10.11.2017

GENEL BAŞKAN KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN ANTALYA’NIN KEMER İLÇESİNDEN GELEN 1881 KİŞİYLE BULUŞMASI (10 KASIM 2017)

GENEL BAŞKAN KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN ANTALYA’NIN KEMER İLÇESİNDEN GELEN 1881 KİŞİYLE BULUŞMASI (10 KASIM 2017)

Efendim hepiniz hoşgeldiniz, onur verdiniz, sizlerle beraber aynı atmosferi paylaşmaktan onur ve gurur duyuyorum. Hepinize en içten selamlarımı, saygılarımı ve hürmetlerimi sunuyorum.

Bugün 10 Kasım, büyük bir insanın, Gazi Mustafa Kemal’in ebediyete intikalinin yıldönümündeyiz. Artık bütün dünya şu gerçeği biliyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün mazlum toplulukların, bütün mazlum insanların tarihteki en önemli lideridir.

Yine bütün dünya biliyor ve tarih yazıyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk kadınların siyasal yaşamda, sosyal yaşamda yer almalarını sağlayan dünyanın en önemli liderlerinden birisidir. Bugün 21.yüzyılda bazı ülkelerde kadınlar araba kullansın mı, kullanmasın mı tartışmaları yapılırken, 21.yüzyılda kadınlar sinemaya gitsin mi, gitmesin mi tartışmaları yapılırken, 21.yüzyılda kadınlar sokakta yalnız gezsin mi, gezmesin mi tartışmaları yapılırken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk 3 Nisan 1930’da kadınların muhtar seçimlerine katılmalarını yasalaştırmıştır. Daha sonra 5 Aralık 1934’te kadınların parlamentoda temsilini yani milletvekili seçilmelerinin önünü açmıştır.

O açıdan bütün kadın kardeşlerime seslenmek istiyorum. Erkeklerden çok daha fazla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkınız, kızlarınıza sahip çıkınız, çocuklarınıza sahip çıkınız. Size siyasetin yolunu açan kişi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.

Bakın bu rakamı verirken, bir şey daha söyleyeyim; 5 Aralık 1934’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türkiye’de kadınlara seçme seçilme hakkını verirken, Fransa 10 yıl sonra verdi 1944’te, Japonya 11 yıl sonra verdi 1945’te. İtalya, Arjantin ve Meksika 1946 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdi. Çin 1947 yılında, Yunanistan 1952 yılında, Belçika 1960 yılında, İsviçre 1971 yılında kadınların siyasette yer almalarını sağlayan yasayı parlamentodan çıkardı. Bu kadar geleceği gören, geleceği hesaplayan, kadına önem veren önemli bir liderdir Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

Gideceksiniz, saygı duruşunda bulunacaksınız, ama bu gerçekleri hiçbir kadının hafızasından çıkarmamasını istiyorum. O büyük insanı yaşamımız boyunca her zaman sevgiyle, saygıyla anacağız ve ona şükranlarımızı her ortamda ifade edeceğiz.

Kadının yaşamı, kadının giyimi, kuşamı bizi hiç ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren kız çocuklarımızın okumasıdır, üniversiteye gitmeleridir, iyi eğitim almalarıdır, annelerinden ve babalarından daha iyi yaşam standardını yakalamalarıdır. O nedenle kız çocuklarımızı daha fazla okutmak, onlara her türlü imkanı vermek hepimizin boynunun borcudur.

Tekrar hoşgeldiniz, şeref verdiniz, onur verdiniz. Bizleri buluşturan Sayın Belediye Başkanıma yürekten teşekkür ediyorum, hepiniz sağ olun, var olun diyorum.