27.06.2022

Gamze Akkuş İlgezdi: Sinema ve Gösteri Sanatları Asıl Darbeyi Son 3 Yılda Aldı

"15 TEMMUZ BİLE KÜLTÜR-SANAT’I BU KADAR VURMAMIŞTI"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi dönemi ve 15 Temmuz dönemini kapsayan yıllara ait, Sinema ve Gösteri Sanatları verilerini karşılaştırarak hazırladığı raporla, kültür sanat sektörünün pandemiye kurban edildiğini, pandemi bahane edilerek sektöre büyük bir darbe vurulduğunu ortaya çıkardı.

CHP’li Akkuş İlgezdi, “Darbe girişiminin gerçekleştiği 2016 yılında; sinema, televizyon, tiyatro, müzik ve edebiyat dünyası; yaşanan olaylardan payını almıştı. Darbe girişimi sonrası OHAL kararnameleriyle birçok sanatçı açığa alınıp soruşturmalara uğramış, süreç adeta cadı avına evrilmişti. 2016, 2019, 2020,2021 yıllarının verilerini karşılaştırdığımızda gördük ki; Kültür-Sanat Sektörü, 2016 yılı gibi talihsiz bir yılda dahi,hem istatiksel anlamda hem de hissedilen şiddetiyle, yaşadığımız son 3 yıldan çok daha iyi durumdaymış” dedi.

CHP’nin Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, TÜİK’in 2016, 2019, 2020 ve 2021 yıllarına ait Sinema ve Gösteri Sanatları İstatistiklerini karşılaştırarak bir rapor yayınladı. Darbe girişiminin olduğu yıl ile pandeminin yaşandığı yılların kıyaslandığı kapsamlı rapora göre; kültür-sanat sektörü asıl darbeyi son 3 yılda aldı.

Pandemi döneminde Bakanlığın özel tiyatrolara destek açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını hatırlatan Akkuş İlgezdi, “Pandemide tiyatro desteklerinden rahmetli Ferhan Şensoy, Yasemin Yalçın, Genco Erkal, Apartman Sahne, Moda Sahnesi, Oyun Atölyesi, Kadıköy Emek Tiyatrosu, DOT, Baba Sahne, Oyun Sandalı ve Kumbaracı50 gibi tiyatrolar yararlanamıştı. Bu desteklerden tiyatrolarla ilgili olmayan 23 farklı sektörden firmanın yararlandığını ortaya çıkarmıştım” diye konuştu.

CHP’li Akkuş İlgezdi’nin kaleme aldığı raporun ayrıntıları ise şöyle:

KÜLTÜR SANAT SEKTÖRÜ PANDEMİYE KURBAN EDİLDİ

Sinema ve tiyatroda da kira, elektrik gibi sabit giderler inanılmaz ölçüde artmıştır. Bu da bilet fiyatlarına yansımış, böylelikle 20-40 yaş arası orta gelirli tiyatro seyircisinin, tiyatroyla arasını açmıştır. Küçük sahneler ve gruplar iş yapamaz hale gelmiştir. Bu nedenle de önemli sayıda alternatif tiyatro kapanmış, seyirci sayısı düşmüştür. Sinema Sektörü Gözden Çıkarılmıştır. Opera Ve Bale Kurumları mevcut siyasal eğilimlere göre şekillendirilerek, dönüştürülmeye çalışılmıştır. Hal böyleyken, TÜİK’in 2021, 2020, 2019 pandemi dönemi yıllarının verileri ve özellikle ülkemizde darbe girişiminin olduğu yıl olan 2016 yılı Sinema ve Gösteri Sanatları İstatistikleri kullanılarak yapılan analize göre; kültür sanat sektörü, darbe girişiminin yaşandığı yıldan çok daha vahim bir tablo ile karşı karşıyadır. Kültür -sanat sektörü pandemi bahaneleriyle adeta kurban edilmiştir.

SEKTÖRDE ADI DUYULMAMIŞ FİRMALARA DESTEK VERİLDİ

Koronavirüs salgınının beraberinde gelen kısmi ve tam kapanmalardan en çok hasar gören sektörlerden biri kültür-sanat sektörü olmuştur. Bu süreçte sektörün ne kadar kırılgan bir yapıda olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Covid-19 sırasında bazı özel tiyatrolara devlet ve belediyelerden maddi destekler sağlanmış ancak bu destekler günü kurtarmak adına acil ve geçici çözümler olmaktan öteye geçememiştir. Açıklanan desteklerin yetersizliği bir yana, camiada bilinmeyen ilk defa ortaya çıkan, boya, inşaat firmaları ve kuyumculuk faaliyeti gösteren başvuru sahiplerine destek verilmiştir.

15 TEMMUZ DÖNEMİNDE SİNEMA SEYİRCİSİ 4 KAT DAHA FAZLAYMIŞ

Türkiye genelinde sinema salonları sayıları ve koltuk sayılarında 2019’dan 2021 yılına doğru seyreden bir düşüş yaşanması dikkat çeken bir durum olmakla birlikte tablonun vahameti, sinema seyirci sayısında çok daha görünür haldedir. Sinema seyirci sayısı 2021 yılında, 2020 yılına göre %27,9 azalarak 12.418.777 kişi oldu. 2020 yılında sinema seyirci sayısı 17.226.952; 2019 yılında sinema seyirci sayısı 56.479.209’dur. Darbe girişiminin olduğu 2016 yılında ise sinema seyirci sayısı 55.260.600’dür. Rakamlar öyle gösteriyor ki; pandemi döneminin sinema seyircisi, darbe girişiminin gerçekleştiği 2016 yılından 4 kat daha azdır.

SİNEMA VERİLERİNDE YARI YARIYA DÜŞÜŞ

Gösterilen film sayısı 2021 yılında, 2020 yılına göre %2,0 artarak 26.483 oldu. 2020 yılında gösterilen film sayısı 25.960; 2019 yılında ise 68 386 olurken; darbe girişiminin olduğu 2016 yılında 53.443’tü. 2021 yılı ile 2016 yılının gösterilen film sayısı verileri karşılaştırıldığında neredeyse yarı yarıya bir fark olduğu görülmektedir. Verilerden anlaşılacağı üzere sinema sektörü son 3 yılda çok daha büyük bir darbe almıştır.

2016’DA 10 KAT FAZLA TİYATRO SEYİRCİSİ VARDI

Tiyatro seyirci sayısı 2020/21 sezonunda %84,1 azalarak 714.864 oldu. Tiyatro salonlarında oynanan eser sayısı geçen sezona göre %73,3 azalarak 1.665 oldu. 2019/20 sezonu için tiyatro seyirci sayısı 4.492.293, Tiyatro salonlarında oynanan eser sayısı 6.236’dır. 2018/19 sezonu için tiyatro seyirci sayısı 7.899.547, tiyatro salonlarında oynanan eser sayısı 9.796’dır. Darbe girişiminin olduğu 2016/17 sezonunda ise tiyatro seyirci sayısı 7.006.410’dur. Darbe girişiminin yaşandığı sezon, pandeminin devam ettiği 2020/21 sezonundan yaklaşık 10 kat daha fazla tiyatro seyircisi, tiyatro ile buluşturulmuştur.

15 TEMMUZ SEZONU OPERA VE BALE SEYİRCİSİ,PANDEMİ SEZONUNUN 20 KATI

Opera ve bale seyirci sayısı 2020/21 sezonunda, bir önceki sezona göre %94,5 azalarak 14.032 oldu. Bu sayı 2019/20 sezonunda 256.063 iken 2018/19 sezonunda 322.189’dur. Darbe girişiminin olduğu 2016/17 sezonunda opera ve bale seyirci sayısı 281.069’dur. Pandemi sezonu ile darbe girişimi sezonu karşılaştırıldığında arada adeta uçurum barındıran 20 katı bir fark olduğu rakamlarla sabittir.