24.07.2022

Gamze Akkuş İlgezdi’den “Sağlık Sistemi Alarm Veriyor” Raporu

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Türkiye genelinde il il hastanelerden edindiği doktor yetersizliği ve bundan kaynaklı kapanan bölümleri bir rapor haline getirdi.

SAĞLIK SİSTEMİ ALARM VERİYOR RAPORU

CHP’li Akkuş İlgezdi’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu rapor ‘Türkiye’de sağlık sistemi alarm veriyor’ dedirtti. CHP’li Akkuş İlgezdi, “Hazırladığımız rapor bizlere AKP iktidarında insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu gösteriyor. Ağrı’da kadın doğum uzmanı yok! Tunceli’de Kalp Damar Cerrahisi yok. Birçok il ve ilçede çocuk doktoru, KBB uzmanı yetersiz. Bunlar sadece birkaç tespit! Kısacası AKP iktidarında vatandaşın canının kıymeti yok” dedi.

CHP’DEN KAPSAMLI SAĞLIK RAPORU

CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, kolları sıvadı, kapsamlı bir çalışma sonucundan Türkiye’nin sağlık sisteminin kötü gidişatını ortaya çıkardı. Tüm Türkiye’de yapılan bu kapsamlı araştırmaya ilişkin Akkuş İlgezdi şunları söyledi:

İL İL DOKTORU OLMAYAN VE KAPANAN BÖLÜMLERİ TESPİT ETTİ…

“Yaptığımız çalışmada birçok ilde ve ilçede, özellikle cerrahi branşlarda doktor yetersizliği saptanmış, tıbbi malzeme yetersizliğinden bazı ameliyatların yapılamadığı anlaşılmıştır. Kadın doğum uzmanından, onkoloji uzmanına, genel cerrahi uzmanından, KBB uzmanına, çocuk yan dal uzmanlarından, erişkin iç hastalıkları yan dal uzmanlarına kadar birçok branşta ciddi eksiklikler yaşanmaktadır. Türkiye AKP iktidarında ve onun eseri olan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile poliklinikleri kapattıran, doktor bulunamayan, paran kadar sağlık hizmeti aldığın, hatta doktora diplomasını yırttıran bir hale geldi. Ülkemizi her durumda felakete sürükleyen iktidar sağlık alanında da Cumhuriyet’imizin tüm kazanımlarını heba etmekte, doktoru da hastayı da mağdur etmektedir.”

Akkuş İlgezdi’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu rapordan bazı tespitler ise şöyle;

BURSA’DA SAĞLIK, GEÇİCİ ÇÖZÜMLERLE AYAKTA

Ülkemizdeki en büyük 4’üncü il olan Bursa’daUludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli öğretim üyelerinden biri uzun süreli raporlu, diğeri de istifa ederek bir vakıf üniversitesine geçtiği için çocuk onkoloji kliniği geçici çözümlerle yönetilmeye çalışılıyor, hastalar mağdur. Aynı fakültede çocuk nöroloji ‘de öğretim üyesi emekli olduğundan uzman hekim sorunu var. Geçici çözümle açık tutuluyor. Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde romatoloji servisi kapalı. Bursa Şehir Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi'nde gastroenteroloji uzmanı yok. Uzman ve doktor bulunmayan bölümler hizmet veremiyor.

BURDUR’DA KALP KRİZİNE DİL ALTI HAPI…

Burdur Devlet Hastanesi’nde anjiyo ünitesi olmadığı için Kalp krizi şikayetiyle hastaneye başvuranlara dil altı hapı verilip, Isparta'ya sevk ediyor. Hastalar yolda vefat edebiliyor.

ÇANAKKALE’DE BİRÇOK BÖLÜM DOKTORSUZLUKTAN HİZMET VERMİYOR

Çanakkale Devlet Hastanesi’nde çocuk kardiyoloji bölümü yok. Çan İlçesinde kardiyoloji, nöroloji, göğüs hastalıkları, KBB, enfeksiyon hatalıkları, beyin cerrahisi, radyoloji bölümlerinde doktor bulunmamaktadır. Gelibolu Devlet Hastanesi’nde kadın hastalıkları, kardiyoloji, nöroloji, göğüs hastalıkları doktorları olmadığı için bölümler hizmet vermemektedir. Biga Devlet Hastanesi’nde kardiyoloji ve göğüs hastalıkları doktorları olmadığı için bölümler hizmet vermemektedir. Yenice Devlet Hastanesi’nde kadın doğum, çocuk hastalıkları, genel cerrahi bölümlerinde doktorları olmadığı için hizmet verilememektedir. Ezine Devlet Hastanesi’nde de KBB doktoru olmadığı için bölüm hizmet vermemektedir.

TERÖR BÖLGESİ HAKKARİ’DE PLASTİK CERRAHİ YOK!

Hakkâri, Gastroenteroloji, Kalp-damar cerrahı yok. Çocuk yoğun bakım ünitesi yok. Çocuklar 4 saat uzaklıktaki Van'a götürülmektedir. Çatışma bölgesi olmasına rağmen plastik cerrahi uzmanı yok. Yanık ünitesinde bugüne kadar tedavi edilmiş herhangi bir hasta yok.

İSTANBUL’DA DİŞ HASTANESİNİN ORTODONTİSTİ DE BÖLÜMÜ DE YOK!

İstanbul Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Endokrin bölümünün doktorları gittiği için bölüm kapandı. Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde romatoloji bölümü doktoru ayrıldı ve bölüm kapandı. Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde tüm ortodonti uzmanları istifa etti ve bölüm hizmet vermiyor.

KARS’TA MİLYON DOLARLIK CİHAZLAR 7 YILDIR ÇÜRÜYOR

Kars’ta, birçok bölüm doktor olmadığı için kapalıdır. Onkoloji bölümü kurulduğundan beri hiç hekim gelmemiş ve 7 yıl önce Milyon dolara alınan cihazlar çürümeye terkedilmiştir. Nöroloji, psikiyatri, cildiye, göğüs cerrahisi, enfeksiyon hastalıkları, nükleer tıp, fizik tedavi ve rehabilitasyon, çocuk cerrahisi, romatoloji, endokrinoloji, gastroenteroloji, hematoloji, geriatri ve çocuk acil gibi bölümlerde öğretim görevlisi olmadığı için hizmet verilememektedir. 1 anestezi uzmanı vardır. Ameliyat günleri uzamaktadır. 2020 yılında 3 milyon 200 bine mal olan suda doğum ünitesi doktor olmadığından kullanılamamaktadır.

TOKAT’IN BİRİCİK ROMATOLOĞU…

Tokat, çocuk cerrahisi bölümü, alerji ve algoloji bölümü, romatoloji, hematoloji nükleer tıp bölümleri kapalıdır. Çocuk kardiyoloji uzmanı ilde hiç yok. İl dışına sevk ediliyor. Çocuk endokrinoloğu ilde yok. Takip için çocuklar il dışına gidiyor. Tüm ilde 1 tane romatolog var sıra bulmak imkânsız.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler