11.07.2024

Gamze Taşcıer: Kadını Birey Olarak Görmeyen AKP Aklımızla Alay Ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili Gamze Taşcıer, AKP’nin 9’uncu Yargı Paketi ile kadınların kazanılmış haklarına darbe vuran soyadı düzenlemesi yönelik eleştirilerini dile getirdi. Komisyon gündemine gelen teklif hakkında konuşan Taşcıer, “İktidar getirdiği teklifle Anayasayı ihlal ediyor. Hukuku arkadan dolanıyor. Kadınları birey olarak görmeyen AKP aklımızla alay ediyor. Hukukta son çare prensibini söz konusu kadın kimliği, özgürlüğü ve hakları üzerinden bir dayatma aracı kullanıyor. Anayasaya açıkça aykırı bu düzenlemeyi kadınların mücadelesi tarihin çöplüğüne gönderecektir” diye konuştu.

“ANAYASA İHLAL EDİLİYOR”

Yaptığı konuşmada getirilen teklifin açık biçimde anayasaya aykırı olduğunu ifade eden Taşcıer, “İstanbul 8. Aile Mahkemesi Türk Medeni Kanunu’nda yer alan ‘Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir’ hükmünü ‘Erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine taşımıştı. Başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi de bu hükmü iptal ve gerekçesinde de kanun hükmünün çok açık biçimde eşler arasındaki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulamıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de eşitsizliği ortadan kaldırması için 9 ay süre tanımıştı. Oysa burada sizin getirmeye çalıştığınız teklif hem anayasayı yok saymak hem de hukuku arkadan dolanmaktır” dedi.

“AKP’NİN SÖYLEMİYLE ŞAHSIM DEVLETİNİN EYLEMİ ÇELİŞİYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, AKP iktidarının her fırsatta dile getirdiği kadınların özgürlük alanlarının genişletildiği iddiasına göndermede bulunarak, “Medeni Kanun’da daha önceleri sadece erkeğin soyadı kullanılıyordu. Daha sonra kadına kendi soyadı ile birlikte erkeğin soyadını kullanma hakkı verildi. Özgürleşme adına kadına başka bir pencere açmamız gerekirken, görüyoruz ki bir geriye gidiş söz konusu. Getirilen teklif ile kadının bir özgürlüğü daha elinden alınıyor. Kadın haklarını ileriye götürmeniz gerekirken geriye gidiş var. Yani AKP kendi söylemleriyle çelişiyor” diye konuştu.

“KADININ EŞİT YURTTAŞLIK HAKLARI ELİNDEN ALINIYOR”

Soyadı’nın sadece bir addan ibaret olmadığını ifade eden Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili CHP’li Gamze Taşcıer, AKP’nin kelime oyunu ile TBMM’ye sevk ettiği düzenleme ile kadın kimliğinin yok edilmek istendiğini söyledi. Taşcıer, “Kadının soyadı aynı zamanda eşit yurttaş olmanın ön kabulüdür. Tebaa olmaktan ziyade eşit yurttaşlığın ilk adımıdır. Bu nedenle siz kadına ‘soyadını seçemezsin’ diyerek eşit yurttaşlık hakkına müdahale ediyorsunuz. Kadın kimliğini inkâr ediyor, birey olarak görmediğinizi de getirdiğiniz teklifle açık biçimde ortaya koyuyorsunuz. İşte AKP’nin zihniyeti budur” dedi.

“KADIN KİMLİĞİNİ DÜŞMANLAŞTIRIYORSUNUZ”

AKP’nin 9. Yargı Paketi ile Meclis’ten geçirmeye çalıştığı soyadı düzenlemesine bir başka gerekçe olarak “ailenin korunması gerekliliğini” ileri sürmesini de eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, “Ailenin korunmasını biz de önemsiyoruz ancak ailenin bozulmasının gerekçesi kadın mı? Aileyi korumak için önceliğiniz kadının soyadı mı?” sorularını yöneltti.

“ŞİDDETİ ÖNLEYİN”

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin ulaştığı boyuta dikkati çeken Taşcıer, “Bu ülkede bu kadar kadın cinayeti yaşanıyorken, aile içi şiddet yaygınlaşmışken, şiddetin uygulayıcısı erkek eşken, aileyi kadının kullanacağı soyadı üzerinden mi koruyacaksınız? Bu tehlikeli bir yoldur. Kadını soyadı üzerinde baskı altına alırsanız, boşanmaların sebebini de kadın olarak gördüğünüzü açık biçimde itiraf etmiş olursunuz. Getirdiğiniz bu teklif yasalaşırsa olası kadın cinayetleri için yeni bir zemin hazırlayacaktır. Çünkü siz bu teklifle ‘bu yuvayı kocanın soyadını almadığın için sen yıktın’ diyerek kadını hedef gösteriyorsunuz” diye konuştu.

“BİR SONRAKİ ADIM ‘KADIN BOŞANMASIN’ DEMEKTİR”

Teklifin gerekçesinde çocuğun üstün yararından bahsedildiğini de anımsatan Gamze Taşcıer, AKP’nin asıl amacının boşanmaları engellemek olduğunu söyledi. Taşcıer şunları söyledi:

“Çocuğun üstün yararı diyorsunuz! Peki boşanma durumunda ne olacak? Boşanmada da annenin soyadı değişiyor. Yarın öbür gün bir sonraki adımınız şu mu olacak; kadın boşanmasın. Boşanırsa çocuğun psikolojisi etkilenir. Çocuğun üstün yararı nedeniyle kadın şiddet görsün, her türlü psikolojik, ekonomik, fiziki ayrımcılığa maruz kalsın. Bu aklımızla dalga geçmektir.”

“YAŞAMDA KAÇ KERE NÜFUS CÜZDANI DEĞİŞTİRELİM?”

AKP’nin getirdiği teklifin bir diğer sakat yönünün de kadınları sürekli nüfus cüzdanı değiştirmeye mahkûm etmek olduğuna değinen Taşcıer, “Dünyanın hiçbir modern ülkesinde kadının soyadının kanuna konu olması gibi bir uygulama neredeyse kalmamıştır. Niye erkekler de bu durum yaşanmıyor? Neden kadınların kütükleri evlenme ve boşanma süreçlerinde sürekli oradan oraya taşınıyor. Diyeceksiniz ki, bir soy birliği sağlansın. Dijitalleşmenin bu kadar hayatımıza işlediği bir çağda bu bir gerekçe değildir” dedi.