18.09.2022

Gamze Akkuş İlgezdi: “Çocuklarımızı Hem Bilime Hem Gıdaya Doyuracağız”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “Sağlıklı yemek her çocuğun hakkıdır. Bu temel hak için bile yardım kampanyaları düzenleniyorsa o ülkede çocuklar yatağa aç giriyor demektir. Çocuklarımız okulda aç karınla ders dinliyor. Sosyal devlet olduğunu iddia eden AKP iktidarı ise Türkiye çağ atlıyor, şaha kalkıyor masalını okumaya devam ediyor. Sağlıklı bir nesil, hem gıdaya hem de bilime aç bırakılmamalı. CHP iktidarında verdiğimiz sözlerden biri de çocuklarımıza sağlıklı beslenme olanağı sağlayacağımızın sözüdür. Çocuk yoksulluğunu bitirecek olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin sosyal politikaları ve sosyal devlet anlayışı olacaktır” dedi.

ÇOCUK YOKSULLUĞUNUN ACI TABLOSU

TÜİK rakamlarına göre; 30 Avrupa ülkesi arasında en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip iki ülke Türkiye ve Romanya’dır. Şiddetli yoksulluk yaşayan 16 yaş altı çocukların sayısı 6 milyon 500 bine ulaştı. Türkiye’de yaşayan çocukların dörtte biri çok düşük kilolu, dörtte üçü ise kansızlıkla mücadele ediyor. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2021 verilerine göre ise gelir kayıplarından dolayı her dört çocuklu aileden biri, bir gün veya daha uzun süre gıdasız kaldı.

CHP’NİN SAĞLIK FORUMU’NDA KONUŞULMUŞTU

Rakamlar çocukların beslenemediğini ortaya koyarken CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 5 Mart 2022’de düzenlemiş olduğu Türkiye Sağlık Forumu toplantısının sonuç bildirgesinde yer alan ‘okullarda öğrencilere sağlıklı beslenme olanağı sağlayacağız’ maddesini hatırlattı ve şunları söyledi:

“KEMAL AMCALARI”NDAN, ÇOCUKLARA SAĞLIKLI BESLENME OLANAĞI SÖZÜ

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak; alanında uzman hocalarımız, sağlık emekçilerimiz ve mesleki birliklerimiz ile birlikte 5 Mart 2022’de Türkiye Sağlık Forumu düzenlemiştik. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarının sağlık alanında neler yapacağı ise düzenlediğimiz bu forumun sonuç bildirgesinde yer almıştır. Orada da beyan ettiğimiz gibi ‘Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, artmakta olan çocuk yoksulluğu ve gıda krizinin, öğrencilerdeki fiziksel ve ruhsal etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla okullarda öğrencilere sağlıklı beslenme olanağı sağlayacağız.’ Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi, CHP iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek, hiçbir çocuğumuz öğün atlamayacak. Çocuklarımızın değimiyle ‘Kemal Amcaları’ sayesinde, okulunda yemek ücretini değil derslerini düşünecekler. Çocuklarımızı hem bilime hem de gıdaya doyuracağız. Çünkü sağlıklı bir nesil hem gıdaya hem de bilime aç bırakılmamalı.

BESLENME ÇANTALARI BOMBOŞ

Ailelerin, çocuklarının beslenme çantalarına hiçbir şey koyamadığına dikkat çeken Akkuş İlgezdi, “Bizim zamanımızda annelerimiz okula giderken bize beslenme çantası yapardı. Okulda öğrencilere ücretsiz yemek imkânı sağlanmadığı için bu uygulama hala birçok okulda devam etmektedir. Ancak tek bir farkla, artık o beslenme çantaları ne yazık ki doldurulamıyor. Evlerde tencere kaynamıyor, buzdolapları tam takır, beslenme çantasına girecek hiçbir şey yok. Yapılan araştırmalara göre çocuklarımız okula aç gidiyor ve aç karna ders dinliyor. Bu durum hem çocuklarımızın büyümesine ve gelişmesine engel olurken hem de odaklanamadıkları için eğitim seviyelerini düşürüyor” dedi.

ÇOCUK YOKSULLUĞUNA SOSYAL YARDIMLAR BİLE YETMİYOR

Avrupa Ülkelerindeki Çocuk Yoksulluğu istatistiklerine de dikkat çeken Akkuş İlgezdi, “Avrupa Birliği’nin Eurostat veri tabanına göre; sosyal yardımlarla çocuk yoksulluğunu azaltmada en başarılı ülke Finlandiya, en başarısız ülke ise Türkiye’dir. 1. Sıradaki Finlandiya’da sosyal yardımlardan önce çocuk yoksulluğu 31,8 iken sosyal yardımlarla 10,2’ye düşürülmüştür. Finlandiya’nın sosyal yardımlarla yoksulluğu azaltma oranı 67,9 olmuştur. Türkiye’de çocuk yoksulluğu, sosyal yardımlardan önce 41,6 iken sosyal yardımlarla bile sadece 33.0’a düşürülmüştür. Türkiye’nin sosyal yardımlarla yoksulluğu azaltma oranı 20,7 ile ne yazık ki 34 ülke arasından sonuncu olmuştur. Ekonomik anlamda büyük sıkıntılar çeken, büyük bir ekonomik kriz ve çöküş yaşayan Yunanistan’da dahi çocuk yoksulluğu, sosyal yardımlardan önce 36.0 iken sosyal yardımlarla 24.5’e düşürülmüştür. Batmaktan olan Yunanistan’ın bile yoksulluğunu azaltma oranı 31.9 ile bizden çok daha ileridir” dedi.

AİLELER ÇOCUKLARINI BESLEYEMİYOR, TOK TUTUYOR

Çocukların sağlıklı büyümeleri ve gelişmeleri için düzenli olarak et, süt, sebze ve meyve tüketmesi gerektiğine değinen Akkuş İlgezdi, “Aileler 0-3 yaş çocuklarına hazır çorba, şekerli su, pirinç lapası veriyor. Bu besinler küçük yaş grupları için yeterli besinler değil. Çocuklar beslemiş olmuyor, sadece tok kalmaları sağlanıyor. Hanelerin yüzde 38.7’sinde neredeyse her gün öğün atlanıyor” dedi.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler