30.05.2018

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BUDAK GAZİPAŞA’DA HAL KOMİSYONCULARI DERNEĞİ İLE BİR ARAYA GELDİ

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BUDAK GAZİPAŞA’DA HAL KOMİSYONCULARI DERNEĞİ İLE BİR ARAYA GELDİ
-“YENİ HAL YASASI LAFTA KALDI”
-“YAŞ SEBZE VE MEYVE İHRACATINDA YENİ PAZARLAR BULMAK BİR YANA VAR OLAN PAZARLARI KORUYAMIYORUZ”


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaş sebze, meyve ihracatında Türkiye’nin uyguladığı yanlış politikalar sonucunda sektörün büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. Budak, “Yeni pazarlar bulmak bir yana var olan pazarları korumakta zorluk çekiyoruz” dedi.

Budak, seçim çalışmaları kapsamında dün Antalya Gazipaşa’da temaslarda bulundu. Gazipaşa Hal Komisyoncuları Derneği’ni ziyaret eden Budak, Dernek Başkanı Erol Yüksel ve dernek üyeleri ile sektörün içinde bulunduğu sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulundu. Toptancı hallerinin üretici ile tüketici arasında bir köprü olduğunu hatırlatan Budak, şunları söyledi:

“Üreticinin, çiftçinin durumu ortada. Tarım can çekişiyor… Tedarik zincirinin en kritik noktalarından biri de toptancı halleridir. Ama burada da sorunlar büyük. Sebze ve meyve ürünlerinde firenin azalacağı, kaliteli ürünlerin olacağı, hem üreticinin ve hal komisyoncularının hem de tüketicinin kazanacağı ve en önemli fiyatları düşürecek yeni hal yasasını bir türlü hayata geçiremediler. Kayıt dışı komisyonculuğa karşı bir tedbir alamadılar. Yeni hal yasası lafta kaldı, şimdi seçim beyannamelerinde bu konuda yasal düzenlemeleri yapacaklarını belirtiyorlar. Bu zamana kadar aklınız neredeydi?

Tüketici haklı olarak fiyatlardaki artışı üretici ve komisyoncudan biliyor, ancak yanlış tarım politikaları sonucunda girdi maliyetlerinin yüksekliği katlana katlana nihai tüketiciye kadar uzanıyor. Kayıt dışı yapılan komisyonculuk da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Öte yandan üretimde de bir planlama olmadığı için sektör krize girdi. Yaş sebze ve meyve ihracatında yeni pazarlar bulunması gerekiyor. Ancak bunu yapacak bir iktidar maalesef ortada yok. Yeni pazarlar bulmak bir yana var olan pazarları korumakta zorluk çekiyoruz.”

Budak, Gazipaşa’da ayrıca Ziraat Odası, Minibüsçüler Derneği ve Gazipaşa Muhtar Dernekleri’ni de ziyaret etti.