16.06.2022

Gamze Akkuş İlgezdi: “Kaf Dağına da Gömseniz, Yasanın Utancını Gizleyemezsiniz”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, dün Meclis’te görüşülen sağlık çalışanlarının özlük haklarına yönelik yasa teklifine ilişkin yaptığı konuşmada, “Hastalar randevu alamıyor, iki ay önce oturdum, sistemden randevu almak için İstanbul'da her yeri aradım. Bir tek Şile'de randevu bulabildim, o da 15 gün sonrayaydı. Silivri'deki bir vatandaş Şile'deki doktoru görmek için 142 kilometre yol gidecek. Görmek diyorum, çünkü doktorun hastaya ayırabileceği süre sadece beş dakika olduğu için sadece görmekten ibaret” dedi.

BU TİYATRODA SENARYO KÖTÜ, OYUNCULAR DUYARSIZ

CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, sağlık çalışanlarının özlük haklarını düzenleyen yasaya ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Meclis’te görüşülen ve sağlık çalışanları üzerinde büyük hayal kırıklığı yaratan düzenlemeye ilişkin Akkuş İlgezdi, “Sağlıkçıların özlük haklarında düzenleme yapacağız diyerek aylardır oyaladığınız teklifin komisyon görüşmeleri bitti şimdi tiyatro Mecliste Genel Kurulda devam ediyor. Evet, âdeta bir tiyatro oynanıyor. Senaryo kötü, oyuncular duyarsız” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

KUYRUKLARI BİTİRDİNİZ AMA RANDEVU VERMEYEREK…

“Sağlık sisteminden bugün ne hasta memnun ne hekim memnun. ‘Kuyrukları bitirdik’ masalını anlatıyorsunuz, övünüyorsunuz, haklısınız; sistem üzerinden randevu vererek hastaları haftalarca, hatta aylarca evlerinde bekletiyorsunuz. Biz iktidarın niyetini iyi biliyoruz. Kaşıkla verip kepçeyle almakta usta olduğunuz için yaptığınız uyduruk iyileştirmeler daha sağlıkçıların cebine girmeden almanın bir yolunu bulursunuz.”

SİZİN DE CANINIZ ONLARA EMANET SADECE BİZİMKİ DEĞİL

20 yıllık AKP iktidarında mesleki itibarını ayaklar altına aldığına değinen Akkuş İlgezdi, “Sizin için çark dönsün de ne olursa olsun. Bugün sizin kurduğunuz Bilkent Şehir Hastanesinde malzeme eksikliğinden dolayı acil dışında beyin cerrahi ameliyatı yapılmıyor. Bunun neresi sağlıkta devrim? Bunun adı olsa olsa sağlıkta çöküş olur. Yeri gelip canınızı emanet ettiğiniz, ocağına düştüğünüz insanların aslında aklıyla alay ediyorsunuz. Bu utanılacak düzenlemeyi "teklif" diye önümüze getirenlere sesleniyorum. Sizin de canınız onlara emanet, sadece bizimki değil. Bu insanlara reva gördüğünüz yasa teklifi bu mu?” diye konuştu.

OLAN YİNE VATANDAŞA OLACAK

Kamusal sağlık politikalarını bir kenara bırakıp piyasalaşmış sağlık sisteminde ısrar ettiğiniz sürece, hekimlerimizin maaşlarını yoksulluk sınırının üstüne çıkarmadığınız ve şiddetten arındırılmış, insani çalışma koşulları yaratmadığınız sürece ne ezen ne ezilen, insanca, hakça bir düzen yaratmadığınız sürece; bu ülkenin kıymetli değerleri, hekimleri, sağlık emekçileri başka ülkelere insanca yaşam arayışıyla gitmeye devam edecekler. 20 yıldır olduğu gibi olan yine vatandaşa olacak.

7 AY ÖNCE VERDİKLERİNİ GERİ ALMIŞLAR

Teklifin yalnızca hekim ve diş hekimlerini kapsadığını, tüm sağlık çalışanlarını içermediği için de eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çeken Akkuş İlgezdi, “Bu düzenlemede pratisyen hekim emekli aylığındaki artış 3.050 lira iken aralık ayında bugün 1.600 liraya, uzman hekim emekli aylığındaki artışın 3.400 liradan 2.100 liraya düştü. Aralık ayında pratisyen hekimlerin ek ödemesi yeni düzenlemede 9 bin liradan 5 bine gerilemiş durumda. Biz buradan şunu anlıyoruz ki aralıktaki teklifin sağlık çalışanlarına fazla olduğunu düşündünüz” dedi. CHP’li Akkuş İlgezdi, Genel Kurul’a getirilen teklifin maddelerini ise şöyle eleştirdi:

DÖNER SERMAYE BÜTÇELERİ BORÇ BATAĞINDA

“İyileştirme için yalnız ek ödemeyi esas almakta; oysa sağlık çalışanlarının refah düzeyini artıracak olan yaklaşım, temel ücretlerin artırılması olmalıdır. 5'nci maddede ek ödeme inceleme heyetleri oluşturmuşsunuz ancak denetim yetkisi olan bu heyetlerin kimlerden oluştuğu belli değil. 6'ncı maddede performansa dayalı ek ödeme ön plana çıkarılmış; bu da üniversite hocaları arasında gelir getiren ve getirmeyen ayrımını yaratıyor. Klinisyen olmayan hocalar adına kayda değer bir artış olmuyor. Bu durum da tıp fakültelerinde eğitimin daha geri gitmesi vesile olacaktır. Kamu hastanelerinde döner sermaye bütçeleri borç batağına gömülmüş, sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.”

SAĞLIK BAKANINA SESLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Kocaya seslenen Akkuş İlgezdi, “Neden hekimlerin temel maaşlarında artış yapmaktan çekiniyorsunuz? Hekimlerden daha kısa sürede kamuda görev yapmış, daha az riskler almış ve daha düşük bir eğitimden gelen, hükûmetinize bağlı bürokratlara yüksek maaşları belli kademelerde veriyorsunuz ama sağlık çalışanlarını görmüyorsunuz. Sağlık çalışanlarının temel ücretlerindeki yüksek artışı yapmak yerine süreklilik göstermediği ve eşitsiz olduğu bilinen döner sermaye bütçesinden ödemesini yapıyorsunuz, düzenlemeye çalışıyorsunuz” diye konuştu.

SAĞLIKÇILAR, YAŞATTIKLARINIZIN HESABINI SANDIKTA SORACAK”

2012’de 59 doktor yurtdışına gitmişken 2022’nin ilk beş ayında bine yakın doktor yurt dışına çıktığına dikkat çeken Akkuş İlgezdi, “Bu yasa ‘Ben liyakatli ellerden çıkmadım’ diye bas bas bağırıyor. Bu yasa ‘Benim sağlık çalışanlarına bir faydam yok’ diye bas bas bağırıyor. Bu yasa ‘Ben sağlık çalışanlarının karnını doyurama’ diye bas bas bağırıyor. Bu yasayı Kafdağı'na da gömseniz verdiği utancı gizleyemezsiniz. Unutmayın ki sağlık çalışanları yaşattıklarınızın hesabını sandıkta soracaktır” diyerek sözlerini tamamladı.