09.07.2022

Gamze Akkuş İlgezdi: “Atatürk Düşmanlarının Kitapları Serbest“

KÜLTÜR BAKANLIĞI PULİTZER ÖDÜLLÜ KİTABI YASAKLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığının 1983 Pulitzer Ödülü sahibi Alice Walker’ınsiyahi bir kadının erkek egemen bir dünyada yaşadığı baskı ve zulümleri anlatan Renklerden Moru kitabı “okuyucuların şikayeti” iddiası ile Halk Kütüphanelerinden kaldırıldığını ortaya koyarak, “Pulitzer ödüllü bir kitap objektif tarafı olmayan bir gerekçe ile yasaklandı. Yayın kurulu tarafından alınması gereken bir karar, bürokratların keyfi tutumu ile alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı yasakçı, sansürcü tavrını devam ettiriyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, tüm kütüphane müdür ve yetkililerine yollanan yazı ile hakkında mahkeme kararı olmayan, Kültür Ve Turizm Bakanlığı Yayın Seçme Yönetmeliği’ne göre, “Yayın Seçme Kurulu” nunyetkisinde olan bir kitabın okuyucuya ulaşmasını engelleyecek bir karara imza atıldığını Meclis gündemine taşıdı.

SİYAHİ BİR KADININ MÜCADELESİNDEN NEDEN RAHATSIZ OLUYORSUNUZ?

CHP’li Akkuş İlgezdi, “Tüm kütüphanelere gönderilen yazı ile siyahi bir kadının erkek egemen bir dünyada yaşadığı baskı ve zulümleri anlatan Renklerden Moru kitabı Halk Kütüphanelerinden kaldırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bir siyah kadının yaşadığı baskının anlatıldığı, yaşam mücadelesinden neden korkuyor?” diyerek, keyfi sansür kararına tepki gösterdi.

ATATÜRK DÜŞMANLARININ KİTAPLARI SERBEST

Kütüphanelerde Atatürk ve Milli Mücadele aleyhinde yazılmış ve okuyucular tarafından ciddi şekilde tepki gösterilen kitapların halen yer aldığını hatırlatan Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “‘okuyuculardan gelen şikayet’ Atatürk ve Milli Mücadele düşmanlığı yapılan kitaplar için geçerli değil midir?” diye sordu.

DİĞER PULİTZER ÖDÜLLÜ KİTAPLAR DA YASAKLANACAK MI?

“Ernest Hemingway’in Yaşlı Adam ve Deniz’i, HarperLee’nin Amerika’nın güneyinde yaşanan ırkçılığı ve eşitsizliği bir çocuğun gözünden anlattığı Bülbülü Öldürmek’i, John Steinbeck’in açlık, sefalet ve zorbalık yüzünden evlerini terk edip yollara düşmek zorunda kalan binlerce işçi ailesini anlattığı Gazap Üzümleri kitapları gibi Halk kütüphanelerinde Pulitzer ödüllü birçok kitap bulunuyor. Bunları da mı yasaklayacaksınız? Yasaklama kriteri hak mücadelesini merkeze alan kitaplar mıdır?” dedi.

MEVZUAT AÇIK: DEĞERLENDİRME KURULDA

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Yayın Seçme Yönetmeliği’ne göre, “Yayın Seçme Kurulu, Bakanlığa bağlı olarak hizmet veren halk ve çocuk kütüphaneleri için okuyucu gereksinimlerini ve kütüphanelerden gelen istekleri göz önüne alarak satın alma, bağış, değişim ve benzeri yollarla sağlanacak yayınların değerlendirilmesini ve seçimini, yapar” dendiğini hatırlatan Akkuş İlgezdi, “Buna rağmen bir kurul kararı olmaksızın bakanlık yetkilileri bir kitabı ‘okuyuculardan gelen şikayet’ gibi hiçbir objektif tarafı olmayan gerekçe ile yasakladı. Bu işlemi yapanlar hakkında soruşturma açılmalıdır” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemi ile soru önergesi de veren Gamze Akkuş İlgezdi,

“- Alice Walker’ın Renklerden Moru kitabının kütüphanelerde kullanıcılara verilmesini kim, hangi yasal mevzuata dayanarak yasaklatmıştır?

- Bu kitap hakkında verilmiş bir mahkeme kararı var mıdır?

- Kitabın yasaklanmasının nedeni siyahi bir kadının yaşadıkları ve yaşam mücadelesi midir?

- Pulitzer ödüllü bir kitap hangi gerekçe ile yasaklanmıştır?

- ‘Okuyuculardan gelen şikayet’ gerekçesi ile bu güne kadar kaç kitap yasaklanmış, kullanıcılara verilmesi engellenmiştir?

- ‘Okuyuculardan gelen şikayet’ Atatürk ve Milli Mücadele düşmanlığı yapılan kitaplar için geçerli değil midir?

- Pulitzer ödüllü, Amerika’nın güneyinde yaşanan ırkçılığı ve eşitsizliği bir çocuğun gözünden anlatan Bülbülü Öldürmek ile açlık, sefalet ve zorbalık yüzünden evlerini terk edip yollara düşmek zorunda kalan binlerce işçi ailesinin anlatıldığı Gazap Üzümleri gibi kitaplar da yasaklanacak mıdır?

- Yasaklama kriteri hak mücadelesini merkeze alan kitaplar mıdır?

- Kitapların değerlendirmesini yapması gereken Kurul neden toplanmamaktadır?” sorularına yanıt aradı.