12.11.2018

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA’DAN İŞSİZLİK MAAŞINA DAİR YASA TEKLİFİ

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA’DAN İŞSİZLİK MAAŞINA DAİR YASA TEKLİFİ
12.500 İŞSİZE MÜJDE NİTELİĞİNDE TEKLİF
CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, İşsizlik Sigortası Kanunu’nda düzenlenen ‘hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün kesintisiz prim ödeme’ şartının değiştirilmesine ve prim ödeme günlerinde düzenleme yapılmasına dair kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İşsizlik Sigortasının temel amacının işini kaybeden sigortalı vatandaşımıza iş bulana kadar gelir sağlaması olduğunu fakat yasada İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanmanın çok ağır şartlara bağlandığını belirtti. Biçer Karaca, ‘TBMM Başkanlığı’na sunduğum yasa teklifi ile ağır koşulların kaldırılmasını ve daha çok vatandaşımızın İşsizlik Sigorta Fonu’ndan yararlanmasını amaçlıyoruz.’ dedi.
KESİNTİSİZ 120 GÜN ŞARTI KALDIRILSIN
Biçer Karaca, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün kesintisiz prim ödeme şartında, kesintisiz olması şartının kaldırılmasını talep etti. Biçer Karaca, kesintisiz prim ödeme koşuluna takılan ve işsizlik sigortası fonundan yararlanamayan yaklaşık 12.500 vatandaşımızın sorununa çözüm olması amacıyla bu kanun teklifini verdiğini açıkladı.
PRİM KOŞULLARINDA DÜZENLEME
Biçer Karaca’nın verdiği kanun teklifi aynı zamanda prim koşuluna dair yeni düzenlemeler içeriyor. Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında prim koşulunun en yüksek 3 ülkeden biri olduğuna dikkat çekti. Biçer Karaca, ’Son 3 yılda 20 ay prim ödeme koşulu kesintisiz 120 gün şartı gibi vatandaşlarımızı mağdur eden bir düzenleme mevcut. Bu sürelerin azaltılması ve işsizlik sigortası fonundan yararlanma süresini arttırmamız gerekir.’ dedi. Biçer Karaca’nın TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklif 20 ay prim ödeme şartını 12 aya indirirken, yararlanma süresini 6 ayda sabitliyor.