20.05.2024

Erhan Adem: “Usanmadınız Mı Bu Milleti Oyalamaktan, Kandırmaktan?"

Tarım Bakanı Yumaklı'nın "3 Yıl İçinde İthalatı Bitireceğiz" Açıklamasına CHP"den sert tepki: "Biz çok duyduk bu 'bitireceğiz' hikâyelerini. Usanmadınız mı bu milleti oyalamaktan, kandırmaktan?"

Cumhuriyet Halk Partisi Tarım ve Orman Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'nın 3 yıl içinde et ithalatını bitireceği yönündeki açıklamasına sert tepki gösterdi. Erhan Adem, "Biz çok duyduk bu 'bitireceğiz' hikayelerini. Usanmadınız mı bu milleti oyalamaktan, kandırmaktan?" dedi. AKP hükümetlerinin et ithalatı konusundaki samimiyetsizliğine dikkat çeken Adem, şunları kaydetti:

"Her seferinde 'İthalat çözüm değil, ithalatı bitireceğiz' dediler ancak ithalatı bitirmek yerine daha da arttırdılar. Ülke hayvancılığını bitirme noktasına getirdiler, Türkiye hayvancılık sektörü tamamen dışa bağımlı hale geldi.

AKP döneminde ilk saman ithalatı yapıldı, ilk kez kurbanlık hayvanlar dahi ithal edildi. 2010'da 'Hayvan sayımı yaptırdık, ithalata gerek yok' diyen Bakan Eker, birkaç ay sonra hayvan ithalatına imza attı. 2015'te Bakanlığın 'Hayvancılıkta ithalatın çözüm olmadığını' açıkladığı belgeye rağmen, her yıl ithalat arttı.

'Et ithalatında üretici mağduriyetine asla müsaade edilmeyecek' diyen Faruk Çelik ve '3 yıl içinde et ithal etmeyen ülke haline geleceğiz' açıklaması yapan Fakıbaba dönemlerinde de üretici ve tüketicinin mağduriyeti sürdü. 2018'de Cumhuriyet tarihinin hayvan ithalatı rekoru kırıldı. Bekir Pakdemirli '2021'de et ithalatı bitecek' demişti ama 2024'teyiz, halen ithalat sürüyor. 2023'te Vahit Kirişçi 'Normalleşme dönemi bekliyoruz, kırmızı et ithalatıyla mücadele edeceğiz' açıklaması yaptı ancak normalleşme yok.

Yumaklı da seleflerine uyup ithalatı bitireceğiz diyor. AKP bakanları, yıllardır 'biteceğiz' yalanlarıyla halkı oyalarken, ithalata para akıttı. Çiftçi üretimden vazgeçiyor, et tüketemeyen halk zararlı çıkıyor. Türk Irkı İnek ve Anadolu Esmer projeleri rafa kalktı, daimi ithalatçı olduk. Her ithalat hayvancılığı ve tarımı bitiriyor. Hükümetten son bir kez daha samimi olmalarını, boş vaatler ve yalandan ibaret açıklamalarla halkı oyalamak yerine, somut adımlar atarak çiftçinin ve üreticinin gerçek sorunlarına eğilmelerini bekliyoruz. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi, üretimin her aşamasında verilen desteklerin artırılması ve kayıt dışılıkla mücadele edilerek hayvancılık sektörünün önündeki engellerin kaldırılması şarttır. Aksi takdirde ülkemiz daimi bir ithalatçı konumuna mahkum olmaya devam edecek, ne üretici ne de tüketici kazanamayacaktır. Milletimizin beklentisi, samimi politikalar ve çiftçimizin kazanacağı kalıcı çözümlerdir."