02.03.2022

Gamze Akkuş İlgezdi: AKP ve MHP 'Taşerona Kadro’yu Engelledi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, çeşitli bahanelerde taşeron kalan işçilerin kadroya geçirilmeleri için verdiği kanun teklifi AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi TBMM Genel kurulunda kadroya geçirilmeyen, KİT’lerde, özel bütçeli kamu kuruluşlarında, kanunla kurulmuş birlik ve kooperatiflerde, bakanlık ve kurumlarda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını talep ederek, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu taşerona kadro sözü verdikten yıllar sonra iktidarınız taşeron işçilerini sınırlı olarak 4/D ya da belediye şirketleri üzerinden ucube bir sistemde kadroya geçirdi. Çalışma yaşamının büyük bir utanç kaynağı olan taşeron uygulaması ne yazık ki devam ediyor, işçiler hâlâ modern köle olarak çalıştırılıyorlar” diye konuştu.

Cumhur İttifakı 1 milyona yakın taşeronu reddetti

CHP’li Akkuş İlgezdi’nin 1 milyona yakın taşeron emekçisinin sabırsızlıkla beklediği kapsama alınmayan taşeronların kadroya geçirilmesi yasa teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşülerek, AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

Taşeron işçilerin merakla bekledikleri düzenleme için iktidarın böyle bir iradesinin olmadığının altını çizen Gamze Akkuş İlgezdi, “Devlet garantili yol, köprü, havalimanlarına aktardığınız bütçenin çok az bir kısmını aktarsaydınız bu sorun çoktan çözülmüştü ama sorunu çözmek için halktan, işçiden, emekten yana irade gerekir; o da sizlerde yok, hiç olmadı da” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, taşeron işçiler için çağrı yaparak, “Her seçim öncesi vaatte bulundunuz, toplumun tüm katmanlarında olduğu gibi burada da taşeron işçileri böldünüz, kimine kadro verirken kimine söz verdiniz ama yine o sözleri tutmadınız; bunu da elinizi, yüzünüze, gözünüze bulaştırdınız. Her fırsatta itilen kakılan, asgari ücret alıp oraya buraya koşturulan, ihtiyaç olmadığında kolayca gözden çıkarılan, köle gibi çalıştırılıp hakları verilmeyen, emek piyasasının başaktörü olan bu insanlar size sesleniyor, bu sese kulak verin” diye konuştu.

MR ve tomografide uzmanlaşmış radyoloji teknisyenleri ve teknikerleri, radyoloji sekreterleri, laborantlar, kimyagerler, bilgi işlemciler, kiralık araçların şoförleri, ihtiyaç hâlinde farklı işlerde joker olarak çalışan işçilerin halen kadroya geçirilmediklerini hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi “Kadroya geçirilmeyenlerin birçoğu pandeminin kahramanları. Hiç mi yüreğiniz sızlamıyor? Her türlü riski göze alarak insan sağlığını önceleyen emekçilere bu mudur reva olan?” diye sordu.