilk imzalayan ve onaylayan ülke olmuştur. Sözleşmenin 75. md. ikinci fıkrası hükmü uyarınca en az sekizi Avrupa Konseyi üyesi olan on devlet tarafından onaylanmasından sonra 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ancak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan -yine bir gece ansızın- 30 Nisan 2021 tarihli ve 3298 sayılı Resmi Gazete’yi yayınlayarak, İstanbul Sözleşmesinden Türkiye açısından çekilme kararını aldı. Yürürlüğe girme tarihi olarak 01 Temmuz 2021 olduğu ifade edildi. 2021 yılından bu yana durdurulamayan kadına şiddet ve şüpheli kadın cinayetleri daha da artarak yaşanmaya devam etti. 2021 yılında 280, 2022’de 334, 2023’de 424 kadın öldürüldü.”

CHP'li Günaydın; erkek egemen, cinsiyetçi, ayrımcı politikalara son verilmesi, anayasal hakların ve hukuki kazanımları tehdit eden, toplumsal kazanımları geriye götürmek isteyen anlayışlara karşı önem alınması, kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddetin durdurulması için gerekli tedbirlerin alınması ve yargı sürecinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.