15.06.2022

Fethi Açıkel: Erdoğan “Yurtlara Öğrenci Arıyoruz” Diyerek Gençlerle Alay Ediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "KYK yurtları boş. KYK yurtlarına öğrenci arıyoruz” açıklamasını TBMM gündemine taşıdı.

Genel Başkan Yardımcısı Açıkel, Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, Türkiye’de yaşanan KYK yurtlarının yetersizliğinden kaynaklanan öğrencilerin barınma krizine dikkat çekerek, mevcut KYK yurtlarının öğrencilerin sadece %20’sine yettiğini söyledi.

CHP’li Açıkel’in verdiği soru önergesiyle ilgili değerlendirmesi şu şekilde:

“Büyükşehirler başta olmak üzere, Türkiye'nin bütün şehirlerinde üniversite öğrencilerinin ciddi bir barınma krizi ile karşı karşıya oldukları bir süreç yaşanıyor. Kamunun gerekli yatırımları yapmaması yüzünden büyüyen barınma krizi, tüm şehirlerde artan astronomik kiralar ve özel yurt fiyatları nedeniyle daha da derinleşmiş bir durumda. AKP, 20 yıldır iktidarda olmasına rağmen öğrencilerin yurt sorununu çözmedi ve 20 yılın sonunda, öğrencilerin barınma haklarından mahrum kalmasına ve eğitim haklarının sekteye uğramasına neden oldu.

Lisans ve Ön Lisans düzeyinde örgün eğitimde toplam 3 milyon 800 bin civarında öğrenci olmasına rağmen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının toplam kapasitesi sadece 750 bin kişi civarında. Yani bu haliyle KYK yurtları, öğrencilerin sadece yüzde 20'sini karşılayabiliyor. Oysa yurt kapasitesinin en az 2.5 milyon öğrencimize yetecek şekilde hazırlanması gerekiyordu. Gerekli yurt inşaatları yapılmadı, kamu kaynakları israf ve rant projelerine akıtıldı, saray çevresinde kümelenen oligarklara adeta tahsis edildi. Milyonlarca öğrencimizin barınma, beslenme ve eğitim ihtiyaçlarını sağlamak için gerekli yatırımlar ise yapılmadı.

Çok yüksek bir enflasyon ve hayat pahalılığı ile boğuşan aileler için, şehir dışında bir üniversite öğrencisi okutmanın maliyetini karşılayabilmek neredeyse imkansız bir noktaya geldi. Önümüzdeki hafta yapılacak Yüksek Öğretim Kurumları Sınavında (YKS), ailelerin ve gençlerimizin gündeminde üniversite kazanmak kadar sonrasındaki barınma, beslenme, eğitim ve hatta ulaşım maliyetleri de var.

Pek çok emekçi aile, üniversite için büyükşehirlere çocuklarını gönderme imkanından yoksun hale düştü ve bu durum öğrencilerin hayat tercihlerini de maalesef doğrudan etkileyecek. Özellikle KYK yurtlarının kapasite yetersizliğinin daha fazla yaşandığı büyükşehirlerde, ev kirası ya da özel yurt masraflarını karşılayamayacak gençler, tercihlerini tamamen değiştirmek ya da okurken tam zamanlı çalışmak durumuna düşerek maalesef eğitimden kopmak zorunda kalacaktır.

Öte yandan, gençler hayat pahalılığı yüzünden, yeterli ve kaliteli beslenme imkanlarından da mahrum kalmaktadır. Bu yaşanan barınma ve beslenme krizi, devletin sosyal devlet olma niteliğinden AKP iktidarı boyunca adım adım uzaklaştırılmasının bir sonucudur.

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği gibi, iktidara geldiğimizde bir yıl içinde tüm gençlerin yurt sorununu çözeceğiz. Gençlerimizi hak ettikleri koşullarda barınacakları güvenli ve nitelikli yurtlara kavuşturacağız. Gençlerin yirmi yılda çözülmeyen barınma, beslenme ve teknolojik altyapı sorunlarını, bir yıl içerisinde çözeceğiz.”

-Soru Önergesi-

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından, Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 14.06.2022

Prof. Dr. Fethi Açıkel

İstanbul Milletvekili

Türkiye’de yaşam şartları ve koşullarının giderek ağırlaşması üniversite eğitimi alan gençlerin gündelik yaşamını da olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Gençler her gün hayat pahalılığı, kitap ve eğitim materyali eksikliği, beslenme ve barınma sorunlarıyla boğuşmaktadır. Özellikle de büyükşehirlerde okuyan öğrenciler için 20 yıllık AKP hükümetlerinin yetersiz yatırımları nedeniyle Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların kontenjanları yetersiz kalmaktadır. Başvuruda bulunmasına rağmen, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda yer bulamayan üniversite öğrencileri, fahiş fiyatlardan ev kiralamak ya da daha yüksek maliyetlere katlanarak özel yurtlara yönelmek zorunda kalmaktadır. Aileler ve gençler için bu durum, ciddi bir imkansızlığa ve krize dönüşmüş durumdadır. Yoksullaşan ve reel gelirini kaybeden aileler, üniversite kazanan çocuklarının üniversite kazanmalarına sevinemez bir duruma gelmiştir. Minimum şartlarda dahi şehir dışında üniversite öğrencisi okutmanın aylık maliyeti 3 bin 500 TL’yi aşmış durumdadır.

Gelinen noktada, gençlerin en temel hakkı olan eğitim ve barınma hakları konusunda büyük gerilemeler yaşanmaktadır. Aileler, Türkiye tarihinin en yüksek enflasyon ve pahalılık koşullarında çocuklarının eğitim ve barınma maliyetlerini karşılayamadığı için, çocuklarını daha iyi bir gelecek için yıllarca emek harcadıkları üniversiteye gönderemez duruma gelmiştir ve eğitimden kopuşun arttığı bir süreç yaşanmaktadır. Gençlerimiz ve aileleri, eğitimden kopma yada fahiş kira ve geçim masraflarının altında ezilme ikilemine sıkıştırılmaktadır.

2022 yılı itibariyle, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre örgün eğitim olarak yüksek öğretime kayıtlı olan 3 milyon 800 bin civarında öğrenci bulunduğu hesaplanmaktadır. Buna karşın KYK’ya bağlı olan yurtlarda ülke genelindeki kapasitenin 700 bin kişi ile 750 bin kişi arasında olduğu anlaşılmaktadır. Yani KYK Yurt kapasitesinin, öğrenci sayısının %25’sine dahi yetmediği görülmektedir. Veriler bu şekildeyken, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın "KYK yurtları boş. KYK yurtlarına öğrenci arıyoruz.” şeklinde bir beyanatı olmuştur. Milyonlarca gencimiz ve ailesi, barınma konusunda sıkıntı yaşarken yapılan bu açıklama, gençlerde, ailelerinde ve kamuoyunda büyük hayal kırıklığına neden olmuştur.

Bu bağlamda;

1-) Haziran 2022 itibariyle, Türkiye genelinde KYK Genel Müdürlüğüne bağlı kaç adet yurt vardır, bu yurtların toplam kontenjanı nedir?

2-) Kovid-19 Pandemi kısıtlamalarının kalkmasının akabinde, Eylül 2021-2022 döneminde KYK yurtlarına yapılan başvuru sayısı nedir? Başvurular sonrasında yerleştirme oranı ne olmuştur?

3-) Örgün eğitim olarak yüksek öğretime kayıtlı olan 3 milyon 800 bin olan öğrenci sayısının ancak %20’sine yeten KYK Yurt kapasitesinin, artırılması ile ilgili olarak bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?

4-) Şu an yapımı/inşaatı devam eden KYK’ya bağlı öğrenci yurdu var mıdır? Varsa kaç yurt inşaat aşamasındadır, bu yurtların ne zaman hizmete girmesi planlanmaktadır? Bu yurtlarla birlikte Türkiye geneli toplam KYK öğrenci yurdu kapasitesi kaç olacaktır?

5-) İl bazlı olarak KYK Yurtlarının kontenjan bilgileri ve doluluk istatistikleri nedir?

6-) Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği, “KYK Yurtlarında kontenjan boşluğu” yaşanan iller ve bu illerde bulunan KYK Yurtlarının listesi nedir?"