02.08.2024

Gökçe Gökçen: “2024 Yılında İnstagram’ı Kapatmanın, Sokaktaki Vatandaşın Ağzını Kapatmaktan, Esnafın Kepengini Kapatmaktan Hiçbir Farkı Yok”

Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı'na 'dezenformasyonla mücadele' görevi veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni, "basın ve ifade özgürlüğüne müdahale ettiği" gerekçesiyle iptal etti. 27 Aralık 2028 tarihli karar, Resmî Gazete’de yayımlandı. AYM sosyal medya platformu X üzerinden "İletişim Başkanlığının Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkân Tanıyabilecek Kuralların İptali" paylaşımı yaptı. Ancak bu paylaşım daha sonrasında kaldırıldı. Karar AYM’nin resmi internet sitesi üzerinden de kaldırıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan yapılan ilk açıklama ile kararın erişime açık olduğu ancak yoğunluk sebebi ile siteye erişimin sağlanamadığı belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Adalet Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, Anayasa Mahkemesi’nin üzerinde baskı oluşturulduğunu belirtirken şunları dile getirdi:

“Anayasa Mahkemesi hesabı, İletişim Başkanlığı aleyhinde verilen karar duyurusunu sildi ve AYM sitesine bir süredir erişilemiyor.

Anayasa Mahkemesi ve hukuk güvenliğini sağlamak için çalışan kurumların üzerindeki baskı ve bu şüpheli durum artık suçluların telaşını gösterir noktaya geldi. Hiç kimsenin rende binasında oturup da Anayasa Mahkemesini takmıyorum deme lüksü olamaz.

Vatandaşlar ifade özgürlüğünün derdine düşmüşken artık Anayasa Mahkemesi bile kendi ifade özgürlüğünü kullanamaz hale geldi.”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇEN: KEYFİ ŞEKİLDE SOSYAL MEDYA MECRALARININ YASAKLANMASI BASKICI REJİMLERE ÖZGÜ BİR UYGULAMADIR. SANSÜRE HAYIR!”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli getirildi. BTK tarafından erişim engelinin neden getirildiğine ve ne kadar süreceğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Cumhuriyet Halk Partisi Adalet Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen sosyal medya platformlarının keyfi bir şekilde yasaklanmasına dair şu açıklamalarda bulundu:

“Milyonlarca insan Instagram’da haberleşiyor, paylaşım yapıyor, hatta vergisini ödeyip işini burada yapıyor. 2024 yılında Instagram’ı kapatmanın, sokaktaki vatandaşın ağzını kapatmaktan, esnafın kepengini kapatmaktan hiçbir farkı yok. Sansürü reddediyoruz.”