01.06.2024

Gamze Taşcıer: İş Gücü Değil Öğrenci, Robot Değil İnsan

Cumhuriyet Halk Partisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, TRT’de staj yapan 3 öğrencinin iş kazası geçirmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Meslek Liselerini ucuz iş gücü kaynağı olarak gören Milli Eğitim Bakanlığı’nın asli kusurlu olduğunu ifade eden CHP’li Taşcıer, öğrencilerin staj adı altında angaryaya zorlandığını ve riskli işlerde çalıştırıldığını belirterek, “Bu kaza, Meslek Liselerindeki eğitim politikalarının gözden geçirilerek, insan odaklı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini açıkça göstermektedir. Öğrenciyi ucuz iş gücü olarak gören piyasacı yaklaşımın yerine, öğrencilerin refahını ve güvenliğini önceleyen bir sistem kurgulanmalıdır” dedi. Taşcıer şunları söyledi:

KAZANIN SEBEBİ, MEB’İN PİYASACI YAKLAŞIMIDIR

“TRT’de meydana gelen iş kazası eğitim sistemimizin ciddi eksikliklerini ve piyasacı yaklaşımların öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerini bir kez daha ortaya koydu. Meslek lisesi öğrencilerinin iş güvenliği konusunda yetersiz önlemlerle çalıştırılması kabul edilemez. Bu, piyasacı eğitim anlayışının, öğrencilerimizi adeta birer iş gücü kaynağı olarak görmesinin bir sonucudur.”

ÖĞRENCİLER RİSK ALTINDA

“Müfredatı gerici anlayışla şekillendirmekle meşgul olan Milli Eğitim Bakanlığı, asli görevi olan eğitim ve öğretimden o kadar uzaklaşmış durumdaki, okullarda her yıl giderek artan iş kazalarının farkında dahi değil. Meslek Liselerinde okuyan öğrenciler piyasacı eğitim anlayışının insafına terk edilmiş durumdalar. Bugün MEB bünyesindeki eğitim ve staj programları, öğrencilerin gelişimi ve güvenliği yerine, piyasanın ihtiyaçlarına göre şekillendiriliyor. Bu yaklaşım, öğrencilerin güvenli çalışma koşullarını hiçe sayarak, onları risk altına sokuyor.”

MESLEK LİSELERİ GÜVENCESİZ İŞÇİ HAVUZU DEĞİLDİR

“Eğitim sürecinin temel amacı, öğrencilere bilgi ve beceri kazandırmak olmalıdır; fakat bu, güvenli ve denetimli ortamlarda yapılmalıdır. Oysa MEB’in Meslek Liselerini güvencesiz işçi havuzu olarak gören yaklaşımı sorunludur. Eğitim kurumlarımızda, iş sağlığı ve güvenliği konusunda katı standartlar uygulanmalı ve öğrencilerimizin her türlü tehlikeden korunması sağlanmalıdır. Bu bağlamda, stajyer öğrencilerin çalışma koşulları sıkı bir şekilde denetlenmeli, işçi sağlığı ve güvenliği eğitimi zorunlu hale getirilmelidir. Öğrencilerimizin geleceği, yalnızca eğitimde başarıya değil, aynı zamanda sağlık ve güvenliklerine verilen öneme de bağlıdır.”