11.06.2024

Gökhan Günaydın Başkanlığındaki CHP Milletvekili Heyeti, AKPM Denetim Komisyonu Eş-Raportörü Stefan Schennach ile Görüştü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın'ın başkanlığındaki CHP milletvekili heyeti, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu Eş-Raportörü Stefan Schennach ile bir araya geldi.

CHP Grup Başkanvekili Günaydın, AKPM Raportörü Schennach ile yaptıkları görüşmeye ilişkin yaptığı bilgilendirmede görüşmenin yaklaşık 45 dakika sürdüğünü belirtti. Görüşmede, Türkiye'yi çağdaş hukuk devletinden uzaklaştıran olaylara örnek verdiklerini belirten Günaydın, "İnsan hakları ve demokrasi alanındaki gerilemeyi örnekleriyle birlikte ayrıntılı olarak anlattık" dedi.

Günaydın, Schennach'ın Türkiye'ye yakından takip ettiğini ve anlattıklarının kendi bulgularıyla örtüştüğünü belirttiğini aktardı. Türkiye'nin Avrupa Konseyi denetiminde olduğunu anımsatan Günaydın, Avrupa Konseyi'nin Avrupa İnsan Hakları (AİHM) kararının uygulanmaması nedeniyle ihlal prosedürü ilişkin, "Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden dışlanması son derece yanlış olur. Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin temel şartları olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı ve İstanbul Sözleşmesi'ne uyan çağdaş bir hukuk devletine dönüşmesine uluslararası katkının önemli olduğunu ifade ettik" dedi.

AKPM'nin Azerbaycan ulusal heyetinin yetki belgelerinin onaylanmamasına yönelik kararını hatırlatan Günaydın, "Türkiye'ye yönelik böyle bir karar alamazlar. Çünkü bunun sebebi CHP'dir. CHP'nin 31 Mart seçimlerinden başarıyla çıkması, Türkiye'de gerçek bir muhalefetin olduğunu ve iktidarın seçimlerle değişeceğine yönelik önemli bir işaret idi. Azerbaycan'a benzer bir yaptırıma gidilmeyeceğini, gidilmemesi gerektiğini ifade ettik. CHP olarak böyle olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden dışlanması, çağdaş dünyadan dışlanmasıdır" ifadelerini kullandı.

Eleştirilerini gerçekçi olarak yaptıklarını kaydeden Günaydın, "Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden dışlanması ve parlamenterlerin katılımının engellenmesine yönelik bir yaptırım Türkiye demokrasisinin lehine bir adım olmaz" dedi.