30.09.2022

Gamze Akkuş İlgezdi: Kültür ve Turizm Bakanlığı 350 Bin Liralık Aracı 52 Bine Gözden Çıkardı

Sayıştay raporları yandaş firmalara kıyakları ortaya çıkarmaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sayıştay raporlarını inceledi ve denetime takılan usulsüzlükleri dile getirdi. Dr. Akkuş İlgezdi, “Yıldız Sarayı Müzesi onarımı için ihale verilen şirket ihale şartına göre aracı hibe etmesi gerekirken, iş bitiminde aracı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’ne teslim edilmedi. Yüklenici firmadan, piyasa değeri 350 bin lira olan araç için yaklaşık 52 bin lira istendi. Kültür Bakanlığı’nın bu kıyağı sayesinde yüklenici firma yaklaşık 300 bin lira kar etti. İhale verilen şirket Kültür Bakanlığı sayesinde haksız kazanç elde ettin ancak bu durum Sayıştay denetiminden kaçamadı” dedi.

350 BİN LİRALIK ARAÇ İÇİN 52 BİN LİRA İSTEDİLER!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, idareye hibe edilmesi gereken ancak teslim edilmeyen iki aracın ve iki adet hidrolik makaslı iskelenin olduğu, hibe yoluyla sahip olunan araçların ise envanter kayıtlarının yapılmadığı 2021 Sayıştay raporlarında tespit edildi. CHP’nin Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nde kayıp 2 araçtan biri Yıldız Sarayı Müzesi işi için taahhüt edilmiş ancak teslim edilmemiş. Bunun üzerine 11.08.2021 tarihli yazı ile yüklenici firmaya, sözleşmede belirtilen ve teslim edilmeyen piyasa değeri 350 bin lira olan araçla ilgili 51.750,00 TL yatırması bildirilmiş. İhaleyi alan firma hem taahhütlerini yerine getirmemiş hem de yaklaşık 300 lira kar etmiş! Her anlamda Kültür Bakanlığına yakışan ve yandaşı sevindiren bir alışveriş olmuş!” diye tepki gösterdi.

ARAÇLAR BAHÇEDE ÇÜRÜYOR

İdareye teslim edilen diğer araçların da kurumların ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmadığını ifade eden Dr. Akkuş İlgezdi, “İstanbul, Muğla ve Denizli’de olması gereken hibe araçların bazılarının Ankara’da Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bahçesinde bekletildiği Sayıştay raporu ile sabittir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, bahçede çürümeye terk edilen araçlarının, hesabını kim verecek? Devletin, devlet kurumlarınca zarara uğratılmasının hiçbir açıklaması olamaz” dedi.

SAYIŞTAY RAPORLARI KUŞA DÖNDÜ

Sayıştay tüm imkânsızlıklara rağmen işini yapmaya çalışıyor diyen Dr. Akkuş ilgezdi, “2021 Kültür ve Turizm Bakanlığı raporu 45 sayfa. Yanlış duymadınız sadece 45 sayfa. Sayıştay’ın kurumları didik didik denetlediği yıllardaki kalın raporların esamesi bile okunmuyor. Öyle usulsüzlükler yapılıyor ki, kuşa dönen denetim raporlarından bile kaçamıyorlar. Bizler de satır aralarından üzülerek öğreniyoruz. Yaşanan usulsüzlükler ortaya çıkmasın diye yapılan baskılara rağmen Sayıştay görevini yapmaya çalışıyor. Gerçekten baskı olmasa kim bilir ne kadar usulsüzlük ortaya çıkacak” diye konuştu.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler