04.06.2024

Gamze Taşcıer: “Ücretliler Bitkisel Hayatta, Bakan ‘Sabır’ İstiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, yüzde 75,45 ile 18 ayın zirvesine ulaşan enflasyona rağmen iktidar kanadından gelen asgari ücret ve emekli maaşlarına yönelik iyileştirme taleplerinin hiçbir şekilde AKP'nin gündeminde olmayacağı şeklindeki haberlere tepki gösterdi. Artan hayat pahalılığının temel gıda maddelerinden enerjiye, eğitimden sağlık harcamalarına, konut kiralarından konaklamaya kadar milyonlarca kişinin belini büktüğüne dikkati çeken Taşcıer, “Bireysel kredi ve kredi kartı borçları yüzde 171 artmış. Vatandaşın borcu gırtlağını geçmiş. İktidar ‘sabredin’ diyor. Sabır taşı olsa çatlar” diye konuştu.

ENFLASYON GÜZELMİŞ!

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle emekliler ve asgari ücretliler başta olmak üzere toplumun büyük kısmının sefalette ortaklaşmasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın, “Enflasyonla ilgili verilerimiz oldukça güzel geliyor. Hiçbir ara zam gündemimizde yok” dediğini anımsatan CHP’li Taşcıer, “Bakanın ‘oldukça güzel’ bulduğu TÜİK’in kontrollü enflasyonu bile yüzde 75’i geçmiş. Halkın enflasyonu ise yüzde 120’lerin üzerinde. Temmuz ayında 24 milyondan fazla yurttaşın asgari ücrette ve kök maaşlarda iyileştirme talebi var. Ama bakanın böyle bir niyeti yok.” dedi.

YURTTAŞIN AÇLIĞI İKTİDARIN GÜNDEMİNDE DEĞİL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çalışma Bakanlığı’nın gerçeklerden koptuğunu ve halkın sorunlarından uzaklaştığını ifade ederek, “Sayın Bakan 15 Mayıs 2024 tarihinde, ‘Aralık ayındaki düşüncemiz neyse aynı şekilde devam ediyor. Enflasyonla ilgili verilerimiz oldukça güzel geliyor. Hiçbir ara zam gündemimizde yok’ demiştiniz. Yüzde 75,45’e ulaşan yıllık enflasyonun neresi oldukça güzel, açıklarsanız sefaletle boğuşan emekli, emekçi ve asgari ücretli de bu güzelliklerden faydalansın” dedi.

Yüzde 22,72’ye ulaşan 5 aylık enflasyon metriği nedeniyle asgari ücretin yılbaşından bu güne düz hesapla 3 bin 862 lira eridiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, “Bugün bir devlet kuruluşu olan Et ve Süt Kurumunda kıymanın kilosunun yaklaşık 280 lira. Henüz 2024’ün ilk 5 ayında mutfağından 14 kilo kıyma eksilen asgari ücretlilerin alım gücünü nasıl korumayı planlıyorsunuz?” diye sordu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Taşcıer, Bakan Işıkhan’a ayrıca şu soruları yöneltti:

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ulusal Süt Konseyi verilerine göre 2023’te 21 milyon 481 bin 567 ton çiğ süt üreten ülkemiz, dünya genelinde 9, Avrupa genelinde 3’üncü sırada iken bir asgari ücretlinin hiçbir harcama yapmadan ayda yalnızca 262 litre süt alıyor olabilmesi sizce ‘oldukça güzel’ midir? Bir asgari ücretlinin 5 ayda 60 litre süte denk gelen bir gelir kaybı yaşaması karşısında ne yapmayı düşünüyorsunuz?

“Enflasyon oranlarının bu denli yüksek seyrettiği bir ortamda, hangi kriterlere göre asgari ücretin yeterli olduğunu düşünüyorsunuz?”

“Geçmişte belirlenen enflasyon hedefleri ile gerçekleşen enflasyon rakamları arasındaki büyük farkları nasıl açıklıyorsunuz? Gelecek için belirlenen hedeflere ulaşılabileceğine gerçekten inanıyor musunuz?”