06.02.2022

Erdoğan Toprak: SGK’nın 1250 TL Yaptığı Ödenekle Cenazeler Ortada Kalacak

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, SGK’nın cenaze ödeneklerini TÜİK enflasyonu kadar artırdığını belirterek; “İktidar, bu ülkenin insanlarına huzur içinde ölmeyi, kimseye muhtaç olmadan cenazelerine son görevlerini yapmayı bile çok görüyor” dedi.

Erdoğan Toprak yaptığı açıklamada büyükşehirlerde mezar fiyatlarının son zamlarla en düşük 700-2250 TL’den başladığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu, iktidarın 2009’da yaptığı düzenlemeyle her yıl TÜİK’in açıkladığı yıllık tüketici enflasyon oranını esas alarak cenaze ödeneği belirliyor. Vefat eden SGK’lının eş, çocuk, yakınlarına, kimsesi yok ise resmi veya tüzel kuruluşa cenazenin kaldırılması için bu cenaze ödeneğini ödüyor. Geçen yıl bu tutar 918 TL idi. Bu yıl ise TÜİK’in yüzde 36,08 olarak açıkladığı yıllık TÜFE baz alınarak 1250 TL’ye çıkartıldı.

İstanbul’da mezarlığın yerine göre en düşük 2250 liradan başlayan fiyatlar bazı yerlerde 41 bin liraya kadar çıkıyor. Ankara’da fiyatlar artırılmadı ve 700 TL’de tutuldu. Bursa’da en düşük 1000 TL’den başlayan mezar yeri fiyatı Emirsultan, Pınarbaşı, Ahmetpaşa gibi mezarlıklarda 45-95 bin liraya kadar ulaşıyor. Pek çok belediye cenaze aracı, defin vb. hizmetleri vatandaşlara ücretsiz veriyor. Buna rağmen SGK’nın 1250 TL’lik komik tutardaki zamlı cenaze ödeneği, dar gelirli acılı aileleri cenazelerini defnetmek için borç bulmak zorunda bırakıyor. Yaşarken zamlarla boğuşmaktan bunalan insanlar, hayata veda ettikten sonra bile rahat yüzü görmeksizin, yakınlarınca huzur içinde gömülmekten mahrum kılınıyor. Üç ayda bir ödenen yaşlılık aylığını (65 yaş aylığı) 1296 lira olarak belirleyen iktidar bir yandan insanlara adeta ‘ne haliniz varsa görün, isterseniz ölün’ derken diğer yandan vefat edenlere ‘nasıl gömülürseniz gömülün’ diye 1250 lirayı reva görüyor.

Yüzde 2,5’luk ek maaş artışını bile milyonlarca SGK ve BAĞ-KUR emeklisine vermeyip, yüzde 36’lık enflasyona rağmen yüzde 25 maaş zammına mahkûm eden iktidar, bunun yaklaşık yarısını daha yılın ilk ayında yüzde 11,10 olan ocak ayı enflasyonuyla geri aldı. Aynı şekilde 4250 liraya yükseltilen asgari ücretin 471 lirası ocak ayı enflasyonuyla çalışanların cebinden geri alındı. Türkiye’yi dünya sefalet endeksinde ilk sıraya yükselten, insanlarımızı fahiş faturalarla yaşamlarından bezdiren iktidar yüzünden artık kimse cenazesinde, mezarında bile huzur bulamaz hale getirildi.

Merkez Bankası (MB) genel kurulunu erkene çekip 3 Şubat’ta olağanüstü toplayarak, 49 milyar liralık kâra, MB’nin kefen parası olan ihtiyat akçesine el koyanlar, 1250 liralık SGK cenaze ödeneğiyle vatandaşla alay ediyor, kefensiz, mezarsız dünyadan göç etme noktasına getiriyor. Bu gidişle, iktidarın yakınları vefat edenlere kamu bankalarından düşük faizli vefat, ahiret ya da cenaze kredisi kampanyası başlatması, cenazelerini faizle borçlanarak defnetmelerini tavsiye etmesi şaşırtıcı olmaz. Her konuşmalarında milli-manevi değerlerden söz edenlerin söylemleri sadece istismardan ibarettir. Vatandaşı yarınından endişe duyar hale getiren iktidar, hiç değilse SGK’nın cenaze ödeneği parasını yakınlarını kaybedenlerin acılarını, sıkıntılarını hafifletecek, borç para bulma kaygısı yaşamadan cenazelerini defnedebilecekleri bir tutara yükseltmelidir. Bu, sosyal devlet olmanın, vatandaşına hem yaşarken hem de vefatında sahip çıkmanın görev ve sorumluluğudur.”