30.12.2022

Gamze Akkuş İlgezdi: “AKP’nin Çiftliği TRT; Küçüleceğiz Dediler, Sınavsız 4 Bin Personel Aldılar”

Sayıştay tarafından hazırlanan 2021 KİT raporlarına göre, 4 bine yakın yeni personel, TRT’ye sınavsız bir şekilde yerleştirildi. Şehit yakını, gazi ve engelli alımı ise sadece 28 kişi ile sınırlı kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “Sanki binlerce gencimiz KPSS ile atama beklemiyormuş gibi 4 bine yakın personel sınavsız bir şekilde, TRT’nin yandaşlığına yandaşlık katmak adına göreve başlatıldı. Şehit ve gazi yakınlarını, engelli vatandaşlarımızı hiçe sayıp devletin televizyonuna yandaşlarını dolduran saray iktidarı bir kez daha ayrımcılığın kitabını yazmış oldu” dedi.

TRT USULSÜZLÜKLERİ SAYIŞTAY RAPORLARINDA…

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Sayıştay’ın raporlarına yansıyan TRT atamalarındaki usulsüzlüklere dikkat çekti ve şunları söyledi:

BUNUN ADI KUL HAKKI DEĞİL DE NEDİR?

“Devlet kurumu olarak KPSS ile eleman istihdam etmesi gereken TRT, hiçbir kriteri açıklanmayan dışarıdan alım yöntemleri ile 2020, 2021 ve 2022 yılında 3 bin 500 personel almıştır. Kendi icat ettiği "TRT Yetenek" ve "TRT Talent" denen hiçbir nesnelliği olmayan sistem ile de 3 yılda 500’ün üzerinde personel istihdam etmiştir. 3 yıl içinde 4 bin yeni personel devletin resmi sınav sisteminin hiçbir aşamasından geçmeden TRT'ye yerleştirilmiştir. Bu usulsüz atamalar, iletişim fakültelerinden mezun olan, yıllarca KPSS'ye hazırlanıp kadro bekleyen on binlerce pırıl pırıl gencimize büyük bir haksızlık ve saygısızlıktır, kul hakkı yemektir.”

KAMU YAYINCILIĞINA AYRILAN PARA DIŞ YAPIMLARA

CHP’li Dr. Akkuş İlgezdi TRT’de 8 binin üzerinde personelin görev yaptığını vurgulayarak, “TRT'de yayınlanan her 10 programdan 8'i dış yapım. Bu yapımların büyük kısmı da aynı şirketlere yaptırılıyor. Bazıları ise iç yapım olarak başlamış sonra dış yapıma dönüştürülmüş. Bu bir hortumlama ve yandaş kayırma sistemi değil de nedir? Yüzlerce yeni personel alıp niye programları dışarı yaptırıyorsunuz? Deneyimli TRT personeline layık gördüğünüz tek görev kamu spotu hazırlamak mı?” açıklamasını yaptı.

DEVLET KANALI MI AKTV Mİ?

Sayıştay raporlarına göre TRT’nin tüm alım kalemlerinin yüzde 82,5’inin dış yapımlara ayrıldığını ifade eden Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “Anayasa ve yasalara göre kamusal yayıncılık yapması gereken devletin kanalı TRT, AKTV’ye dönüşürken, milyarlarca lira da yandaş şirketlere aktarılıyor” dedi.

TRT, CHP’NİN MARKAJINDA

Dr. Akkuş İlgezdi TRT’yi yakından takip ettiklerini hatırlatarak, “Sanki bu ülkedeki tek siyasi parti AKP’ymiş, tek ittifak Cumhur İttifakıymış gibi, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan TRT’nin yandaş yöneticileri bilsinler ki; CHP iktidarında TRT, halkın kanalı olacak. Muhalefeti dayanaksız iddialarla eleştirmeye yemin etmiş konuklarla hazırlanan programlara, milyonlarca bütçeler yatıran saray iktidarından TRT’yi kurtaracağız.”


Gündem'den Öne Çıkan Haberler