22.05.2024

Erhan Adem: “Hükümetin Hayvan İthalat Kararı Halk Sağlığını Hiçe Sayıyor! İthalat Kapıları Ardına Kadar Açıldı”

CHP Tarım ve Orman Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Hükümetin hayvan ithalatına ilişkin yönetmelik değişikliğini ertelemesi, akıl dışıdır” diyerek hükümeti sert şekilde eleştirdi. Adem, “Bu karar, ülkemizi tehlikeli hastalıklara açık hale getirmişlerdir. Halk ve hayvan sağlığını hiçe sayan bu yaklaşıma derhal son verilmelidir.” dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hatırlanacağı üzere Tarım ve Orman Bakanı geçtiğimiz haftalarda ülkenin 3 yıl içinde et ithalatından arınacağını, hatta ihracatçı konumuna geleceğini iddialı bir şekilde dile getirmişti. Ancak şimdi gelen yönetmelik değişikliği, tam tersi bir yaklaşımı benimsemekte ve hayvan ithalatının önündeki tüm engelleri 2028 yılına kadar kaldırmaktadır.

Hükümetin canlı hayvan ithalatına ilişkin son yönetmelik değişikliğini yine ertelemiş olması, insan ve hayvan sağlığını ağır şekilde riske atmaktadır. Yönetmelik yürürlüğe alınmış olsaydı ithalatın sadece sağlık ve çevre açısından güvenli kabul edilen ülkelerden yapılmasını öngörüyordu. Ancak şimdi bu önemli kriterler yine devre dışı bırakılmış durumda. Hükümet, aldığı bu karar ile halk sağlığını resmen hiçe sayıyor.

Yönetmelikte yapılan düzenlemeler geciktikçe, ithalat yapılacak ülkenin hayvan hastalıkları durumu, sağlık mevzuatı, veteriner teşkilatının kapasitesi gibi birçok husus denetlenmemiş olacak. Üstelik ithalatçı ülke olan Türkiye'nin uyguladığı hayvan sağlığı şartlarına uyum da bir ön koşuldu. Tüm bu sağlık ve çevre güvencelerine rağmen bile bazı ülkeler listeden çıkarılmıştı.

Bu karara göre, hangi ülkenin ne tür sağlık şartlarına sahip olduğuna bakılmaksızın her yerden canlı hayvan ithal edilmeye devam edilecek. Oysa sağlıklı hayvanların ithali için menşe ülkelerin durumunun dikkatlice izlenmesi ve sıkı denetimlerin yapılması şarttır. Aksi takdirde ülkemiz, çeşitli hayvan hastalıklarının yayılmasına zemin hazırlayacaktır. Hükümet, 2028 yılına kadar hangi ülkenin hangi tehlikeli hastalığa taşıyıcılık ettiğini gözetmeksizin her yerden canlı hayvan ithaline izin verecek. Bu durum, ülkemizi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakmaktadır.

Hükümetin bu kararla sadece piyasa aktörlerinin ve ithalatçıların çıkarlarını gözettiği, insan sağlığını ise göz ardı ettiği açıktır. Üstelik yerli üreticinin de korunmadığı böylesi bir yaklaşımın hayvancılık sektörüne fayda sağlaması beklenemez.

Bugün rahatça ithalat yapılsın diyerek, dün tüm ülkeye hayvancılığı kalkındıracakları sözünü verenler, samimiyetten ne kadar uzak olduklarını bir kez daha kanıtlamışlardır. Bu durum ülkemizi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakmaktadır.

Oysa sağlıklı hayvanların tedarik edilmesi öncelikli olmalıdır. Aksi halde ileride telafisi güç sağlık sorunlarıyla ve maddi kayıplarla karşı karşıya kalınabilir. Hükümetin bu konudaki duyarsızlığı ve sorumsuzluğu kabul edilemez. İnsan ve hayvan sağlığını hiçe sayan bu yönetmelik değişikliği bir an önce geri çekilmelidir.”