26.07.2024

Erhan Adem: AKP'nin Hayvancılık Destekleri Göz Boyamadan İbaret

CHP Tarım ve Hayvancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile iktidarın 3 yıllık yeni hayvancılık destek modeli açıklandığını belirtti. Erhan Adem, “Katsayı ve performansa göre verilecek destekleme modelinde, hayvancılığın ithalata olan bağımlılığından kurtulmaya ve gelecek yıllar için planlama yapmaya dair en ufak bir ayrıntıya yer verilmemiş. Hükümetin tarım ve hayvancılık politikasına dair sicili o denli bozuk ki, 'destek olmayı bırak, köstek olmayın' deme noktasına geldik" dedi.

Erhan Adem, yazılı açıklamasında şu hususlara dikkat çekti:

“Açıklanan yeni modelin somut bir hedefi yok. 'Afganlar olmazsa hayvancılık bitiyor' söylemini benimseyen iktidar, hayvancılık ile ilgili yeni destek modelinde, hayvan varlığı ile et ve süt üretimine dair artış miktarları belirsizliğini koruyor. Hayvancılık desteklerinin toplam oranı 2020'de %36 iken 2023'te %24'e indiren iktidar partisi, hangi kalemlerden kaynak aktarılmasını planlanmış doğrusu merak ediyoruz.

2023'te canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına 1,4 milyar dolar ödenirken, yem hammaddeleri için 5,1 milyar dolar ödenmiş. AKP iktidarı, çiftçiyi samimi olarak desteklemiş olsa, üretim girdilerinin temini noktasında yerli ve yabancı büyük tarım, gıda ve ecza şirketleri en az oranda faydalanmamış olurdu. Bu nedenle tarımsal desteklerin artırıldığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.

Tarımsal desteklerin artırıldığı söylemleri samimi olsaydı, Tarım Kanunu gereği verilmesi gereken desteklerin GSMH'nın %1'i düzeyinde olması gerekirdi. Ancak hiçbir yıl bu oran tutturulamadı.

Geçmiş deneyimlerden ve AKP'nin tarım-hayvancılık sicilinden hareketle, Cumhuriyet tarihinde ilk kez kurbanlık hayvan ve saman ithalatı yapan iktidar partisi olarak, küçük işletmeleri yok ederek büyük bölümlerin oluşumunu teşvik eden bu iktidardan çiftçiye destek olmasını beklemiyoruz. Köstek olmasınlar yeter.” dedi