22.08.2024

Erhan Adem, İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmeliği Değerlendirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Çiftçilerimizin iki yıldır ekemediği tarlayı ellerinden alınıp kimlere verileceği bilinmiyor. Bu yasa kabul edilemez. Desteklemelerinizi, planlamalarınızı doğru vermiş olsaydınız bugün çiftçilerimiz ürettiği her üründen para kazanıyor olurdu ve tarlalar iki yıl boş kalmazdı. Çiftçilerimiz para kazanmadığı, maliyetler altında ezildiği için üretimden kaçıyor. Bunun sorumlusu çiftçiler değil, sizin uyguladığınız tarım ve ekonomi politikalarıdır” dedi.

24 Ağustos Cumartesi günü Gaziantep’te düzenlenecek olan Fıstık Mitingi koordinasyonu için Gaziantep’te olan CHP Tarım ve Orman Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik” hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Adem, CHP Gaziantep İl Başkanlığında; Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Ayhan Barut, İlhami Özcan Aygün, Gaziantep İl Başkanı Reis Reisoğlu ve Şahinbey Belediye Başkanı Umut Yılmaz ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Adem, şunları söyledi:

“Çiftçilerimizin iki yıldır ekemediği tarlayı ellerinden alınıp kimlere verileceği bilinmiyor. Bu yasa kabul edilemez. Siz doğru bir planlama yapmış olsaydınız, çiftçilerimiz ürettiği tarımsal ürünlerden para kazanmış olsaydı tarlalarını iki yıl üst üste ekemiyor olmayacaklardı. Maalesef yaptığınız planlamalar, uygulamalar; kabul edilebilir uygulamalar değildir. Resmen çiftçinin arazisine el koyuyorsunuz ve hangi büyük şirketlere peşkeş çekileceği bilinmiyor. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Desteklemelerinizi, planlamalarınızı doğru vermiş olsaydınız bugün çiftçilerimiz ürettiği her üründen para kazanıyor olurdu ve tarlalar iki yıl boş kalmazdı. Çiftçilerimiz para kazanmadığı, maliyetler altında ezildiği için üretimden kaçıyor. Bunun sorumlusu çiftçiler değil, sizin uyguladığınız tarım ve ekonomi politikalarıdır.

BU UYGULAMALARDAN DERHAL VAZGEÇİP ÇİFTÇİNİN HAK ETTİĞİ KOŞULLARDA YAŞAMASINI SAĞLAYACAK PLANLAMALAR YAPIN

Bu uygulamalardan derhal vazgeçip çiftçinin hak ettiği değeri, ülkemizde hak ettiği koşullarda yaşamasını sağlayacak planlamalar yapın öncelikle. Biz bu uygulamaya şiddetle karşıyız. Çiftçiler bu yıl kara bir yıl yaşıyor. Ürettiği her türlü tarımsal üründen para kazanamaz oldu. Görüyoruz, her yerde çiftçi eylemleri yapılıyor. Para kazanmış olsalardı, ekonomik koşulları düzgün olmuş olsaydı bugün çiftçilerimiz mutlu olurdu. Bakın, Gaziantep’teyiz, Fıstık Mitingi yapacağız. Fıstıkçılarımız ağlıyor. Ayçekirdekçileri ne olacağını bilmiyor, fiyat belli değil. Pamuk önümüzdeki aylar içerisinde toplanmaya başlanacak, pamuk fiyatı belli değil. Buğdaydan zarar etti. Karpuzdan zarar etti. Kavundan zarar ediyor. Çiftçi ürettiği her üründen zarar ederken siz uygulanamaz olan bu yasayı onaylamış oluyorsunuz. Biz buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Önce düzgün tarımsal üretim politikalarını belirlemeniz gerekir.”