07.07.2024

Erhan Adem: “ÇAYKUR Zammı Çay Üreticilerini ve Tüketicileri Zor Durumda Bıraktı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Hayvancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çay fiyatlarındaki son zam kararını eleştiren bir açıklama yaptı.

Erhan Adem, yazılı açıklamasında ÇAYKUR'un son bir yılda çay fiyatlarına yüzde 133 zam yaptığını hatırlatarak, "Bu zamların vatandaşlarımızın bütçesine getirdiği yük tahmin edilemez boyutta. Enflasyonla mücadele denilirken aslında yalnızca vatandaşların sırtına daha fazla yük bindirilmektedir. Bu gidişle ne üretici üretmeye devam edecek ne de tüketiciyi tüketebilecektir.” dedi

Üreticiye yaş çay alımında ödenen fiyattaki artışın ise sadece yüzde 54,5 olduğunu vurgulayan Erhan Adem, şunları kaydetti:

“Türkiye’de günde 245 milyon bardak, yılda ise 8 milyar 820 milyon bardak çay tüketiliyor. Ancak, 2023 yılından bu yana çaya yapılan zamlar, çay üreticilerini ve tüketicilerini derinden etkiliyor.

ÇAYKUR’un çay fiyatlarına 2023 yılından bugüne %133 oranında zam yaptı. Öte yandan, üreticiye yaş çay alımı için ödenen fiyattaki artış %54,5’te kaldı. Bu durum, çay üreticilerini ciddi bir mali sıkıntıya sokmakta ve üretim yapma motivasyonlarını düşürmektedir. Çay üreticisi, artan maliyetler ve düşük alım fiyatları ile karşı karşıya kalırken nasıl üretime devam edebilir? Eğer çay üreticileri bu koşullar altında üretim yapamaz hale gelirse, daralan ürün arzı bir yıl sonra fiyatları daha da yükseltecek ve bu durum enflasyonla mücadeleyi daha da zorlaştıracaktır. Çay, Türkiye’nin milli içeceğidir. Ancak, uygulanan bu politikalarla üreticiye ve tüketiciye zarar verilmektedir.

1 kilogramlık Rize Turist çayının tavsiye edilen toptan satış fiyatı 152,81 TL’den 189,54 TL’ye, Tiryaki çayının fiyatı ise 149,68 TL’den 185,66 TL’ye yükseldi. Bu, çay fiyatlarına ortalama %24 oranında zam anlamına gelirken, spesifik çaylardaki zam oranları %39-68 arasında değişiklik gösteriyor.

Bu dengesiz fiyat politikası, ürün üretimine devam etmekten vazgeçecek ve önümüzdeki dönemde ürün arzının daralmasına yol açacaktır. Daralan arz ise kaçınılmaz olarak fiyatların daha da artmasına neden olacaktır. AKP iktidarının enflasyonla mücadeleden anladığı tek şey, aslında yalnızca vatandaşın sırtına daha fazla yük bindirmek. Böyle bir kısır döngü enflasyonla mücadelede bir yana, ülke ekonomisini daha da kötü duruma sürükleyecektir.”