14.08.2024

Gamze Taşcıer: Yandaşın 660 Milyar Liralık Vergi Borcunu Silen İktidar, Açığı Eczanelerden Tahsil Ediyor

“İKTİDAR VERGİSİNİ VEREN ECZACILARI CEZALANDIRIYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı müfettişler tarafından eczanelere yönelik yapılan denetimlerde kesilen fahiş cezaları eleştirdi. Her ay düzenli yapılan SGK ödemeleri nedeniyle vergi borcu bulunmayan nadir meslek grupları arasında yer alan eczacılara yönelik iktidarın bu tutumunu kabul etmenin mümkün olmadığını belirten Taşcıer, “185 yıldır Halk sağlığı için büyük fedakarlıklarla çalışan, pandemiyle mücadelede ‘Eczacı varsa hayat var’ anlayışıyla ön cephede yer alan, sağlıklı yaşam hakkını savunan ve şifa dağıtan birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu Eczacılar yüksek enflasyonun, fahiş fiyatların ve devasa bütçe açığının sorumlusu değildir. Vergi aflarıyla Hazineyi boşaltan iktidar eczacıları hedef gösteriyor. Takdir edilmesi gereken eczacıların baskın yaparcasına gerçekleştirilen denetimlerle cezalandırılması ahlaki ve vicdani değildir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi denetmenlerince serbest eczanelere yönelik rutin mali denetimlerde hayatın ve mesleğin olağan akışına uygun olmayan çeşitli gerekçelerle eczacılara fahiş tutarlara varan cezalar yazıldığını bildiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşcıer, 22 yıllık AKP iktidarında rekor düzeye ulaşan vergi kayıp ve kaçaklarının sorumlusunun eczaneler olmadığını belirtti. Yazılı bir açıklama yapan Taşcıer şunları söyledi:

SANKİ ŞAFAK BASKINI YAPIYORLAR!

“Eczacılar halk sağlığı için ön cephede çalışan, pandemi ile mücadelede gösterdiği büyük fedakarlıkla vatandaşlarımızın kolaylıkla ulaşabildiği en yakın ve güvenilir birinci basamak sağlık hizmeti sunucularıdır. Ne var ki, kamucu sağlık sistemine topyekun savaş açan AKP iktidarı, uyguladığı politikalarla sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her geçen gün katlandığı ülkemizde eczacıları ve eczane çalışanlarını hedef göstermeye devam ediyor. ‘Şafak Baskınları’nı andırır yöntemlerle eczanelere yapılan vergi denetimleri ve kesilen fahiş cezalar bunun son örneğidir.”

VERGİSİNİ DÜZENLİ VE EKSİKSİZ VERENİ CEZANLADIRIYORLAR

“Toplumun tüm kesimlerini etkileyen enflasyon eczacıları da silindir gibi ezmektedir. Bugün her 2 eczaneden 1’i kapanma noktasındadır. İlaç yokluğu had safhaya ulaşmış, halk sağlığı büyük tehlike altındadır. Peki hükümet ne yapıyor? Her ay yapılan SGK ödemeleri nedeniyle vergisini kaynağında veren ve borcu olmayan nadir meslek grupları arasında yer alan eczacılara adeta savaş açıyor. Her yıl rutin biçimde gerçekleştirilen vergi denetimlerinin bu yıl baskın yaparcasına gerçekleştirilmesi ve eczacıların vergi kaçakçısı gibi gösterilmesini kabul etmiyoruz. Meslek onurunu inciten, ahlak ve vicdanla bağdaşmayan bu uygulamaya derhal son verilmesini talep ediyoruz.”

CEZA KESMEK İÇİN KILI KIRK YARIYORLAR

“Türkiye ciddi bir ilaç kriziyle karşı karşıya. Piyasada yüzlerce ilaç bulunamıyor. Eczacılar hastalar mağdur olmasın diyerek diğer eczanelerden parası ödenmemiş ilaçları ‘emanet’ olarak alıp, yurttaşlara veriyorlar. Elbette Türkiye’de hiçbir iyilik cezasız kalmıyor. İktidar ‘iyilikten maraz doğar’ dedirtircesine bu ilaçlara fiş verilmediği gerekçesiyle eczacılara ceza yazıyor! Yetmiyor, ödemesi çıkmayan SGK reçetelerine fiş kesilmediği gerekçesiyle bir ceza daha yazıyor. Bu da yetmiyor bir türlü alt yapısı sağlıklı oluşturulamayan Ödeme Sistemi Entegrasyonu’nun sorumluluğu da eczanelere yükleniyor. İktidar ceza yazmak için adeta kılı kırk yarıyor.”

ECZANELER MARKET DEĞİLDİR

“İktidar başarısız olduğu enflasyonla mücadelede çeşitli sektörleri ve meslek gruplarını hedef göstererek kendi sorumluluğunu gizleme çabasında. Gıda enflasyonunu zincir marketlere fatura eden iktidar şimdi de vergi kayıplarının sorumlusu olarak eczaneleri gösterme çabasındadır. Oysa enflasyonun tarihi zirveye ulaştığı 2023 yılında yandaş şirketlerin 660 milyar lira vergi borcunu bir kalemde silen, 2024 bütçesinde ise ‘vergi indirimi, muafiyet, istisna’ adı altında 2 trilyon 210 milyar TL’lik vergiden vazgeçen de bizzat AKP iktidarıdır. Ne var ki, şahsım devleti dün yaptığı haksız vergi kıyaklarını bugün eczanelerden tahsil etmeye çalışıyor.”

SGK’NIN TAHSİLAT ŞUBESİ YAPTILAR

“22 yıldır neoliberalizmin yok edici politikalarıyla sağlık alanına bir işletmeci mantığıyla yaklaşan AKP iktidarı, çeşitli adlar altında hastalardan tahsil ettiği katkı payı ödemeleriyle eczaneleri adeta SGK Tahsilat Şubesi’ne çevirmiş, ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın getirdiği finansal yükü eczacılara fatura etmiştir.”