25.11.2021

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: DOLAR YÜZÜNDEN SAĞLIK BÜTÇESİ YÜZDE 25 ERİDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Sağlık Bakanlığının 116 milyar liralık bütçesinin açıklandığında 12 milyar dolara denk geldiğini belirterek, “ Kur artışından dolayı Bakanlığın bütçesi bugün 9 milyar dolara geriledi. Böylece bakanlık bütçesi de 1 ayda yüzde 25 eridi! Aslında daha baştan açık verdi ve hükmünü yitirdi. Bugün döviz kuru halk sağlığını yutan kara deliğe dönüştü” dedi.

Koruyucu sağlığa aylık 28 lira bütçe!

CHP’li Akkuş İlgezdi Sağlık Bakanlığı bütçesinde şifa olacak bir tablo da görmediğinin altını çizerek, “Koruyucu Sağlık Programına ayrılan bütçe bu yıl için yaklaşık 39 milyar lira verilmiş. 10 milyar lira olan personel ve SGK gideri çıkarıldığında ne acı ki koruyucu sağlık için kişi başına aylık 28 lira düşüyor. Bir grip aşısı 117 lirayken bu parayla halk sağlığını korumak mümkün mü sayın Bakan?” diye sordu.

Büyük bir ilaç krizinin de kapıda olduğunu kaydeden Akkuş İlgezdi, “Bakın Diyarbakır’dan bir anne aradı. Ensefalit hastası olan ve nöbet geçiren çocuğu için CLOBIUM 10 ilacını bulamadığını, sesi titreyerek anlattı” diyerek her geçen gün başka bir ilacın piyasada olmadığını ortaya koydu.

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi sağlıkta şiddeti önlemek için yeterli çalışma yapılmadığını vurgulayarak, “Ne yazık ki şiddeti önleme yasası da algıyı yönetmekten ileri gitmedi. Geçtiğimiz yıl yaşanan 12 bin sağlıkçıya şiddet vakası bunun en acı kanıtıdır” diye konuştu.

Sorunların temeli sağlıkta dönüşüm

Sağlıkçıların yaşadığı sorunların teleminde sağlıkta dönüşüm sistemi olduğunu belirten Akkuş İlgezdi, “Sağlıkçıların yaşadığı sadece fiziki şiddet değil. Getirdiğiniz sağlıkta dönüşüm sisteminin kendisi de bir psikolojik şiddet unsurudur. Hekimleri parça başı iş yapar gibi 5 dakikada hasta bakmaya zorlamak hasta ve hekim ilişkisini zedeler. Meslek onurunu hiçe sayan “hızlandırılmış muayene” uygulamasının acilen geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi sözlerini “bu bütçe;

Hem genel bütçeden ayrılan payın düşüklüğü hem de özel sektörden mal ve hizmet alımı için harcanacak olması nedeniyle hayal kırıklığıdır.

Atama bekleyen sağlık çalışanlarına bir istihdam imkanı sunmaktan uzaktır.

Pandemide özveriyle çalışan sağlık emekçilerinin refah düzeylerinde bir artış sağlama hedefinden de yoksundur” diyerek bitirdi.