05.04.2021

GENEL BAŞKAN KOORDİNATÖR BAŞDANIŞMANI TOPRAK: İKTİDAR BORCUNU ÖDEYEMEYEN ÇİFTÇİDEN YÜZDE 18 FAİZ İSTİYOR!

Erdoğan Toprak, iktidarın salgın sürecinde hiçbir parasal destek sağlamadığı çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları için torba yasada yüzde 18 faizli borç yapılandırmasını öngörmesinin insafsızlık olduğunu, salgında kaderine terk edilen çiftçinin sırtına bir de faiz yükü bindirilmek istendiğini söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak yaptığı yazılı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekonomik Reform paketini kamuoyuna tanıtırken, 2023 ve 2053 vizyonu diye allayıp pulladığı vaatlere ne kendileri ne piyasalar ne de ekonomik aktörlerin hiç birisi inanmadı. Nitekim meclise getirdikleri 18 maddelik torba yasa teklifinden de reform değil, vergi, faiz, icra-haciz çıktı. COVID 19 salgınının birinci yılını geride bırakırken, bu sürede doğru düzgün hiçbir kesime nakdi destek sağlamadılar. Küçük esnaf ve çiftçi en fazla mağdur edilen kesimler oldu. Esnaf artık sokağa dökülüp masa-sandalye yakmaya başlayınca akıllarına geldi de bir parmak bal hesabıyla sözde kira desteği, ciro desteği diye komik paketler açıkladılar. Daha destekler ödenemeden AK Parti kongreleriyle patlayan salgın yüzünden küçük esnaf işyerleri tekrar kapanıyor.
Ağır yük altında ezilen üretici, çiftçi ise iktidarın hor gördüğü yok saydığı kesim oldu. Bir yıldır açıklanan hiçbir önlem paketinde çiftçinin üreticinin adı yok. Türkiye Ziraat Odaları Birliği üretici ile market fiyatları arasındaki farkın beş kata çıktığını, üreticinin perişan olduğunu söylüyor. Üretici ürününü bedava bile verse satamıyor. Hem gıda enflasyonundan yakınılıyor hem borca batmış, ürünü tarlada, bahçede kalmış çiftçiye dirsek çevriliyor.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) çiftçinin tarlasını, bağını-bahçesini, haczetme yarışında. İktidar şimdi meclise 18 maddelik bir torba yasa teklifi getirdi. Teklifte çiftçinin TKK’ya olan, geri ödeyemediği, takibe düşmüş, icra-haciz başlatılan kredi borcunu yapılandırıyorlar. TKK, üreticinin ürününü, malını, tarlasını haczedip, Cumhurbaşkanı talimatıyla geçen hafta 205’incisini açtığı Tarım Kredi Market zinciriyle iktidara yaranma peşinde. Görevi çiftçiye ucuz kredi vermek olan TKK üreticiye aktaracağı kaynaklarla marketçilik yapıyor. Hacizlerle üreticinin gırtlağına sarılıyor. Bu torba yasa için hacizleri şimdilik durdurdular. Torba yasada çiftçinin batık kredileri yüzde 12-18 oranında basit faizle yapılandırılıp, üç taksitte ödenmesi isteniyor. İlk taksit Ekim 2021’de. TKK’dan kredi kullananlar zaten küçük çiftçiler. Bu salgın ve kriz ortamında ödeyemediği borcun üzerine yüzde 18 faiz bindirerek yapılandırmanın neresi destek? Bu insafsızlık ve vicdansızlıktan başka bir şey değil. Çiftçi bu faizi de ödeyemeyince, hem borcu artacak hem TKK her şeyini haczedecek.
Esnafın, çiftçinin bu borçlarının faizi silinmeli. Anaparayı çiftçi ya da esnaf ödeme gücüne göre beyan edeceği taksitlerle faiz işletilmeden ödeyebilmeli. Ya da Kamu-Özel İşbirliği müteahhitlerinin işlettiği havaalanlarının 2,2 milyar euroluk (19,5 milyar TL) kira ödemelerini, faizsiz 2024’e erteleyen bu iktidar, küçük üreticinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan 3-4 milyarlık borcunu tamamen silip, üreticiyi rahatlatacak. Artan girdi maliyetleriyle, üretemeyen, ürettiğini değerine satamayan, kazandığı üç kuruşla kredi borcu ve faizini ödeyemeyip, icra-hacizle boğuşan, milyonlarca üreticiye verilecek en büyük destek, devletin el sıkışıp, bu alacağını helal ederek vazgeçmesidir. Gerçekçi ve kimseyi mağdur etmeyecek çözüm budur. Hem faizi her türlü kötülüğün anası ilan edeceksiniz, hem de getirdiğiniz her düzenlemede faizcilik yapacaksınız. Bu, iktidarın halkın sorunlarından, sıkıntılarından koptuğunun somut kanıtıdır.”