14.10.2024

Gökçe Gökçen’den Anayasa Değişikliği İle İlgili Açıklama: “Biz Bu Kirli Pazarlığın Hiçbir Köşesinde Yokuz, Asla Olmayız”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un “Anayasada yer alan “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.’ tabiri değiştirilmelidir.” sözlerine karşı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, “Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, milletiyle, ülkesiyle bölünmez bir bütündür. Tartışılamaz! Anayasa’nın dört maddesine, her kelimesine, her satırına, her cümlesine, her noktasına bağlıyız, tartıştırmayız. Tartışanın alnını karşılarız. Nokta!” ifadelerini kullanmıştı. CHP Adalet Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de “Anayasanın uygulanmadığı bir ortamda kurulacak hiçbir masa, yapılacak hiçbir anayasa değişikliği yoktur.” demişti. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, “Anayasanın 6.maddesi değiştirilmez maddelere eklenmelidir.” açıklamasını yaptı.

Numan Kurtulmuş, geri adım attı ve “Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmamda sanki 3. maddeyle ilgili bir mesele gündeme geliyormuş gibi bir yanlış algının oluşturulmaya çalışılması en hafif ifadesiyle bir algı meselesidir, algı yönetimidir. Kabul etmem mümkün değil. Konuşmamın hiçbir yerinde 3. madde diye bir şey geçmemiştir.” açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Gökçe Gökçen şu açıklamada bulundu:

“Anayasanın ilk üç maddesini ve bunların değiştirilemeyeceğini düzenleyen 4. maddesini tartışmaya kalkanlar var. Peşinen söylüyoruz: Anayasanın uygulanmadığı bir ortamda, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmayan bir yerde anayasa masası kurulamaz. İlk dört maddeye asla dokundurtmayız.

İnsanımız bin bir zorluk içinde yaşamaya çalışırken, aileler çocuklarına harçlık veremezken, gençler yarınlarına dair hayal kuramayacak hale gelmişken, işsizlik ve güvencesizlik içinde umutsuzluk hakim olmuşken, her gün kadın cinayetleri yaşanırken, her gün çocuklar istismara uğrarken bu sorunlara çözüm bulmak yerine kendi iktidarının devamını düşünenler var.

Halkın sorunlarına çözüm bulmak yerine iktidarlarının süresini uzatmak için anayasa tartışması başlatıyorlar.

Fakat mesele bunun daha da ötesinde. Cumhurbaşkanlığının anayasa toplantılarında Anayasa’nın ilk üç maddesinin değiştirilmesi tartışıldı. Kamuoyunun tepkisini ölçerek Anayasa’nın Başlangıç Metni’ni ve hukuk devletinin, demokratik devletin ve laiklik ilkesinin altını dolduran diğer maddeleri de değiştirmeyi amaçlıyorlar.

Biz bu kirli pazarlığın hiçbir köşesinde yokuz, asla ve asla olmayız. Çözüm ifade özgürlüğünün olmadığı bir ortamda anayasayı değil, iktidarı değiştirmek!”